Presiunile jandarmilor întrerup greva foamei din Pungeşti. Protestatarii s-ar putea muta în Bucureşti

Protest anti-Chevron în Pungeşti
Protest anti-Chevron în Pungeşti (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Greva foamei de la Pungeşti a fost întreruptă vineri seară iar greviştii foamei s-ar putea muta în faţă la Guvern, unde, fiind în văzul lumii (şi al presei) jandarmii nu îşi vor mai permite, speră pungeştenii, să îi intimideze pe protestatari.

Abuzurile forţelor de ordine rămân o constantă în Pungeşti. De când represiunea împotriva locuitorilor Pungeştiului a ajuns de notorietate naţională şi internaţională, jandarmii nu mai recurg la violenţă fizică împotriva protestatarilor, ceea ce nu înseamnă însă că intimidările s-au oprit.

Mai nou, jandarmii au încercat să sisteze protestele "legal". Liderul protestului, domnul Pâslaru Constantin, ne-a relatat ca jandarmii l-au obligat practic vice-preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale din zonă să depună o plângere împotriva protestatarilor de la Pungeşti, acuzându-i pe aceştia că "ar fi ocupat abuziv" islazul comunal pe care s-a instalat Tabăra de rezistenţă.

În plus, jandarmii continuă să legitimeze abuziv oamenii, folosind tot felul de "tertipuri" pentru a îi intimida, le-a mai declarat dl. Pâslaru reporterilor Epoch Times.

Jandarmii chiar "au încercat să o ridice pe o bătrânică din sat, doamna Maria Dediu, care a fost mereu prezentă la protest, pentru că i-a apostrofat pe jandarmi”.

Pe toata durata grevei foamei, jandarmii au stat lângă tabără de dimineaţa până seara târziu pentru a-i intimida pe oameni, legitimau pe oricine trecea pe acolo astfel încât în aceste condiţii greva foamei s-a oprit.

„În condiţiile astea nu se putea continua greva foamei”, a declarat domnul Pâslaru, care a mai precizat că a trimis presei în decursul acestei dimineţi un comunicat, prin care informează că greva foamei s-a întrerupt pentru că nu sunt condiţii pentru continuare ei.

Conform declaraţiilor domnului Pâslaru, protestele ar putea fi mutate la Bucureşti în faţa Guvernului şi se speră că la proteste vor adera cât mai multe persoane care cred în cauza celor de la Pungeşti. „Poate vom face greva foamei în faţa Guvernului..., poate fiind mai aproape acolo vom reuşi să găsim dialogul” a afirmat Constantin Pâslaru.

În pofida raportului APADOR-CH care consideră asediul de la Pungeşti este nu doar abuziv ci şi neconstituţional, în pofida luării de poziţie a deputatului Remus Cernea şi chiar a sesizării făcute de 11 europarlamentari către Preşedintelui PE, Martin Schultz, căruia îi cer să "condamne public acţiunile Guvernului român"şi, finalmente, în pofida protestelor şi grevei foamei declanşată de oamenii din Pungeşti care cer plecarea jandarmilor şi a Chevron din zona lor, Siliştea-Pungeşti este încă zonă de siguranţă specială. 200 de jandarmi rămân cantonaţi în zonă, păzindu-i zi şi noapte pe săteni. Doar 100 dintre ei sunt "vizibili", restul fiind aşezaţi în „zona de restricţie care este în faţa perimetrului Chevron", conform domnului Pâslaru.

Forţele de ordine, conduse de acum-controversatul colonel Smântână, şeful jandarmeriei Vaslui, asigură securitatea - nu a cetăţenilor comunei, ci a a utilajelor Chevron care, după vacanţa de sărbători vor începe să lucreze din nou.

Reamintim că Pungeştiul se află sub controlul jandarmilor din data de 2 decembrie, când Chevron şi-a trimis utilajele în zonă pentru a demara lucrările de amplasare a primei sonde pentru gazele de şist. Localnicii, ieşiţi în drum pentru a se opune paşnic înaintării utilajelor, au fost împrăştiaţi cu forţa de jandarmi. S-au raportat numeroase abuzuri ale jandarmilor, care au mers de la percheziţii abuzive, amenzi, arestări, la agresiune fizică împotriva unor cetăţeni paşnici. Femei ajunse la vârsta senectuţii au fost împinse, îmbrâncite şi lovite. Localitatea a fost păzită în permanenţă şi accesul presei în zonă a fost interzis.

Pe 7 decembrie, manifestanţi din toată ţara au venit să-şi exprime solidaritatea cu locuitorii comunei. A avut loc un protest urmat de confruntări între manifestanţi şi jandarmi. A doua zi, Poliţia Vaslui a decretat zonă specială de siguranţă la Pungeşti. Efectivele de jandarmi cantonate în zonă au fost sporite, maşinile care tranzitează zona trec prin numeroase filtre de control, iar localnicii trăiesc într-o permanentă teroare: sunt legitimaţi şi dacă ies să ia apă de la fântână, sunt amendaţi sub orice pretext, protestatarilor li s-au întocmit dosare penale iar cererea formulată de o protestatară către Judecătorie pentru ridicarea interdicţiei de circulaţie în zonă a fost respinsă, fiind în prezent atacată cu recurs.

În aceste condiţii, 19 localnici şi protestatari au intrat în greva foamei în ajunul Crăciunului, cerând ca jandarmii şi Chevronul să plece din localitatea lor.

În paralel, un alt activist care încearcă să atragă atenţia opiniei publice româneşti despre abuzurile comise în Pungeşti este Alexandru Popescu, care a început din 21 decembrie o grevă a foamei în Piaţa Universităţii. Deşi a solicitat autorităţilor permisiunea amplasării unui cort unde să se adăpostească noaptea, cerea sa a fost refuzată astfel că Popescu, aflat în greva foamei de peste zece zile îşi petrece nopţile într-un sac de dormit, sub cerul liber.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne