Referendum la Săcălaz. Timişenii au votat împotriva fracturării hidraulice
alte articole
Duminică, în Banat, a avut loc cel de al patrulea referendum local pe tema exploatării hidrocarburilor neconvenţionale prin tehnologia gazelor de şist.
"Săcălazul din judeţul Timiş, a devenit cea de-a patra comună din România unde s-a organizat un referendum local pe tema exploatării hidrocarburilor neconvenţionale. Referendumul de la Săcălaz a devenit, astfel, cel de-al doilea referendum pe acelaşi subiect din ţară care a întrunit pragul necesar validării, după cel din decembrie 2012, de la Costineşti. Organizarea referendumului a fost iniţiată de un grup de consilieri, cu sprijinul Asociaţiei Pro Mediu Timiş.", informează farafracturare.ro.
Din 2144 de persoane care s-au prezentat la urne la Săcălaz, 97,24% (2085 de votanţi) au spus „Nu” la întrebarea:"Sunteţi de acord ca exploatarea resurselor prin fracturare hidraulică, care poate dăuna sănătăţii şi vieţii oamenilor, florei şi faunei, să aibă loc în comuna dumneavoastră?
Datorită modificării recente a pragului pentru validarea referendumurilor, prezenţa de 31,2% transformă referendumul de la Săcălaz într-unul valid (noul prag de validare a unui referendum a fost coborât de la 50% 1 la 30% începând din decembrie 2014). Rezultatul a fost dus luni la Judecătoria Timişoara, care le va comunica Autorităţii Electorale Permanente, urmând ca aceasta să decidă dacă referendumul va fi validat, mai relatează sursa citată.
Dacă Autoritatea Electorală Permanentă validează rezultatele referendumului de duminică, Săcălazul ar deveni, după Costineşti, cea de-a doua comună din România în care un referendum de interzicere a fracturării hidraulice este valid.
Articolul orginal poate fi citi aici.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.