Raluca Turcan: Ecaterina Andronescu, lovitură dură profesorilor navetişti!

Raluca Turcan, la conferinţa "Strategii de reformă în sistemul de educaţie, 2014 - 2020", 28 august.
Raluca Turcan, la conferinţa "Strategii de reformă în sistemul de educaţie, 2014 - 2020", 28 august. (Valeriu Antonovici)

Deputatul PNL Raluca Turcan critică dur decizia Senatului de a respinge proiectul său legislativ vizând decontarea transportului pentru cadrele didactice.

"Senatul, având ca vârf de lance pe fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a respins legea prin care propuneam decontarea transportului pentru cadrele didactice din finanţarea de bază!", declară Turcan, într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

Liberala acuză că, deşi propunerea sa legislativă a trecut de Camera Deputaţilor cu o largă majoritate (274 de voturi pentru, un vot împorrivă şi două abţineri) prin Senat a trecut "într-un timp record, fără o dezbatere serioasă, transparentă, democratică."

"Nu am fost invitată să susţin această iniţiativă în calitate de iniţiator nici la comisia de specialitate, dar nici la dezbaterea finală din Senat.", acuză Turcan, reamintind că în acest moment, decontarea navetei cadrelor didactice se face de la bugetul autorităţilor publice locale.

"Cu alte cuvinte, unde sunt bani decontarea se face, iar unde nu-s, profesorii se descurcă cum pot. În această situaţie se află peste 65.000 de profesori. Deşi autorităţile locale au obligaţia, conform LEN nr. 1/2011, să deconteze naveta profesorilor – în prea multe situaţii aceştia nu-şi primesc banii, sau îi primesc cu o foarte mare întârziere, arată liberala.

"Primăriile sărace sunt cele care nu pot deconta acest cost, iar cei penalizaţi sunt elevii din comunităţile dezavantajate.", atrage atenţia deputata, adăugând că practica a dovedit că finanţarea de la primării a navetei profesorilor nu este o soluţie viabilă pentru asigurarea unui serviciu public precum cel al educaţiei iar proiectul său legislativ propunea ca banii pentru decontarea navetei profesorilor să fie asiguraţi constant de la bugetul de stat!

"Dreptul la educaţie, un drept fundamental trebuie susţinut unitar la nivel naţional" concluzionează deputata, precizând că PNL va redepune un nou proiect de lege pentru a garanta drepturile fundamentale ale elevilor şi profesorilor navetişti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne