Sancţiunile UE pot aduce probleme pentru liniile aeriene ruse

(ERIC PIERMONT / AFP / Getty Images)

Problemele pe care le-a avut săptămâna aceasta compania rusă de transport aerian low-cost, Dobrolyot, din cauza sancţiunilor europene a expus una dintre cele mai mari vulnerabilităţi ale Rusiei în faţa noului val de sancţiuni.

Rusia depinde extrem de mult de avioane închiriate din Occident, iar acestea pot fi retrase din leasing imediat, de către noi sancţiuni de la Bruxelles sau Washington.

Din cauza calităţii mai bune, precum şi a consumului de carburant mult mai mic al avioanelor occidentale, liniile aeriene ruse închiriază 90% dintre avioane de la companiile de leasing din Vest.

Remedierea acestei dependenţe nu se poate face nici uşor, nici peste noapte.

Dobrolyot, o subsidiară a companiei Aeroflot, care şi-a început zborurile în iunie, a ajuns pe lista neagră a UE săptămâna trecută, datorită zborurilor sale către Crimeea, a cărei anexare, în martie, a iscat un scandal internaţional.

Duminică, Dobrolyot şi-a suspendat toate zborurile după ce contractele sale de închiriere cu compania AWAS din Irlanda au fost anulate. Lufthansa Technik, compania care avea contracte de service cu Dobrolyot a refuzat şi ea să mai presteze servicii pentru ruşi.

Deşi Dobrolyot a declarat miercuri că a depus un aconto pentru a cumpăra avioane Boeing 737-800 direct de la fabricant (convenabil, sancţiunile UE lasă această portiţă), acestea nu vor fi gata decât în 2017.

Până atunci, sectorul transporturilor aeriene rămâne unul dintre cele mai vulnerabile în faţa sancţiunilor Occidentului.