China, posibil primul investitor străin în construcţia coridorului de transport în Crimeea (presa rusă)

(photos.com)

Primul investitor străin în economia Crimeii, după alipirea sa la Rusia, în urma unui referendum desfăşurat în luna martie, nerecunoscut de actualele autorităţi de la Kiev şi Occident, ar putea să fie China, care prin intermediul a două mari companii ale sale ar urma să participe la construirea coridorului de transport spre peninsula din Marea Neagră peste strâmtoarea Kerci, relatează luni agenţia de presă Ria Novosti, citând cotidianul economic Kommersant.

Costul lucrărilor este estimat între 1,2 şi 3 miliarde de dolari, iar o parte a proiectului va fi finanţat în yuani.

Ministerul rus al transporturilor se pregăteşte să semneze un memorandum privind construirea coridorului de transport peste strâmtoarea Kerci, care ar urma să lege Rusia continentală (regiunea Krasnodar) de peninsula Crimeea, au declarat pentru ziarul amintit surse familiare cu dosarul.

Modelul de proiectare tehnică nu a fost încă aprobat, astfel încât acesta ar putea să fie un pod rutier-feroviar sau un pod şi un tunel subacvatic.

Un memorandum în acest sens ar putea să fie semnat în timpul vizitei preşedintelui rus Vladimir Putin în China, în a doua jumătate a lunii mai.

În finanţarea proiectului se presupune că va fi implicată China Internaţional Fund Ltd (CIF), iar în transpunerea sa în practică - China Railway Construction Corporation (CRCC).

Ministerul Transporturilor de la Moscova a refuzat să comenteze pentru Kommersant această informaţie, dar surse apropiate 'Avtodor' (care elaborează studii de fezabilitate) au confirmat-o. 'Configuraţia finală a proiectului mai este încă în lucru, însă este destul de realist ca pentru o parte din lucrări să fie antrenată compania de construcţii din China (CRCC) care are experienţă în realizarea unor astfel de proiecte majore de infrastructură', au afirmat interlocutorii cotidianului rus. Potrivit acestora, există posibilitatea finanţării construcţiei podului peste strâmtoarea Kerci în yuani.