Profesorii români, plătiţi într-un an cât alţii într-o jumătate de lună
alte articole
După zece ani de modelat suflete şi minţi, un profesor român, cu gradul I, câştigă într-un an echivalentul salariului pe 2 săptămâni al unui profesor luxemburghez cu acelaşi nivel de experienţă, relatează Adevărul.
În timp ce un profesor luxemburghez câştigă în jur de 7.600 de euro pe lună, un profesor român câştigă abia 3400 de euro pe an. Şi dacă o comparaţie cu Luxemburgul e copleşitoare, având în vedere că cei mai bine plătiţi profesori din lume sunt în ducat, nici comparaţiile cu alte state ale lumii nu sunt de natură să le redea optimismul profesorilor români.
Potrivit raportului "Education at a glance 2015" ("Educaţia în 2015") - în care ţara noastră nici măcar nu figurează - realizat de OECD (Organizaţia pentru cooperare şi dezvoltare economică), aceeaşi organizaţie care realizează faimoasele teste PISA, un profesor din Germania câştigă anual 60.600 de euro, în Canada câştigă 58.500, iar în SUA câştigă aproape 50.000 de euro (53.700 de dolari).
Pe lângă faptul că banii pe care îi primesc la leafă abia dacă le ajung pentru traiul de zi cu zi, nivelul de salarizare este deseori un motiv de ruşinare pentru multe dintre cadrele didactice, mai arată sursa citată, unii chiar evitând să-şi dezvăluie profesia pentru a nu stârni mila celor din jur.
"Ca să înţelegeţi, în Serbia, un profesor debutant are un salariu de aproximativ 350 de euro, în timp ce în România, tinerii intră în sistem cu 250 de euro. Practic, la noi în ţară, profesorul este văzut ca un fel de voluntar la Crucea Roşie. Prima reacţie pe care o au oamenii când aud că eşti profesor este una de compasiune. Am colegi care ascund faptul că sunt profesori. Le e ruşine fiindcă se simt umiliţi. În ceea ce priveşte mărirea de salariu pe care o vom primi în ianuarie, vă daţi seama că ne bucurăm şi abia aşteptăm, însă raportat la nevoile pentru un trai decent, tot este puţin. An de an, sănătatea şi educaţia au fost cenuşăreasa bugetului", a expus drama cadrelor didactice liderul Sindicatului Tinerilor Profesori din România, Corneliu Riegler, profesor de Istorie la Colegiul Naţional "George Coşbuc", pentru Adevărul.
În acest context, majorarea salariilor personalului din sistemul public de învăţământ cu 15%, deşi binevenită, nu rezolvă nici pe departe problemele de fond, decalajul între salarizarea profesorilor din România şi a celor din străinătate continuând să rămână uriaşă.
Un alt fapt notabil, pe lângă discrepanţa în nivelul de salarizare, este faptul că în timp ce un profesor român lucrează cu clase de 34-35 de elevi, zbătându-se să facă performanţă, în ţările dezvoltate UE, clasele în învăţământul secundar sunt de circa 20 de elevi sau chiar mai puţin. La antipozi, ţări comuniste sau ex-comuniste precum Coreea, Federaţia Rusă, China au, la fel ca noi, peste 30 de elevi într-o clasă. În China, de exemplu, profesorii ajung să predea şi la clase cu 50 de elevi.