Creşterea salariului minim pe economie, hotărâtă oficial de Guvern

Creşterea salariului minim pe economie la 1.250 de lei, începând cu 1 mai 2016, a fost "oficializată" miercuri în şedinţă de Guvern.
Premierul Dacian Cioloş
Premierul Dacian Cioloş (Eugen Horoiu)
Loredana Diacu
30.12.2015

La două zile după negocierile cu sindicatele şi patronatele, Guvernul a adoptat Hotărârea vizând creşterea salariului minim la 1.250 de lei, începând de la 1 mai. De această măsură vor beneficia, în total, 1.131.000 de salariaţi, din care peste un milion sunt din sectorul privat.

Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, care a precizat că de această creştere vor beneficia şi cei aproximativ 39.000 de bugetari.

În urma hotărârii adoptate de Guvern, salariul minim net al unui angajat care nu are persoane în întreţinere va creşte de la 777 de lei cât este în prezent, la 917 lei.

”Reluarea dialogului social era importantă. Nu a fost un dialog simplu, dar important a fost că s-a reluat şi s-a ajuns la o concluzie”, a spus Suciu, citat de Mediafax, referindu-se la negocierile cu sindicatele, care au cerut ca salariul minim pe economie să crească de la 1 ianuarie 2016.

Suciu a mai declarat că Guvernul a încercat să reducă impactul negativ pe care l-ar avea majorarea salariului minim asupra unor industrii.

"Prin termenul obţinut (1 mai, faţă de 1 ianuarie, cum doreau sindicatele n.r.), încercăm să identificăm industriile care ar putea fi afectate şi să găsim elementele de suport pentru a putea prelua majorarea salarială fără să fie concedieri sau reduceri de activitate. Considerăm că în aceste luni în care firmele vor beneficia şi de facilităţile fiscale, introduse de la 1 ianuarie, vor putea găsi resurse pentru a integra această majorare fără daune semnificative”, a adăugat Suciu.

Potrivit startupcafe.ro, hotărârea adoptată azi de Guvern îi nemulţumeşte atât pe sindicalişti cât şi pe angajatori. Practic, patronii vor suporta costuri suplimentare de circa 250 lei/angajat în timp ce sindicatele cereau o majorare a salariului minim brut până la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016, care să fie urmată, din iulie 2016 de o altă creştere, până la 1.300 de lei.

Patronii care îşi plătesc angajaţii cu salarii sub remuneraţia minimă riscă amenzi contravenţionale de la 1.000 lei la 2.000 lei .

Reamintim că luni sindicaliştii şi reprezentanţii patronatelor au avut discuţii cu ministrul Finanţelor şi ministrul Muncii pe tema majorării salariului minim pe economie. La finele discuţiei, sindicaliştii au anunţat că au respins propunerile cu care au venit reprezentanţii Guvernului şi au avertizat că la începutul anului viitor ar putea avea loc proteste dacă salariul nu va fi majorat.

"La argumentaţiile pe care mişcarea sindicală le-a adus legate de faptul că mărirea salarială trebuie aplicată de la 1 ianuarie 2016, guvernul a venit cu aceeaşi poziţie. Am repropus măcar o corecţie la pierderea pe care salariaţii o vor avea. În sensul în care pierderea de la 1.050 pe patru luni, până la 1.200 cât ar trebui să se dea, să fie redistribuită pe următoarele luni. Rămâne ca Guvernul la noapte să decidă. Mâine dimineaţă, am înţeles că se va înainta propunere de hotărâre de guvern către Consiliul Economic şi Social. Miercuri va fi şedinţa de guvern care va stabili efectiv salariul minim şi modalitatea”, declara Bogdan Hossu după discuţiile de luni, adăugând că dacă nu se creşte salariul minim de la 1 ianuarie, probabil din 15 ianuarie vor urma mişcări sindicale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor