Legendarul apărător al oamenilor sărmani, eliberat de Beijing. Calvarul lui Gao Zhisheng se termină
alte articole
Gao Zhisheng, cel mai cunoscut avocat chinez, legendar apărător al celor sărmani, a fost eliberat pe 7 august din închisoarea Shaya, provincia Xinjiang, China.
De-a lungul calvarului lui Gao prin închisorile Chinei, care a durat 8 ani, Gao Zhisheng, deţinut politic, a făcut din nefericire cunoştinţă cu teroarea şi cruzimile de neimaginat de care sunt capabili torţionarii comunişti.
Gao Zhisheng, pe vremuri unul dintre avocaţii eminenţi ai Chinei, a pornit de jos.
Gao s-a născut într-o peşteră. Părinţii lui nu-şi puteau permite să-l trimită la şcoală, astfel încât acesta asculta lecţiile de afară, printr-o fereastră. Crescând, a trebuit să aibă grijă şi de fratele său mai mic. A depus de-a lungul vieţii munci incredibil de umilitoare, ajungând până la urmă ca, în 2001, ministrul chinez al Justiţiei să declare public că Gao era unul dintre cei zece avocaţi eminenţi ai Chinei.
Cu toate că a ajuns să aibă propriul său cabinet de avocatură, Gao n-a uitat niciodată să-i apere pe cei năpăstuiţi - lucru care până la urmă i-a atras şi probleme din partea mai marilor zilei.
Gao Zhisheng a pledat, deseori pe gratis, pentru o mulţime de nevoiaşi aflaţi în situaţii dificile – creştini persecutaţi de Partidul Comunist - fiind un creştin el însuşi - mineri care îşi dădeau în judecată angajatorii, oameni ale căror case erau confiscate abuziv de mahării din Partid, dizidenţi de toate felurile şi prizonieri politici.
Aflat la apogeul carierei sale, în 2006 Gao Zhisheng a avut curaj să publice scrisori în care cerea Partidului să îndrepte abuzurile împotriva chinezilor, denunţând încălcările drepturilor omului şi abuzurile din China. Gao a îndrăznit să-i apere pe chinezii cei mai huliţi de regimul comunist - oameni pe care nici un alt avocat nu avea curaj să-i reprezinte în Justiţia strâmbă a Partidului.
Publicul l-a numit pe Gao "conştiinţa Chinei".
Scrisorile sale deschise, adresate oficialilor comunişti de la Beijing, n-au rămas nepedepsite. Au început intimidările şi atentatele la viaţa sa, ameninţările cu pedepsirea copiilor săi. A fost pus sub urmărire, apoi arestat. În 2006, Gao Zhisheng a fost declarat oficial vinovat de "incitare la subversiune" şi a primit o pedeapsă de cinci ani care trebuia să se încheie în 2011.
În timpul condamnării sale, Gao a fost supus unor torturi greu de imaginat, pe care le-a făcut publice ori de câte ori a avut ocazia. Într-o scrisoare deschisă pe care a publicat-o în 2009, a descris 50 de zile de tortură suferite în 2007: şocuri electrice, aplicate inclusiv pe organele genitale; fum de ţigară suflat în ochi până când aceştia nu i se mai deschideau; sârmă de metal introdusă în organele genitale.
Drept pedeapsă pentru că a făcut publice crimele autorităţilor, Gao a fost re-arestat şi supus din nou torturii. Conform mărturiei sale, cea de-a doua serie de torturi a fost mai rea decât cea îndurată în anul 2007.
Gao Zhisheng a fost nominalizat pentru Premiul Nobel pentru Pace de trei ori: în 2007, 2008 şi 2010, şi a câştigat Premiul Bruno Kreisky pentru drepturile omului în 2007, în Austria, şi Premiul Advocacy Courage acordat de Asociaţia Baroului American.
Gao eliberat. Soţia sa nu a reuşit să vorbească cu el
În după-amiaza zile de 6 august, Geng He, soţia lui Gao Zhisheng, refugiată în SUA împreună cu copiii, l-a sunat pe fratele lui Gao în China, la 18:40, încercând să vorbească cu soţul ei. Apelul a fost deconectat brusc. Geng a încercat să sune din nou, dar a avut parte numai de înregistrări, precum "serviciu inexistent" sau "semnal inexistent", etc. În cele din urmă ea a reuşit să-l sune din nou pe fratele lui Gao. Linia era deconectată imediat ce acesta răspundea.
Celebrul dizident chinez Hu Jia a vorbit cu fratele lui Gao Zhisheng
Hu Jia, unul dintre cei mai celebri activişti civici ai Chinei, a declarat pentru Epoch Times că a vorbit cu fratele lui Gao Zhisheng, Gao Zhiyi, în după-amiaza zilei de 7 august. Cei doi fraţi au ajuns în Urumqi (capitala provinciei Xinjiang).
Gao Zhiyi i-a mărturisit lui Hu Jia, că dantura lui Gao Zhisheng a avut de suferit în urma tratamentului din închisoare, astfel încât cei doi fraţi vor rămâne în Urumqi pentru câteva zile pentru tratament dentar. După aceasta este posibil ca cei doi să revină la domiciliul lui Gao Zhiyi în Yulin, provincia Shaanxi.
Hua Jia consideră că autorităţile vor continua monitorizarea lui Gao Zhisheng.
Sprijinind eforturile internaţionale destinate pentru libertatea uneia dintre cele mai strălucite personalităţi ale timpului nostru, televiziunea NTD din New York invită jurnaliştii din întreaga lume s-o intervieveze telefonic pe doamna Geng He, soţia lui Gao Zhisheng.
Cei care doresc să programeze un interviu o pot contacta pe Sherry Zhang la 1 415 845 5295 (New York).