Premierul ungar respinge acuzaţiile de corupţie din partea SUA

Premierul ungar Viktor Orban a respins vineri acuzaţiile de corupţie citate de Washington ca motiv pentru interdicţia de călătorie impusă de SUA la mijlocul lunii octombrie împotriva a şase oficiali ungari.
Premierul ungar Viktor Orban. (ATTILA KISBENEDEK / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
14.11.2014

Premierul ungar Viktor Orban a respins vineri acuzaţiile de corupţie citate de Washington ca motiv pentru interdicţia de călătorie impusă de SUA la mijlocul lunii octombrie împotriva a şase oficiali ungari – o interdicţie care a afectat şi mai mult relaţiile bilaterale deja tensionate dintre cele două ţări.

“Aceasta este doar o bucată de hârtie”, a declarat Orban vineri dimineaţa într-un interviu la postul de radio MR1, referindu-se la un document publicat joi de guvernul ungar şi despre care s-a spus că ar proveni de la ambasada americană din Budapesta.

“Ni s-a înmânat o hârtie care cuprinde o colecţie amplă de acuzaţii pe care le-am auzit din partea partidelor de opoziţie în ultimii 4 ani. Dacă nu ar fi fost în engleză aş fi crezut că documentul a fost scris de partidele de opoziţie”, a declarat Orban.

Documentul, fără o ştampilă sau un antet oficial, listează ocaziile în care ambasada americană şi-a manifestat temerile cu privire la “frauda fiscală, corupţia instituţionalizată, protecţia informatorilor” şi cu privire la naţionalizarea vânzării tutunului.

Ambasada americană nu a comentat asupra documentului.

De asemenea, Statele Unite au refuzat să dezvăluie identităţile oficialilor ungari avuţi în vizor sau detalii privind acuzaţiile de corupţie, dar au declarat că au informat autorităţile ungare în această privinţă.

Şefa Fiscului ungar, Ildiko Vida, a confirmat totuşi la începutul lunii că ea este una dintre cele şase persoane sancţionate de SUA, însă a respins acuzaţiile americanilor. Duminica trecută, câteva mii de manifestanţi din Budapesta au cerut demisia ei.

Disputa a tensionat şi mai mult relaţiile dintre SUA şi Ungaria, membră NATO şi UE, care s-au deteriorat de când Orban a preluat puterea în 2010.

În septembrie, preşedintele american Barack Obama a criticat Ungaria pentru hărţuirea organizaţiilor civile, în timp ce ambasadorul american în Ungaria, André Goodfriend, a declarat luna trecută că “tendinţele negative” pun tot mai multă stăpânire pe Ungaria.

În schimb, Orban a declarat săptămâna trecută că Ungaria se află sub o mare presiune din partea Washingtonului datorită crizei ucrainene şi a legăturilor sale energetice cu Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor