Premierul slovac, Robert Fico, derapaj la adresa jurnaliştilor: „Bastarzi însetaţi de sânge” care trebuie controlaţi

Premierul slovac Robert Fico (Getty Images)
Redacţia
10.10.2024

Prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, i-a numit marţi pe jurnaliştii de la principalele instituţii media „ticăloşi însetaţi de sânge” şi i-a ameninţat cu noi restricţii, inclusiv cu înfiinţarea unei autorităţi naţionale de supraveghere a mass-media, ceea ce, potrivit criticilor, echivalează cu cenzura guvernamentală.

Prim-ministrul vrea să creeze o „autoritate media naţională” pentru a supraveghea industria, care este „posedată de diavol”. Criticii sunt indignaţi.

Fico s-a enervat la o conferinţă de presă după ce un jurnalist l-a întrebat despre tensiunile din coaliţia sa guvernamentală formată din trei partide. (Preşedintele slovac Peter Pellegrini, din partea partenerului de coaliţie Hlas, criticase guvernul în cursul weekendului).

„Din prima zi a rezultatelor parlamentare [30 septembrie 2023], nu ne-aţi lăsat [în pace] nici măcar un minut. Ne-aţi atacat ca nişte bastarzi însetaţi de sânge”, a declarat Fico, menţionând principalele cotidiene slovace independente Denník N şi Sme, precum şi portalul Aktuality.sk, care au criticat guvernul său şi cu care a încetat orice comunicare.

„Îţi citeşti articolele după ce le-ai scris? Nu cred că o faceţi [...] Este ură pură. Eşti posedat de diavol”, a continuat Fico. De asemenea, el a dat vina pe jurnalişti pentru atacul din mai în care un bărbat înarmat l-a împuşcat de patru ori în stomac.

„Vreţi doar să faceţi rău, rău, rău şi rău, şi de aceea atmosfera [din societate] este aşa cum este”, a spus Fico.

El a continuat enumerând diferitele măsuri pe care guvernul său le-ar putea lua împotriva mass-mediei, care, a spus el, „face tot ce vrea, fără să-şi asume absolut nicio responsabilitate”.

"A venit timpul când va trebui să răspundem la astfel de lucruri", a spus Fico, adăugând că "haosul mediatic" care domneşte în Slovacia "nu există în nicio altă ţară din UE".

Premierul a declarat că susţine înfiinţarea unei autorităţi naţionale pentru mass-media şi sancţiuni pentru jurnaliştii care nu corectează erorile din ceea ce scriu, adăugând că toţi jurnaliştii ar trebui să urmeze cursuri de recalificare, la fel ca „avocaţii şi notarii publici”.

Politicienii din opoziţie au reacţionat cu indignare.

„Ideea unei autorităţi media naţionale care să controleze jurnaliştii nu este altceva decât un efort subtil voalat de a cenzura şi limita mass-media, care există poate doar în Coreea de Nord”, a declarat deputatul Zora Jaurová din partea partidului liberal de opoziţie Slovacia progresistă.

„Este cu mult peste măsură ca prim-ministrul să se refere la jurnalişti ca la nişte bastarzi însetaţi de sânge într-un moment în care societatea este divizată de ura pe care el şi acoliţii săi au răspândit-o în ultimii câţiva ani”, a declarat Veronika Remišová, preşedintă a partidului Za ľudí (Pentru popor), într-o postare pe Facebook.

Mass-media din Slovacia se află sub presiune de când Fico a revenit la putere pentru a patra oară în octombrie anul trecut. Guvernul său a desfiinţat radiodifuzorul public RTVS şi l-a înlocuit cu Slovak Television and Radio, despre care apărătorii libertăţii de exprimare şi instituţiile UE se tem că este un purtător de cuvânt al coaliţiei de guvernare.

Ultimele comentarii ale premierului Fico sunt văzute ca o altă salvă într-un conflict continuu cu democraţia liberală. În 2018, în timpul celui de-al treilea mandat de prim-ministru al lui Fico, jurnalistul de investigaţie Jan Kuciak şi logodnica acestuia, Martina Kusnirova, au fost asasinaţi, provocând cele mai mari proteste din ţară de la căderea regimului comunist în 1989 şi ducând la demisia lui Fico.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor