Budapesta: Mii de manifestanţi au protestat faţă de taxa pe internet propusă de Guvernul Orban

Centrul Budapestei a fost ocupat de mii de manifestanţi, care, duminică seara şi-au arătat nemulţumirea faţă de planul Guvernului maghiar de a pune o taxă pentru utilizarea internetului.
Maghiarii protestând la Budapesta împotriva planului guvernului Orban de a introduce o taxă pe internet. 26 octombrie 2014 (ATTILA KISBENEDEK/AFP/Getty Images)
Flori Mladin
27.10.2014

Centrul Budapestei a fost ocupat de mii de manifestanţi, care, duminică seara şi-au arătat nemulţumirea faţă de planul Guvernului maghiar de a pune o taxă pentru utilizarea internetului.

Balazs Gulyas, fondatorul paginii de Facebook "O sută de mii împotriva taxei pe internet", a cerut Guvernului ungar să revină asupra acestei măsuri şi să retragă proiectul de lege.

Acesta a mai declarat că Fidesz, partidul aflat la guvernare în Ungaria, impune tot mai multe taxe asupra populaţiei, fapt care aduce dezamăgire în rândul propriului electorat.

Mulţimea s-a adunat în Piaţa Jozsef Nador, lângă clădirea Ministerului Economiei.

Balasz Gulyas a mai atenţionat Guvernul de la Budapesta că va mai organiza un nou protest, marţi, în cazul în care nu va fi retras acest proiect de lege în termen de 48 de ore.

Impozitul propus, care este inclus în proiectul de buget pe 2015, i-ar putea obliga pe furnizorii de servicii de internet să plătească o sumă semnificativă de 150 de forinţi (aproximativ 2 lei) pentru fiecare gigabyte de date uploadat şi downloadat de abonaţi.

Potrivit portofolio.hu, ministrul Economiei, Mihali Varga, a estimat că taxa va aduce aproximativ 20 de miliarde de forinţi la bugetul de stat (280 de milioane de lei).

Opoziţia, grupurile pentru protecţia consumatorului şi serviciile de internet şi telecomunicaţii au declarat că o astfel de taxă poate duce la scăderea traficului pe internet, ar scumpi serviciile şi ar lovi în multe companii pentru care internetul este esenţial.

"O astfel de taxă ameninţă dezvoltarea internetului broadband în Ungaria şi a societăţii digitale”, susţine Magyar Telekom, care ar putea plăti impozit în valoarea de 18 milioane de forinţi în cazul în care taxa intră în vigoare.

Ungaria a mai impus greutăţi fiscale în trecut prin taxa ”de criză” destinată operatorilor de telecomunicaţii, încălcând şi legislaţia europeană.

Comisia Europeană chiar a reclamat Budapesta la Curtea Europeană de Justiţie, considerând că e vorba de o încălcare a legislaţiei UE care permite ca sectorul telecom să fie impozitat doar pentru a acoperi costurile de reglementare, şi nu pentru a aduce profituri suplimentare la buget.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor