Cutremurele de pământ legate de fracturarea hidraulică, descoperă o anchetă

O creştere bruscă a numărului de cutremure de pământ înregistrată cu peste un an în urmă în regiunea americană Oklahoma a determinat geologii Institutului Geologic din Oklahoma (OGS) din cadrul Universităţii din Oklahoma să afle dacă există sau nu o corelaţie cu fracturarea hidraulică. În medie, pe zi, aveau loc aproximativ două cutremure de pământ de magnitudine 3.
Sonde de fractare din Barton, Marea Britanie (Christopher Furlong/Getty Images)
Arleen Richards
10.03.2015

O creştere bruscă a numărului de cutremure de pământ înregistrată cu peste un an în urmă în regiunea americană Oklahoma a determinat geologii Institutului Geologic din Oklahoma (OGS) din cadrul Universităţii din Oklahoma să pornească un studiu pentru a afla dacă există sau nu o corelaţie cu fracturarea hidraulică. În medie, pe zi, aveau loc aproximativ două cutremure de pământ de magnitudine 3.

La început, OGS nu şi-a dezvăluit descoperirile, fiind presat de directorii industriei petroliere.

Dar ulterior, OGS a dat o declaraţie comună cu Institutul Geologic al Statele Unite (USGS) în octombrie 2013, susţinând că "evacuarea apelor reziduale" ar putea fi de vină.

Însă o anchetă a publicaţiei Energy Wire a obţinut emailuri care dezvăluie faptul că OGS a fost presată să nu menţioneze că majoritatea cutremurelor de pământ au fost provocate de activitatea umană. OGS a menţinut tăcerea asupra acestui aspect începând cu 2010.

Într-unul dintre emailuri, un savant de la OGS, Austin Holland, care ştia că există o legătură între cutremure şi fracturare, a fost presat de directorii industriei petroliere să nu discute despre acest aspect.

Cercetarea lui Holland a produs date tulburătoare obţinute din oraşul Marietta, dar totuşi el a ales să nu facă conexiunea cu fracturarea. Dar după anunţul făcut în declaraţia comună, Holland a fost confruntat de superiorii săi de la universitate şi de Oklahoma Corporation Commission (OCC), un organism principal de reglementare în sectorul petrolier şi al gazului.

Numeroşi geologi au avertizat că producerea de roiuri de cutremure mici de pământ ar putea duce până la urmă la o creştere a numărului de cutremure de pământ mari.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor