Frontul de la Pungeşti: Sătenii se solidarizează cu cei aflaţi în greva foamei

Proteste anti-Chevron în Pungeşti
Proteste anti-Chevron în Pungeşti (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Aproximativ 200 de săteni din Pungeşti au decis să înfrunte vremea rece şi să participe la un miting de solidaritate cu localnicii şi activiştii cei care deja de marţi fac greva foamei pentru a atrage atenţia asupra abuzurilor constante ale jandarmilor detaşaţi în comună declarată "zonă de siguranţă publică" pentru a asigura securitatea utilajelor Chevron.

Localnicii au acuzat jandarmii de o monitorizare şi supraveghere agresivă, precum şi de folosirea forţei cu diverse ocazii.

În cele câteva zile în care au consumat doar apă şi ceai, starea de sănătate a activiştilor s-a deteriorat treptat, astfel că, în cursul zilei de joi, aceştia au solicitat ajutorul unui echipaj medical de la Ambulanţă, doi dintre ei simţindu-se rău.

Acum ceilalţi localnici au decis să se solidarizeze cu oameni care, în prag de sărbători, au decis să lupte împotriva exploatării gazelor de şist, care sunt asociate cu o creştere spectaculoasă a activităţii seismice, cu otrăvirea apelor şi a mediului etc.

Epoch Times a aflat de la liderul Mişcării de Rezistenţă de la Pungeşti, Constantin Pâslaru, că mai sunt 11 persoane în greva foamei, din cele peste 20 care au început marţi.

Dar cei care au rămas sunt „hotărâţi şi decişi să continue şi în noapte de revelion”.

„Am primit o bulă de aer din partea sătenilor care au venit să ne susţină. Aproximativ 200 de săteni ni s-au alăturat şi acum colidăm casa primarului în şir indian, dacă mergem altfel ar fi considerată adunare generală. Sunt aproximativ 100 de jandarmi şi nu au intervenit în timpul colindelor pentru că se merge 1 câte 1”, a declarat acesta.

Activistul a explicat că sătenii „au fost alături de noi în ultimele zile si ne-au adus ceai cald şi sticle de apă caldă ca să ne putem încălzi. Cei care fac greva foamei nu au mai avut probleme de sănătate”.

Deşi mulţi oameni sunt pregătiţi să-şi petreacă sărbătorile în familie, activiştii au alte planuri. Ei s-au dus în mai multe oraşe din ţară (Timişoara, Braşov etc.) unde vor organiza pentru data de 2 ianuarie activităţi de informare şi proteste împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist.

„România are nevoie de dialog”, este mesajul central pe care îl transmite liderul Mişcării de Rezistenţă de la Pungeşti.