Prognoză negativă a ONU pentru România. Cum ar arăta populaţia ţării în 2050

Calea Victoriei, Bucureşti (YouTube Screenshot)
Andrei Popescu
30.09.2024

Populaţia României va scădea spre 16 milioane în 2050, sub nivelul de la jumătatea secolului trecut, fără a lua în considerare migraţia, arată ultimele estimări ONU. În ceea ce priveşte Prognoza de Populaţie 2024, aceasta ia în considerare mai multe variante.

Una dintre ele este rămânerea la o populaţie de circa 19 milioane, ca în prezent; această variantă se bazează inclusiv pe un influx de migranţi în ţară. În cel mai pesimist scenariu, populaţia ar putea să scadă sub 14 milioane de persoane în 2050. La polul opus, calculul optimist vede o stagnare, îndreptată spre o mică creştere până la anul luat ca referinţă, relatează Ziare.com.

Potrivit site-ului citate, în prezent, vârstă de pensionare este 65 de ani la bărbaţi, urmând ca la femei să ajungă la 63 de ani la începutul anului 2030. În plus, este dificil de spus în ce măsură va creşte acest prag, odată cu îmbătrânirea populaţiei. Cifrele ONU oferă, totuşi, o perspectivă cu privire la numărul persoanelor care vor depăşi 65 de ani.

În prezent, conform datelor ONU, sunt undeva la 3,75 milioane de persoane în această grupă de vârstă. Scenariul median, marcat însă de o incertitudine cu privire la migraţie, vede o descreştere uşoară spre 2035, urmând să ajungă la 4,5 milioane în apropiere de anul 2050. Fără incertitudinea migraţiei, prognoza ajunge şi la circa 5,2 milioane de persoane.

Cu privire la populaţia cu vârste cuprinse între 20 şi 64 de ani, aceasta se situează în prezent la 11 milioane de persoane. În scenariul median, acest segment al populaţiei ar urma sa scadă cu 2,5 milioane de oameni. În cel mai pesimist scenariu, scăderea este abruptă şi duce la un declin de 4 milioane de persoane. În schimb, o variantă optimistă vede în continuare un declin, dar nu atât de abrupt, populaţia cu vârste între 20 şi 64 de ani ajungând să numere 10 milioane de persoane în 2050.

Vârsta mediană în România, care împarte populaţia în două grupe egale, a crescut mai rapid decât în majoritatea statelor europene în ultimul deceniu. Astfel, în 2023, jumătate dintre români aveau peste 43 de ani, arată datele Eurostat.

Datele Eurostat vin în contextul în care ţara noastră are o nouă lege a pensiilor, care a dus la creşterea veniturilor pentru o mare parte a celor care şi-au terminat activitatea în muncă, dar şi la nemulţumiri exprimate în stradă din partea celor care au lucrat în condiţii grele.

Conform noii legi, vârsta standard de pensionare va creşte şi pentru femei la 65 de ani. Actul normativ prevede creşterea vârstei de pensionare, dar nu şi scăderea acesteia, în funcţie de evoluţia speranţei de viaţă; cu cât oamenii trăiesc mai mult, cu atât va trebui să muncească mai mult. În România, pensionarii de astăzi trăiesc cu trei ani mai puţin decât în Europa. După împlinirea vârstei de 65 de ani, românii mai trăiesc circa 16 ani, ceea ce pune ţara noastră pe aproape ultimul loc din blocul european. Doar bulgarii stau mai rău în acest clasament, conform biroului european de statistică

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor