Macovei: În ’90 puteam să ne unim cu R. Moldova. Iliescu a zis „nu”

Monica Luiza Macovei
Monica Luiza Macovei (Epoch Times România)

Europarlamentarul Monica Macovei a declarat joi, la Adevărul Live, că susţine unirea Republicii Moldova cu România, însă doar atunci când există un context favorabil, acuzându-l totodată pe fostul preşedinte Ion Iliescu că, l-a începutul anilor ’90, când exista sprijin extern şi venise la Bucureşti preşedintele R. Moldova, Mircea Snegur, pentru a obţine acordul său pentru unire, acesta a refuzat.

„Sunt pentru unirea cu Republica Moldova, cu fraţii noştri de peste Prut, însă trebuie să o facem atunci când se poate. Iar eu 5 ani de zile am fost preşedinta Comisiei de Cooperare dintre Parlamentul European şi Republica Moldova şi am fost acolo foarte des: şi la alegeri, şi în alte ocazii. Am avut un rol vital în obţinerea vizelor pentru ei şi, în fine, până la semnarea Acordului de Asociere. Unirea, da. Dar trebuie să o faci când se poate. Aşa, haideţi să vă spun: în ‘90 se putea, pentru că ai nevoie de (...) lucrat diplomatic la nivel internaţional pentru asta”, a declarat Monica Macovei.

Totodată, fostul ministru al Justiţiei a explicat că este necesar un anumit context pentru ca acest lucru să fie posibil. Spre exemplu, în prezent, un context favorabil ar fi situaţia regională tensionată determinată de Rusia.

„Să zicem că acum – eu m-am gândit că ar fi cu ce face Federaţia Rusă -, dar eu vreau să spun că în ‘90 se putea. Şi mie îmi spun tot timpul – şi nemţii, şi alţi colegi în Parlamentul European – de ce nu v-aţi unit în ‘90? În ‘90 se putea: americanii au spus 'da', nemţii au zis 'da'. Şi a venit Snegur, era preşedintele, şi a stat în aeroport. Deci, el voia, aşteptam să zică Iliescu. Iar Iliescu a stat 4 ore şi l-a sunat pe Snegur şi i-a zis 'nu'”, a subliniat Monica Macovei.