Producător român renumit: Soluţia ar fi să ne unim toţi fermierii, să facem magazinele noastre

Deşi, teoretic, calea produselor autohtone spre rafturile magazinelor este deschisă, odată cu legea hypermarketurilor, practic producătorii se pot lista foarte greu.
Supermarket
Supermarket (Epoch Times România)

Deşi deputaţii au adoptat vestita lege care prevede că 51% dintre produsele aflate pe rafturile hipermarketurilor să provină din „lanţul scurt de aprovizionare, local sau regional”, producătorilor nu le va fi uşor să-şi vadă produsele pe rafturile marilor magazine. Potrivit unuia din cei mai cunoscuţi fermieri români, Radu Timiş, proprietar al brandului CrisTim, pentru producătorii români e greu să se listeze pe piaţă.

În opinia lui Timiş, soluţia pentru ca produsul românesc să se vândă ar fi ca fermierii şi procesatorii români să se unească şi să-şi facă magazinele lor, relatează agroinfo.ro.

"Eu sunt un jucător de lapte mediu, undeva la 1.500 de vaci, 450 de vaci cu lapte. Este integrată producţia şi asta e şansa că astăzi sunt cu laptele în picioare. Dar vreau să vă spun că, începând de la Paşti, ca să pot să stau în piaţă, deşi este un lanţ integrat, am 1.000 de hectare pe care lucrez, produc 20.000 de litri numai acidulate, iaurt, sana, mă rog, lapte bătut, şi stau în picioare. Dar, atenţie, nu am reuşit de trei ani să mă listez în supermarket! Şi, atenţie! CrisTim-ul este un brand mare şi nu mă pot lista. Dacă CrisTim-ul nu se listează în supermarket, uitaţi, fraţilor, fermele mici şi magazinele mici că se mai pot lista vreodată", a declarat recent Radu Timiş.

Potrivit lui Timiş soluţia pentru producători şi procesatori, care nu au putere de negociere în magazine este să aibă propriul loc de desfacere a produselor:

"Noi nu avem putere de negociere în magazine. Chiar mă gândeam la un moment dat ce soluţie ar fi? Probabil, soluţia ar fi să ne unim toţi fermierii, toţi procesatorii români, să facem magazinele noastre. Să venim la dumneavoastă şi să spunem aşa: Domnule, cum sunt ţări afară care au locul de desfacere, dar pe principii moderne, nu ce s-a încercat până acum şi tot felul de hibrizi, să avem un loc al nostru în care să desfacem produsele. Pentru că, dacă noi continuăm în ritmul ăsta, nu avem nicio şansă! Viitorul în 5 ani, 10 ani, aşa cum spuneam mai demult şi spuneam politicului, capitalul românesc cât e la ora asta 50%? Vom ajunge la 30% şi pământul nostru se va vinde" i s-a adresat Timiş ministrului Achim Irimescu, prezent la dezbaterea pe tema Legii produsului românesc organizată marţi, 14 iunie 2016, la Parlamentul României, mai arată sursa citată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie