După lupte "seculare", Primăria Capitalei depune în instanţă o acţiune pentru cumpărarea sediului de pe Splai

Dezbatere pe tema regionalizării la Academia Română. În imagine, Sorin Oprescu
Dezbatere pe tema regionalizării la Academia Română. În imagine, Sorin Oprescu (Epoch Times România)

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a depus o acţiune în instanţă pentru cumpărarea imobilului în care îşi desfăşoară activitatea, a anunţat, joi, şeful Direcţiei Juridice a Primăriei Capitalei, Adrian Iordache, în urma unei interpelări cu privire la situaţia actuală a sediului situat în Splaiul Independenţei nr. 191-193, pentru care PMB a plătit milioane de euro chirie în ultimii ani.

"Acţiunea a fost depusă în instanţă referitor la obligarea încheierii contractului de vânzare-cumpărare, în acelaşi timp se fac şi celelalte demersuri necesare pentru a putea să ne protejăm interesele în ceea ce priveşte achiziţionarea imobilului", a declarat Iordache, la şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) de joi.

Reamintim că primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost somat în repetate rânduri să cumpere sediul din Splaiul Independenţei, făcând demersurile necesare pentru ca milioanele de euro plătite chirie în ultimii ani să se constituie în avans la cumpărarea imobilului. Pe 27 februarie însă, Sorin Oprescu declara că proprietarul clădirii în care funcţionează PMB nu vrea nici să vândă imobilul, nici să-l mai închirieze. Edilul şef al capitalei a mai precizat la momentul respectiv că primăria se pregăteşte să îl acţioneze în instanţă pe proprietar:

"În acest moment suntem în stadiul de a putea să acţionăm în judecată. S-au dat până acum 4.000.725 de euro, plătind chiria lună de lună. În contractul clar făcut la vremea respectivă era o condiţie de bază, chiria socotită avans la cumpărarea clădirii, clauză pe care, chiar dacă dânsul nu vrea să o recunoască, până la urmă o să-şi găsească calea în justiţie", declara Oprescu, precizând că imobilul din Splaiul Independenţei a fost evaluat la 13,5 milioane de euro.

PMB s-a mutat în calitate de chiriaş în clădirea de pe Splaiul Independenţei, în martie 2010, pentru ca sediul primăriei din Bulevardul Elisabeta să fie consolidat şi reabilitat.

Turnul de 14 etaje din Splaiul Independenţei, nr. 291-293 a fost închiriat fără licitaţie. Conform consilierului PNL, Cornel Pieptea, citat de Mediafax, contractul de închiriere a fost încheiat în 2009 şi viza închirierea unei suprafaţe de 12.576 de metri pătraţi la preţul de 17,88 de euro pe metru pătrat, proprietarii de atunci, SC Iliotomi Grup SRL, optând atunci pentru nefacturarea TVA.

În iunie 2010, clădirea a fost vândută de SC Iliotomi Grup către SC Apatel Properties SRL, iar CGMB a aprobat un act adiţional la contractul iniţial, prin care municipalitatea plătea 14,387 euro pe metru pătrat plus TVA, iar suprafaţa clădirii se mărea la 12.906 de metri pătraţi, ca urmare a construirii unor lifturi exterioare.

În consecinţă, potrivit lui Pieptea, în 2010, municipalitatea a plătit 10.944.679 lei, în 2011 - 11.377.823 de lei, în 2012 - 11.940.815 lei, iar în 2013 - 9.046.757 lei. Încă de la început, în contractul de închiriere ar fi existat clauza potrivit căreia municipalitatea avea posibilitatea să cumpere imobilul.

La finele lui 2013, consilierii PDL la primărie l-au somat pe Oprescu să cumpere sediul instituţiei de pe Splai şi să facă toate demersurile necesare pentru că sumele plătite chirie din 2010 până la momentul respectiv să se constituie în avans la achiziţionarea clădirii. Oprescu a cerut însă prelungirea contractului de închiriere ce urma sa expire în decembrie 2013, cu încă un an de zile, invocând faptul că reabilitarea sediului din Regina Elisabeta nu s-a finalizat. Consilierii au acceptat prelungirea contractului cu doar opt luni, până la 1 octombrie a.c., acesta fiind deci şi termenul în care edilul capitalei ar trebui să finalizeze cumpărarea sediului PMB.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne