Chevron renunţă la exploatarea gazelor de şist în România

Compania Chevron a anunţat vineri că renunţă la proiectele din România legate de explorarea gazului de şist, scrie Wall Street Journal.
Protest anti-Chevron în Pungeşti (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
21.02.2015

Compania Chevron a anunţat vineri că renunţă la proiectele din România legate de explorarea gazului de şist, scrie Wall Street Journal, preluat de digi24.

Potrivit sursei citate, americanii nu şi-au motivat decizia. Anunţul, făcut de un purtător de cuvânt al companiei, vine după ce în urmă cu mai puţin de o lună, Chevron anunţase că renunţă la activităţile legate de explorarea şi exploatarea gazelor de şist din Polonia. În 2014, Chevron a pus capăt şi acordurilor legate de gazele de şist şi din Lituania şi Ucraina.

Reamintim că, potrivit nytimes.com, Chevron a anunţat că renunţă la explorările din Polonia în aceeaşi zi în care a raportat o scădere cu 30% a profitului pe cel de al patrulea trimestru al anului 2014, comparativ cu trimestrul 4 al anului 2013. Reducerea profitului s-ar fi datorat scăderii cu 60% a preţului petrolului pe pieţele internaţionale.

Prin menţinerea preţului scăzut al petrolului, investiţiile pe care le au de făcut firmele care extrag petrol şi gaze de şist devin mai mari decât beneficiile, mai ales că şi cererea s-a diminuat. Fracturarea hidraulică şi forajul oblic implică costuri mult mai mari (de 50-100 dolari pe baril) decât extragerea unui baril de petrol prin exploatare convenţională în Orientul Mijlociu (10-25 de dolari), potrivit Internaţional Energy Agency. Mai mult, este ştiut faptul că zăcămintele de şist se epuizează mai repede decât cele convenţionale, astfel încât trebuie găsite mereu unele noi pentru a le înlocui pe cele care nu mai produc şi a păstra rentabilitatea afacerii.

Pe lângă aspectele legate de scăderea preţului ţiţeiului, ajuns la cel mai scăzut nivel din 2009 încoace, merită menţionat că resursele de gaze de şist din Polonia nu s-au dovedit nici pe departe atât de productive cum anticipa cândva Chevron.

În acest context, Chevron a declarat că proiectele din Polonia nu mai pot concura cu alte oportunităţi din portofoliul global al companiei. Compania americană a anunţat la momentul respectiv că, în ceea ce priveşte România, încă evaluează rezultatele explorărilor.

Mai merită menţionat în context că Chevron a întâmpinat o opoziţie puternică în România. Pentru a-şi instala prima sondă de explorare a gazelor de şist în România, Chevron a trebuit să treacă la propriu peste sătenii din Pungeşti, ieşiţi în câmp pentru a opri înaintarea utilajelor companiei gazifere. Violenţa cu care jandarmii au spulberat lanţul uman făcut de săteni şi rezistenţă eroică a oamenilor din comuna vasluiană au ajuns de notorietate internaţională.

Finele activităţii Chevron în România a avut loc tot pe fundalul unor proteste. Compania a anunţat finalizarea activităţilor de explorare a gazelor de şist la sonda din localitate în iulie 2014, la o zi după ce activişti Greenpeace s-au legat cu lanţuri de gardul ce împrejmuia perimetrul sondei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor