"Lâncezeala" din PMB îi costă pe bucureşteni penalităţi de 6 milioane de euro pe an în cazul Costanda

Primarul General al municipiului Bucureşti, Sorin Oprescu.
Primarul General al municipiului Bucureşti, Sorin Oprescu. (Andrei Popescu/Epoch Times România)

Un prejudiciu de 500.000 euro pe lună i-ar putea costa pe români tergiversarea de către consilierii generali ai Primăriei Capitalei şi de către Guvern a litigiului "Parcul Bordei-Satul Francez" cu omul de afaceri Costică Constanda.

Costică Constanda a blocat la jumătatea lunii februarie conturile Primăriei Municipiului Bucureşti după ce a depus o cerere de poprire, deoarece Primăria Capitalei trebuie să îl despăgubească cu 165 de milioane de euro în cazul Parcului Bordei.

Consilierii generali nu se mobilizează să soluţioneze cazul, cu toate că omul de afaceri este dispus să negocieze stingerea litigiului.

Costică Constanda intenţionează să stingă litigiul pe care îl are cu municipalitatea, fiind dispus să cedeze peste 20.000 de metri pătraţi din Satul Francez - teren pe care l-a primit în schimbul celui din Parcul Bordei - contra a 120 de milioane de euro, şi să renunţe la proces şi la alte despăgubiri pe care le-a cerut după ce Municipalitatea i-a aprobat un Plan Urbanistic Zonal în anul 2010, care de fapt trebuia aprobat din 2008.

Constanda a trimis în data de 25 martie, un act adresat primarului general Sorin Oprescu şi consilierilor generali, prin care le-a solicitat să analizeze oferta de vânzare-cumpărare a terenului, precum şi a celor 15 vile din Satul Francez.

Oferta omului de afaceri a ajuns la Primărie pe 10 martie, însă mulţi consilieri nu au citit documentul, iar cei care l-au citit afirmă că „analizează încă", potrivit evz.

Aceeaşi sursă afirma că această atitudine a reprezentanţilor Capitalei ar putea costa încă 500.000 de euro pe lună. În total sunt penalităţi de şase milioane de euro pe an aplicate la suma câştigată de omul de afaceri în două instanţe, în total 163 de milioane de euro.

Costică Constanda susţine că, prin această tranzacţie, Primăria ar economisi 22,8 milioane de euro.

Schimbul de terenuri Parcul Bordei - Satul Francez

În 2008, Adriean Videanu primarul Capitalei de atunci, şi omul de afaceri Costică Constanda au semnat un contract prin care omul de afaceri a renunţat la terenul din Parcul Bordei şi a primit în schimb o suprafaţă identică în Satul Francez. Conform contractului, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) se obligă să-i aprobe lui Constanda, în Satul Francez, un Plan Urbanistic Zonal pentru a construi blocuri de 5 etaje.

Deoarece CGMB nu a aprobat planul urbanistic, în ianuarie 2010, omul de afaceri Costică Costanda a introdus la Tribunalul Bucureşti o acţiune împotriva Primăriei Capitalei, în care cerea anularea contractului privind schimbul de terenuri Satul Francez contra Parcul Bordei.

Costică Costanda renunţa la terenul din Satul Francez şi cerea ca municipalitatea să-i plătească bani pentru terenul din Bordei şi despăgubiri. Constanda afirma atunci că terenul din Satul Francez nu are nicio valoare, atâta timp cât nu poate construi nimic pe el. CGMB au aprobat PUZ-ul abia în decembrie 2010, când procesul era pe rol.