SONDAJ: 66% dintre români cer interzicerea cianurii

Turismul, agricultura şi punerea în valoare a patrimoniului sunt soluţii mult mai bune pentru crearea de locuri de muncă decât mineritul cu cianuri, sunt de părere românii.
Protest anticianuri la Deva. (Cu mulţumiri, Rosia Montana in UNESCO World Heritage)
Loredana Diacu
04.04.2016

Un sondaj realizat de TNS CSOP în martie 2016 relevă că mare parte din români sunt împotriva utilizării cianurilor în minerit. Peste 60% dintre respondenţii sondajului îşi doresc interzicerea de către Parlamentul României a utilizării cianurii în minerit, informează rosiamontana.org, într-un comunicat pe acest subiect.

Acest procent creşte până la 85% în zona Centru, zona din imediata vecinătate a zăcămintelor aurifere preconizate a fi exploatate în viitorul apropiat.

Cercetarea de tip omnibus s-a realizat la nivel naţional şi se bazează pe 1045 interviuri faţă-în-faţă cu femei şi bărbaţi, cu vârsta între 18-64 de ani, locuitori atât din zona urbană cât şi rurală. Sondajul a fost efectuat în contextul în care Parlamentul României trebuie să decidă asupra proiectului legislativ de interzicere a cianurii în minerit.

Rosiamontana.org reaminteşte că iniţiativa legislativă de amendare a Legii Minelor, introdusă în 2007, a fost ascunsă în diferite momente cheie în sertarele Comisiei pentru Industrii din Camera Deputaţilor. În decembrie 2015, plenul Camerei a dezbătut legea şi a votat retrimiterea sa la comisie, pentru un nou raport. Legea avea recomandare de respingere, iar la presiunea cetăţenilor, parlamentarii au decis retrimiterea sa la comisia de specialitate. În paralel, a fost cerut şi un nou punct de vedere din partea Guvernului Cioloş.

Interzicerea utilizării cianurii ar trebui să devină o prioritate pentru Parlamentul României, conform opiniei a 60% din populaţia ţării, în special în rândul persoanelor cu vârsta între 30-64 ani, cu studii medii şi superioare, consideră organizaţia, comentând rezultatele sondajului, care relevă şi că 70% din populaţie valorizează metodele alternative de creare de locuri de muncă (turism, agricultură etc.), comparativ cu deschiderea unei exploatări miniere:

- 63% dintre respondenţi consideră că utilizarea cianurii este toxică pentru oameni şi mediul înconjurător;

- Dacă ar fi să aleagă între distrugerea unui munte şi reciclarea telefoanelor mobile pentru a obţine aceeaşi cantitate de aur, populaţia României înclină mai degrabă spre reciclare (60% dintre respondenţi). Această opinie este mult mai pregnantă în zona centrală a României, unde întâlnim cel mai mare procent al celor “pro reciclare” (73%);

- 70% dintre respondenţi consideră că turismul, agricultură şi punerea în valoare a patrimoniului este o soluţie mai bună pentru crearea aceluiaşi număr de locuri de muncă decât deschiderea unei exploatări miniere. În zonele Centru (86%) şi Sud-Vest (88%), valorizarea metodelor alternative de creare de locuri de muncă este îmbrăţişată de mai mulţi oameni decât în oricare alte zone din România.

Toate instituţiile statului fug fără graţie de subiectul interzicerii cianurii în minerit. Este an electoral şi toată ţara îşi doreşte să scape de grija poluării cu cianuri, numai politicienii încă visează la odioasele afaceri cu industria auriferă. Unde noi, cetăţenii, vedem ploi acide şi scurgeri toxice, ei văd o mare oportunitate de afaceri după alegeri. Este de datoria şi în puterea noastră să le scoatem cianura din cap”, a declarat Eugen David, preşedintele asociaţiei Alburnus Maior.

Sondajul a fost realizat de TNS CSOP în martie 2016, la solicitarea Papaya Advertising. Papaya Advertising a sprijinit de-a lungul timpului Campania Salvaţi Roşia Montană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor