Protest de solidaritate cu Barton Moss împotriva fracturării hidraulice şi împotriva "fracturării democraţiei"
alte articole
Duminică, 16 martie, ora 15, în faţa ambasadei Marii Britanii la Bucureşti, va avea loc un miting de solidaritate cu membrii comunităţii din Barton Moss - UK, care de luni de zile, asemenea românilor din Pungeşti, luptă împotriva unui proiect de exploatare a gazelor a gazelor de şist prin facturare hidraulică pe pământurile lor.
Conform organizatorilor protestului, mitingul a fost declanşat "de brutalitatea excesivă a poliţiei din Manchester, UK, împotriva comunităţii din Barton Moss":
"Ne adunăm să protestăm spontan şi paşnic împotriva brutalităţii poliţiei din Manchester împotriva localnicilor din Barton Moss care protestează paşnic de luni de zile împotriva unui proiect de fracturare hidraulică, care a fost aprobat fără consultarea şi acordul comunităţilor. Protestăm împotriva brutalităţii folosite împotriva cetăţenilor paşnici, a bătrânilor, a copiilor, a femeilor însărcinate." anunţă organizatorii evenimentului pe Facebook.
Activiştii de mediu doresc să atragă atenţia că, la fel ca la Pungeşti, în data de 13 martie, precum şi anterior, poliţia britanică a folosit în mod excesiv forţa împotriva comunităţii adunate să-şi apere pământurile şi apele de pericolul exploatării gazelor de şist. Intervenţiile poliţiei împotriva populaţiei, indiferent unde au loc, nu mai pot fi privite ca acte izolate, atrag atenţia organizatorii protestului, ci reprezintă un semnal că, la nivel de Europa, guvernele apără interesele corporaţiilor în detrimentul siguranţei propriilor cetăţeni:
"Ce se întâmplă zilele acestea la Barton Moss este o ruşine incredibilă pentru democraţia europeană şi britanică, care se laudă a fi cele mai vechi şi consolidate din Europa. Ei bine, Barton Moss arată că această democraţie a apus deja! Protestăm împotriva folosirii forţei de către poliţie împotriva cetăţenilor paşnici care îşi apără apa, aerul, pământul şi sănătatea, protejând interesele unor companii private. Aceasta este o dezvoltare extrem de periculoasă a democraţiei europene şi britanice. Protestăm împotriva fracturării democraţiei cu ocazia pătrunderii în Europa a tehnologiei extreme de extragere a hidrocarburilor neconvenţionale, denumită fracturare hidraulică (de mare volum)." mai declară organizatorii protestului de azi.
Tot astăzi, pe linia solidarităţii între comunităţile afectate de interesele marilor corporaţii, simultan cu protestul din faţa Ambasadei Marii Britanii la Bucureşti, în Barton Moss va avea loc o mobilizare masivă a cetăţenilor din toată Marea Britanie, printre care şi grupul de acţiune "Save Roşia Montană Londra.
Declarându-se solidari cu toate comunităţile "asaltate de companii, ajutate de poliţie şi forţe militarizate şi de state captive unui lobby agresiv al industriei, insinuată până în cele mai înalte funcţii ale statului", activiştii români atrag atenţia că guvernele apără interesele corporaţiilor şi nu pe cele ale propriilor cetăţeni. Activiştii atrag atenţia că, în guvernul României, în funcţia de ministru al energiei a fost numit Razvan Nicolescu, fost director în OMV, şi asta într-un an în care se renegociază redevenţele OMV Petrom şi în care societatea civilă luptă pentru transparenţă în ceea ce priveşte tehnologia pe care marile companii, printre care şi OMV, o folosesc în domeniul explorării de hidrocarburi.