Prof. Liviu Rotman: Odată cu modificarea Constituţiei ar trebui discutat şi referendumul din 2009 (VIDEO)

La începutul acestui an, liderii USL au demarat procesul de modificare a Constituţiei României. Astfel, componenţa Comisiei pentru revizuirea Legii Fundamentale, în fruntea căreia a fost ales liderul PNL Crin Antonescu a fost aprobată de Parlament, pe data de 13 februarie anul curent. Comisia este alcătuită din nouă membri PSD, şase membri PNL, trei membri PDL, doi membri PP-DD, un membru UDMR şi un membru PC.
Ana Petrescu
18.03.2013

alte articole

Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA)-dezbateri pe tema comunismului. În imagine, Liviu Rotman (Epoch Times România)
Ana Petrescu
18.03.2013

La începutul acestui an, liderii USL au demarat procesul de modificare a Constituţiei României. Astfel, componenţa Comisiei pentru revizuirea Legii Fundamentale, în fruntea căreia a fost ales liderul PNL Crin Antonescu a fost aprobată de Parlament pe data de 13 februarie anul curent. Comisia este alcătuită din nouă membri PSD, şase membri PNL, trei membri PDL, doi membri PP-DD, un membru UDMR şi un membru PC.

Componenţa comisiei este următoarea: PSD - Ioan Chelaru (vicepreşedinte), Florin Iordache (secretar), Ciprian Nica, Gheorghe Emacu, Daniel Florea, Gabriela Podaşcă, Toni Greblă, Ovidiu Donţu, Viorel Chiriac; PNL - Crin Antonescu (preşedinte), Tudor Chiuariu, Petre Roman, Alina Gorghiu, George Scutaru, Dan Motreanu; PDL - Valeria Schelean (vicepreşedinte), Alin Tise, Gabriel Andronache; PPDD - Daniel Fenechiu (vicepreşedinte), Vochiţoiu Haralambie; UDMR - Mate Andras Levente (vicepreşedinte); Minorităţi - Varujan Pambuccian (secretar); PC - Bogdan Ciucă (vicepreşedinte).

Pe această temă, la nivelul principalilor decidenţi politici au existat opinii contradictorii. Prin urmare, în opinia preşedintelui Traian Băsescu revizuirea Legii Fundamentale trebuie să aibă la bază referendumul din noiembrie 2009, pentru a respecta dorinţa poporului suveran de a avea Parlament unicameral cu un număr redus de aleşi la 300 şi orice Constituţie care nu pleacă de la această premisă este “eronată şi nedemocratică”.

De asemenea, şeful statului a mai adăugat că dacă nu se are în vedere introducerea prevederilor referendumului din 2009 în Constituţie, atunci acest lucru “i-ar situa pe cei care fac gestul revizuirii, fără să ţină cont de actul de suveranitate din noiembrie 2009, deasupra voinţei poporului”.

Pe de altă parte, Crin Antonescu, preşedintele Comisiei parlamentare pentru modificarea Constituţiei, este de părere că nu trebuie şi nici nu vor fi luate în considerare rezultatele referendumului din 2009, prin care electoratul a votat trecerea la Parlament unicameral cu un număr de 300 de aleşi.

Preşedintele Senatului a subliniat faptul că membrii Comisiei nu vor accepta să le fie impusă “premisa Parlament unicameral, pentru că aşa a înţeles electoratul la un moment dat”.

Despre acest subiect, un reporter Epoch Times a stat de vorbă cu profesorul universitar la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Liviu Rotman, totodată, director al Centrului de Studii Israeliene (CSIs) din cadrul SNSPA.

Prin urmare, în opinia profesorului universitar doctor Liviu Rotman, modificarea Constituţiei “este necesară”, dar în procesul de revizuire trebuie să fie “făcută o dezbatere foarte serioasă care să ţină seama de interesele continuităţii democratice din România şi a punerii de acord a acestei Constituţii cu statutul României de membru al Uniunii Europene”.

Potrivit directorului CSIs, apartenenţa României la Uniunea Europeană “nu înseamnă numai Schengen, nu înseamnă să circulăm doar cu actul de identitate, fără paşaport. Înseamnă preluarea şi aplicarea unor valori morale. Aici mai avem unele probleme”.

Situaţia politică din România este foarte complexă.Pe lângă criza economică, avem o criză politică foarte gravă din cauza unor înfruntări politice care au fost exagerate în ultimii ani de ambele părţi, uitându-se de nişte principii democratice care cer ca lupta politică să aibă nişte limite şi un anumit caracter

De asemenea, Liviu Rotman atrage atenţia asupra pericolului dat de schimbarea prea rapidă şi realizarea modificării Constituţiei “pe placul unora sau altora”.

În plus, profesorul Rotman consideră că odată cu “Constituţia ar trebui discutată şi pusă din nou problema” referendumului din 2009, potrivit căruia populaţia României doreşte Parlament unicameral şi un număr de 300 de aleşi. Totuşi acest lucru ar trebui discutat în mod clar şi nu “simplist” din perspectiva economică: “atât la sută mai puţin deputaţi, lefuri mai mici, cu atât la sută mai puţine secretare şi mai puţine maşini”.

Mai multe informaţii despre procesul de revizuire a Constituţiei, cât şi despre situaţia politică din România, aflaţi în interviul video realizat de reporterul Epoch Times cu prof. univ. dr. Liviu Rotman, cu prilejul dezbaterii pe tema “Stalin şi stalinismul, la 60 de ani de la moartea Tătucului Popoarelor”, organizată la sediul SNSPA în data de 13 martie 2013.

***

Prof. univ. dr. Liviu Rotman este director al Centrului de Studii Israeliene (CSIs) din cadrul din cadrul (SNSPA). După studii de istorie modernă a României şi un doctorat despre activitatea Municipalităţii Bucureştilor în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Liviu Rotman s-a specializat în istoria evreilor din România, fiind preocupat în special de problematica socio-profesională şi şcolară.

Este autorul cărţii “Şcoala israelito-română. Învăţământul evreiesc modern din România”, apărută în 1999, în limbile ebraică şi română, şi editorul seriei în cinci volume a “Istoriei evreilor din România”, lucrare apărută în ebraică între 1997 şi 2003, în curs de apariţie şi în limba engleză.

În ultimii ani şi-a consacrat studiile perioadei recente, analizând impactul regimului comunist asupra populaţiei evreieşti, cercetări materializate în studii publicate în Israel, România şi Statele Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor