Crin Antonescu, despre revizuirea Constituţiei: Nu acceptăm propunerea lui Băsescu, anume parlament unicameral
alte articole
Liderul liberal, Crin Antonescu şi totodată preşedintele Comisiei parlamentare pentru modificarea Constituţiei a declarat, luni, că în proiectul de revizuire a Legii Fundamentale nu vor fi luate în considerare rezultatele referendumului din 2009, prin care electoratul a votat trecerea la Parlament unicameral cu un număr de 300 de aleşi. Preşedintele Senatului a subliniat faptul că membri Comisiei nu vor accepta să le fie impusă“premisa Parlament unicameral, pentru că aşa a înţeles electoratul la un moment dat”.
“Cred că trebuie evitat pericolul de a ne angajă într-o polemică în opinia mea meschină sub miza acestei revizuiri şi la care ne invită sau ne provoacă actualul preşedinte. Nu am de gând nici aici să polemizez cu domnia sa, dar trebuia de această data să spun foarte clar, nu acceptăm să ni se impună premisa pe care domnul Traian Băsescu o consideră fundamentală, anume parlament unicameral pentru că aşa s-a pronunţat electoratul la un moment dat şi nu acceptăm să ni se impună premisă de a porni revizuirea pe proiectul pe care, fără nicio consultare publică, nici mai amplă, nici mai puţin amplă, fără nicio dezbatere parlamentară, instituţia prezidenţială cu un grup de consilieri au încercat şi văd că încearcă să o impună”, a afirmat Crin Antonescu, în cadrul sesiunii de comunicări ştiinţifice cu tema “Raporturile între puterile statului în sistemul constituţional românesc – o evaluare în perspectiva revizuirii Constituţiei”, organizată de Universitatea Creştină “Dimitrie Cantemir”.
Crin Antonescu a mai adăugat că deşi “nimeni nu a ignorat rezultatul şi sensul acelui referendum”, nu trebuie neglijat nici faptul că referendumul din 2009 “a fost impus în condiţii anormale, nepotrivite, în primul rând pentru că a fost ataşat, suprapus pe un scrutin care avea şi o altă miză, în al doilea rând pentru că nu s-a făcut cu adevărat vreodată o dezbatere publică în care cetăţenii care urmau să voteze să fie informaţi ce înseamnă un parlament unicameral, ce înseamnă un parlament bicameral, de ce e mai bună o formulă sau altă, care este sensul şi care sunt rezultatele urmărite de o formulă sau altă”.
Pe de altă parte, preşedintele Comisiei parlamentare pentru modificarea Constituţiei a precizat că va ţine cont de reducerea numărului de parlamentari, dar “nu din argumentele populiste cu care ea a fost pledată atunci ci din încercarea de a găsi o formulă raţională şi eficientă pentru exerciţiul calităţii de parlamentar şi pentru bunul mers al acestei instituţii. Dacă noi vrem să reducem şi vom reduce numărul de parlamentari, nu o facem pentru ca parlamentarii ar fi nişte paraziţi, nu o facem pentru ca parlamentarii ar fi prea costisitori, nu o facem pentru ca parlamentarii mai curând ne-ar încurcă, o facem pentru că parlamentarul, în exerciţiul calităţii sale de reprezentant mandatat al cetăţenilor, să poată fi mai puternic, să poată fi mai reprezentativ, să îi poată reprezenta mai bine profilat şi mai semnificativ”, a completat Crin Antonescu.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joia trecută, în cadrul dezbaterii de joi cu tema “Revizuirea Constituţiei: necesitate, oportunitate, obiective posibile” la sediul Academiei Române, că revizuirea Constituţiei care nu are la bază introducerea referendumului din noiembrie 2009, pentru a respecta dorinţa poporului suveran de a avea Parlament unicameral cu un număr redus de aleşi la 300, este “eronată şi nedemocratică”.
Şeful statutului a adăugat că dacă nu se are în vedere introducerea prevederilor referendumului din 2009 în Constituţie, atunci acest lucru “i-ar situa pe cei care fac gestul revizuirii, fără să ţină cont de actul de suveranitate din noiembrie 2009, deasupra voinţei poporului”.
“Pentru mine este o surpriză plăcută iniţiativa Academiei. Poate ar fi fost mai bine ca această iniţiativă să vină cu doi-trei ani înainte, după ce poporul român s-a pronunţat printr-un referendum, referendum care trebuie să stea la baza revizuirii Constituţiei. Nimeni nu poate ignora articolul 1 din Constituţia României, care precizează foarte clar că suveranitatea este a poporului, se exprimă prin aleşi sau în mod direct prin referendum. Orice plecare de pe alte baze la revizuirea Constituţiei este, după părerea mea, eronată, nedemocratică şi ar situa pe cei care fac gestul revizuirii, fără să ţină cont de actul de suveranitate din noiembrie 2009, deasupra voinţei poporului”, a afirmat Traian Băsescu.
Preşedintele a mai precizat că prima premisă de la care a pornit proiectul demarat în 2010 de revizuire a Constituţiei a fost referendumul din noiembrie 2009, care a vizat un parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la 300.
“La vremea la care s-a iniţiat proiectul de revizuire, ca de altfel şi referendumul însuşi, s-a pornit de la realităţile europene. Toţi ştiam că modificarea tratatului Uniunii implică un parteneriat între Parlamentul naţional şi Parlamentul European. Considerăm deja că forul democratic suprem al României are o cameră la Bruxelles, Strasbourg. Iar simplificarea acţiunii politice de legiferare ar fi impus, în opinia mea, şi un parlament unicameral, opinie pe care de altfel a avut-o şi poporul român. De asemenea, reducerea numărului de parlamentari era o necesitate. Este şi acum şi vedem că am ajuns la un parlament gigantic în raport cu populaţia. Avem 588 de parlamentari, mai mult decât SUA şi foarte aproape de Parlamentul European, din punct de vedere numeric. Ne mai lipsesc 100, dar dacă mai aplicăm actuala lege electorală pentru încă un rând de alegeri, probabil că ajungem la mărimea Parlamentului European”, a explicat Băsescu.
Antonescu: E nevoie de o recredibilizarea a sistemului constituţional şi a Constituţiei însăşi
Preşedintele PNL, Crin Antonescu a afirmat, luni, că este nevoie de o revizuire a Constituţiei, pentru a “recredibiliza sistemul constituţional” şi pentru a nu se mai duce la ambiguităţi ce au generat momente critice, precum cele două suspendări ale preşedintelui şi confruntările pe marginea dreptului de reprezentare la Consiliul European.
“De ce acum o revizuire? Pentru că e nevoie de o recredibilizarea a sistemului constituţional şi a Constituţiei însăşi. Profitând de ambiguităţile pe care ea le cuprinde, politicieni, demnitari, preşedinţi au răstălmăcit-o, au interpretat-o abuziv, însoţiţi şi de instituţii şi persoane care ar fi trebui să se afle în afară sistemului politic, încât e nevoie de o recredibilizare şi aşezare în forţă a legii fundamentale a României. Din cauza ambiguităţilor s-a ajuns la momente critice, două suspendări a unui preşedinte, unul şi acelaşi, dar nu mai are importanţă. S-a ajuns la confruntări nefericite pentru această ţara, cum ar fi dreptul de reprezentare a României la Consiliul European. Acest lucru nu a folosit nimănui, nici democraţiei, nici românilor. Pornim de la această constatare şi de la această necesitate”, a declarat liderul liberal.
Crin Antonescu a mai precizat că “datoria noastră este să o revizuim în aşa fel încât regulile jocului, regulile fundamentale, să nu mai fie în aşa o măsură interpretabile şi să nu mai pună în pericol însăşi separaţia puterilor în stat şi regimul de funcţionare a instituţiilor statului”.
De asemenea, preşedintele PNL a adăugat că revizuirea Legii Fundamentale se va face “prin intermediul Parlamentului şi se finalizează prin referendum, dar nu va fi întreprinsă doar de politicieni şi parlamentari, ci şi printr-o dezbatere publică”.
“Revizuirea Constituţiei este, prin excelenţă, o lucrare politică. Ea se face prin intermediul Parlamentului şi se finalizează prin referendum, dar nu va fi întreprinsă doar de politicieni şi parlamentari, ci şi printr-o dezbatere publică. Deşi nu toate articolele Constituţiei nu vor fi revizuite, există o deschidere către toate articolele. Nu vrem să cădem în capcană de a reduce această revizuire la subiectele foarte pasionante din punct de vedere mediatic, cum ar fi atribuţiile preşedintelui”, a conchis Crin Antonescu.