Putinizarea Ucrainei: avocatul lui Timoşenko, acuzat de Procurorul General

Avocatul Sergei Vlasenko şi  Iulia Timoshenko
Avocatul Sergei Vlasenko şi  Iulia Timoshenko (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

Procurorul General ucrainean l-a acuzat pe avocatului liderului opoziţiei Iulia Timoşenko, Sergiy Vlasenko, de „detenţia ilegală sau răpirea” fostei sale soţiei. Avocatul lui Timoşenko a fost deja acuzat de agresarea acesteia, acuzaţii pentru care riscă până la doi ani de închisoare într-un caz în care el pretinde că este motivat politic, scrie miercuri AFP.

Noile acuzaţii îi pot aduce avocatului o pedeapsă maximă de până la cinci ani de închisoare. Acuzaţiile au fost înaintate vineri după ce instanţa care se ocupă de caz a decis prelungirea cu încă două luni a interdicţiei acestuia de a părăsi capitala Kiev, excepţie făcând oraşul de est Kharkiv unde se află Timoşenko.

Vlasenko a declarat miercuri pentru AFP că noile acuzaţii au venit ca "un trăsnet din senin", adăugând că autorităţile au vrut să-l pună în arest preventiv în timpul anchetei. Potrivit noilor acuzaţii, autorităţile au dreptul legal de a-l plasa pe Vlasenko în stare de arest, a explicat acesta.

"Singurul scop este de a mă băga în spatele gratiilor", a adăugat Vlasenko.

Primele acuzaţii în acest dosar au apărut din senin în luna noiembrie în timp ce Ucraina se pregătea să decidă dacă va semna acordul istoric cu Uniunea Europeană. Procurorii l-au chemat atunci la audieri pe Vlasenko pentru a răspunde unor acuzaţii legate de presupuse cazuri de violenţă în familie care datau de mai mulţi ani. Avocatul a reclamat „coincidenţa”, că acest lucru s-a întâmplat la doar câteva zile înainte ca Ianukovici să respingă pactul de la Bruxelles. Criticii guvernului consideră că este vorba despre un proces politic.

Dacă va fi găsit vinovat de aceste prime acuzaţii, respectiv acte de violenţă şi provocarea în mod intenţionat de vătămări corporale uşoare, Vlasenko riscă până la doi ani de închisoare.

Avocatul, în vârstă de 46 de ani, a fost eliberat de procurori în noiembrie după ce a depus o cauţiune de circa 2.800 de dolari, fiind dispusă măsura interdicţiei de a părăsi Kievul, excepţie făcând vizitele în oraşul Kharkiv pentru consultări cu Iulia Timoşenko.

Vlasenko a numit cazul drept o "minciună totală" şi o "represiune politică".

"Sunt aici doar pentru că sunt în echipa de apărare a Iuliei Timoşenko", a declarat acesta, potrivit AFP.

Vlasenko a explicat că este despărţit de fosta lui soţie Natalia Okunskaya de cinci ani şi cei nu s-au întâlnit aproape deloc în această perioadă.

"Ea este folosită", a declarat avocatul. "Aceasta nu este primul caz în care autorităţile utilizează acuzaţiile de violenţă domestică uşoară pentru a trimite la închisoare o persoană pentru motive politice".

Dar procurorul de stat Dmytro Borzykh a declarat că acest caz împotriva Vlasenko este unul solid. Borzykh a subliniat că este vorba despre patru bătăi suferite de soţia lui Vlasenko.

"Aceste acuzaţii penale nu au absolut nicio legătură cu politica", a declarat acesta.

Timoşenko a fost condamnată la şapte ani de închisoare în 2011 pentru acuzaţii de abuz de putere, însă mai multe naţiuni occidentale văd acest caz dreptul unul de justiţie selectivă şi un efort al liderului ucrainean de a marginaliza un vechi duşman politic.

"Un nou proces politic spectacol este lansat împotriva avocatul meu de apărare", a declarat atunci Timoşenko într-o scrisoare citită reporterilor de fiica acesteia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe