Prospecţiuni SA anunţă că vor intra pe terenurile arădenilor chiar şi fără permisiunea lor

Protest anti-fracturare, Ziua Naţională de Protest Impotriva Fracturarii Hidraulice, Bucureşti, 6 aprilie 2014.
Protest anti-fracturare, Ziua Naţională de Protest Impotriva Fracturarii Hidraulice, Bucureşti, 6 aprilie 2014. (Claudia Craiu)

Companiile Panfora Oil &Gas şi SC Prospecţiuni SA anunţă că intră pe terenurile din perimetrul EX-6 Curtici, informează aradon.ro. Mai multe primării din zonă, printre care Sântana şi Curtici, au fost notificate de Prospecţiuni SA despre începerea lucrărilor de achiziţii ale datelor geofizice, indiferent dacă proprietarii de terenuri sunt de acord sau nu.

"Vă aducem la cunoştinţă că pe parcursul anului 2015 subscrisa Prospecţiuni SA, la solicitarea societăţii Panfora Oil&Gas, va efectua lucrări de achiziţie de date geofizice, în numele şi pe seama Panfora, în perimetrul aflat pe teritoriul administrativ al judeţului Arad, şi anume, în zona localităţilor Curtici, Macea, Iratoşu, Arad, Pecica, Zimandu Nou, Şofronea, Chişineu-Criş, Şimand, Olari, Sântana, Siria, Vladimirescu, Livada, Dorobanţi, Lipova, Păuliş", se arată în documentul care a ajuns la primării, citat de aradon.

După ce luni de zile cele două companii au încercat, fără succes, să înduplece oamenii să dea semnătură pentru accesul utilajelor pe terenurile lor, acum companiile petroliere îi pun pe arădeni în faţa faptului împlinit, notificându-i, pur si simplu, că vor intra pe pământurile lor fără a mai cere acordul. Şi, pentru a fi "acoperiţi", cei de la Prospecţiuni se folosesc de „legea petrolului”:

"În conformitate cu Legea 238/2004 (n.r. legea petrolului), Panfora are un drept de servitute legală asupra terenurilor necesare accesului precum şi desfăşurării oricăror activităţi implicate de activităţile de explorare în cadrul perimetrului. Durata acestui drept de servitute legală este cea a operaţiunilor petroliere”, se arată în documentele semnate de Marius Milea, director de operaţiuni în cadrul Prospecţiuni SA.

Aşa acoperiţi cum se pretind a fi de Legea Petrolului, totuşi Prospecţiuni S.A. îi direcţionează pe proprietarii de terenuri la un cabinet de avocatură şi le promite şi o sumă de bani, dacă vor permite explorări pe pământurile lor:

"În conformitate cu prevederile legale, Prospecţiuni SA, în numele şi pe seama Panfora, va plăti către dumneavoastră, în calitate de proprietar al terenului, o rentă (sumă de bani) stabilită de comun acord. Aşadar, vă invităm să contactaţi Cabinetul de Avocatură.... în vederea programării datei şi orei pentru întâlnirea în scopul negocierii rentei şi semnării înţelegerii", se arată în acte.

Notificarea are şi o parte de ameninţări, dedicată celor ce nu se vor lăsa încântaţi de bani: "În cazul în care nu vom ajunge la o înţelegere cu privire la cuantumul rentei în termen de 60 de zile, vom fi nevoiţi să ne adresăm instanţelor judecătoreşti competente în vederea stabilirii cuantumului rentei", mai spun cei de la Prospecţiuni SA.

Potrivit aradon.ro, ecologiştii din perimetrul EX-6 Curtici nu se lasă însă intimidaţi

"Indiferent de ce tertipuri se folosesc cei de la Prospecţiuni, nu îi vom lăsa să intre pe terenurile noastre. Pot să vină cu Poliţie, cu Jandarmerie, nu îi vom lăsa pe pământuri. Vom proceda asemeni locuitorilor din Pungeşti, ne vom opune. În plus, nu au bază legală să intre pe terenuri, cu tot cu 'legea petrolului'. În acest sens, avocatul nostru pregăteşte un răspuns la notificări către Prospecţiuni, răspuns în care să se arate ilegalitatea pe care o comit dacă intră pe terenuri fără acordul proprietarilor”, a declarat Andrei Moţ, preşedintele Asociaţiei Salvăm Câmpia de Vest.

Reamintim că, micii şi marii fermieri din zona Aradului se opun lucrărilor Prospecţiuni S.A., de teama că dacă se va descoperi vreun zăcământ de gaze de şist sub ogoarele lor, apa le va fi iremediabil contaminată de sondele ce vor extrage zăcămintele din subsol.

Convinşi că statul nu îi va proteja - drept dovada istoria Pungestiului, unde sătenii au fost teorizaţi de jandarmii trimişi de guvern - agricultorii din vest refuză să permită prospecţiuni pe terenurile lor.

”E vorba de vreo 56.000 de hectare de pământ care riscă să fie afectate iremediabil. E cea mai bună zonă agricolă din tot vestul, de la noi: Sântana, Pecica, Curtici… Acum e o înţesare a celor de la Prospecţiuni SA pe toate suprafeţele astea, fiecare comună, în fiecare localitate, merg şi ameninţă cu pliante pe oameni, merg din casă în casă, bat la uşile lor şi îi ameninţă: "Dacă nu ne veţi da dreptul să călcăm pe pământul vostru, vă vom da în judecată şi veţi plăti nu ştiu câţi bani pentru că nu ne daţi aprobare". Îi mint pe oameni: "Noi nu vrem să găsim gaze de şist, Doamne fereşte, noi căutăm petrol", a declarat Gheorghe Muscă, directorul general al combinatului agroindustrial Curtici şi fondator al Asociaţiei "Salvăm Câmpia de Vest", pentru romaniacurata.ro.

În consecinţă, anul trecut, în zonă s-au înfiinţat asociaţii şi s-au organizat marşuri împotriva prospecţiunilor şi explorărilor pe terenurile agricole.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.