Preşedintele CEPA: România trebuie să îngrădească ”irendentismul”
alte articole
Preşedintele Centrului pentru Analiza Politicii Europene (CEPA), Wess Mitchell, a declarat că una dintre condiţiile principale ale dezvoltării României este reprezentată de stoparea ”iredentismului”, a relatat joi Hotnews.
”Cred că România trăieşte într-un cartier dur. Pentru a se dezvolta economic şi politic, sunt necesare câteva condiţii interne şi câteva condiţii externe anume. Aveţi nevoie ca Marea Neagră să fie un spaţiu economic deschis. Aveţi nevoie ca atât cât se poate influenţa rusă să nu treacă la vest de Nistru. Aveţi nevoie de o manifestare puternică a prezenţei occidentale, din perspectiva securităţii. Aveţi nevoie de îngrădirea iredentismului”, a notat Hotnews citându-l pe Mitchell.
Analistul politic american a semnalizat că Rusia se foloseşte de ”duhul iredentismului etnic” din România pentru a destabiliza ţara pe fondul alegerilor electorale. Indicaţiile acestuia fac referire la mişcarea de autonomie declanşată recent de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. Iniţiativele secesioniste de pe teritoriile române au beneficiat şi de susţinerea premierului ungar Viktor Orban, un aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin, cât şi de sprijinul partidului de extremă dreaptă Jobbik.
”Cred că duhul iredentismului etnic a fost lăsat să scape din sticla lui pentru prima dată după două generaţii. România va fi mereu perdantă clară în faţa unui iredentism scăpat de sub control. (...) Crimeea este un precedent foarte periculos, este ceea ce naţionalismul populist şi iredentist din regiune ar caută să imite. Aş include acest lucru printre cele mai importante ameninţări la adresa securităţii naţionale pentru România, dacă vorbim despre probleme externe. Aş mai include aici şi remilitarizarea Mării Negre”, reiese dintr-un articol Hotnews.
Pe fondul crizei din Ucraina declanşată după invazia rusă din luna februarie, preşedintele think tank-ului american specializat în studierea politicii din Europa centrală şi de est sugerează că un alt factor vital pentru dezvoltarea României îl reprezintă blocarea extinderii militare, ideologice şi politice a Rusiei la est de Nistru.