Premierul Ponta somat să trimită de urgenţă o delegaţie la Hunedoara, pentru a evita un cataclism social

Vicepreşedintele CJ Hunedoara, Dorin Gligor, i-a solicitat premierului Victor Ponta să trimită de urgenţă o delegaţie guvernamentală în judeţ, pentru a discuta despre intenţia Guvernului de a diviza activitatea Complexului Energetic Hunedoara (CEH). Luarea unei decizii în acest sens fără consultarea autorităţilor locale reprezintă ”un grav abuz” şi, mai mult, s-ar putea solda ”cu un cataclism social” precizează oficialul hunedorean.
Loredana Diacu
25.04.2015

alte articole

Victor Ponta (Epoch Times România)
Loredana Diacu
25.04.2015

Vicepreşedintele CJ Hunedoara, Dorin Gligor, i-a solicitat premierului Victor Ponta să trimită de urgenţă o delegaţie guvernamentală în judeţ, pentru a discuta despre intenţia Guvernului de a diviza activitatea Complexului Energetic Hunedoara (CEH). Luarea unei decizii în acest sens fără consultarea autorităţilor locale reprezintă ”un grav abuz” şi, mai mult, s-ar putea solda ”cu un cataclism social” precizează oficialul hunedorean, potrivit Mediafax.

"Consiliul Judeţean Hunedoara a luat act de intenţia Guvernului de a reorganiza Complexul Energetic Hunedoara în direcţia divizării, situaţie în care s-a făcut vorbire şi de implicarea în acest proces a administraţiei judeţene. În acest sens, solicităm, în regim de urgenţă, prezenţa unei delegaţii guvernamentale în judeţul Hunedoara cu care să putem discuta privitor la implicaţiile administraţiei judeţene despre care s-a făcut referire prin diferite surse, unele dintre ele venind chiar din zona sectorului energetic (…). Impactul noii viziuni organizatorice fiind unul fără precedent pentru sectorul economic al judeţului Hunedoara, Consiliul Judeţean Hunedoara are întreaga responsabilitate faţă de comunitatea din judeţ şi considerăm că luarea oricărei decizii de descentralizare a activităţii la Complexul Energetic Hunedoara fără consultarea autorităţilor locale reprezintă un grav abuz", arată vicepreşedintele CJ în scrisoarea deschisă trimisă premierului.

Dorin Gligor îi mai aminteşte lui Victor Ponta că CEH are mii de angajaţi, iar o decizie ”luată în pripă” s-ar putea solda ”cu un cataclism social”: ”Ţineţi cont, domnule prim-ministru, că sunt în joc slujbele a peste 7.000 de oameni şi a familiilor lor, iar orice decizie luată în pripă, fără consultări şi punerea la punct a unor detalii esenţiale, se poate solda cu un cataclism social de care veţi fi pe deplin răspunzător”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

În finele scrisorii adresate premierului, oficialul hunedorean îşi exprimă speranţa că dialogul solicitat va avea loc în cel mai scurt timp iar autorităţile locale vor reuşi împreună cu delegaţia Guvernului să facă un plan realist care să diminueze riscurile economice şi sociale inerente unei diviziuni de o asemenea importanţă în structura industrială a judeţului Hunedoara. Reamintim că pe 21 aprilie, Comisia Europeană a aprobat, pentru o perioadă de şase luni, un ajutor de salvare în valoare de 167 de milioane lei (aproximativ 37,7 milioane euro), acordat de autorităţile române Complexului Energetic Hunedoara. La finele celor şase luni, România s-a angajat să prezinte un plan de restructurare menit să asigure viabilitatea viitoare a CE Hunedoara, în cazul în care întreprinderea nu va fi în măsură să ramburseze ajutorul pentru salvare. Dacă acest plan de restructurare nu este prezentat, CE Hunedoara va fi obligată să prezinte un plan de lichidare.

Complexul Energetic Hunedoara nu poate însă beneficia de acest ajutor din cauza unui mai vechi ajutor de stat acordat de Guvern Termocentralelor Mintia şi Paroşeni. CEH este la un pas de insolvenţă şi fără banii de la Guvern nu are cum să achiziţioneze până la finele acestei luni certificatele de CO2, absolut obligatorii, fără de care România riscă declanşarea procedurii de infrigement, arată zhd.ro.

Din acest motiv, şase lideri de sindicat din Valea Jiului, reprezentanţii Sindicatului "Muntele", au intrat vineri dimineaţă în greva foamei. Protestul lor este susţinut şi de alţi sindicalişti de la „Muntele”, dar fără să se ajungă în aceste cazuri la refuzul hranei.

Petre Nica, Preşedintele Sindicatului "Muntele" atrage atenţia că situaţia este extrem de sensibilă, iar totul pleacă de la un mai vechi ajutor de stat acordat de Guvern celor două termocentrale incluse în CEH, Mintia şi Paroşeni:

"Avem o problemă generală, care vizează locurile de muncă în întregul Complex Energetic Hunedoara. Din păcate toate demersurile pe care le-am făcut pe cale diplomatică, pe cale amiabilă – întâlniri, petiţii – atât la nivel de Prim Ministru, cât şi la nivelul ministrului de resort nu au dus la găsirea unei soluţii financiare pentru ca CEH să reuşească să-şi facă achiziţia de certificate de carbon până la sfârşitul acestei luni, aşa cum prevăd reglementările europene. Neachiziţionarea acestora atrage riscul declanşării procedurii de infrigement asupra României şi, mai mult decât atât, statul român va fi obligat să plătească o penalitate care se apropie de 123 de milioane de euro, bani care vor trebui recuperaţi de la Complexul Energetic Hunedoara ulterior.", a arătat Nica, citat de zhd.ro.

Potrivit Mediafax, sindicaliştii sunt nemulţumiţi de încercarea Guvernului de a separa activitatea energetică de cea mineră în cadrul CEH, ceea ce, în opinia lor ar duce la închiderea minelor şi, cel mai probabil, şi a termocentralelor. Cea de a treia problemă gravă ridicată de sindicalişti este că producătorii de energie pe bază de cărbune trebuie să concureze cu producătorii de energie subvenţionată, ceea ce practic îi obligă să vândă energie electrică în pierdere.

"Noi asigurăm securitatea sistemului energetic naţional şi cu toate acestea suntem obligaţi să vindem energie electrică în pierdere", declara Nica.

Mai reamintim în context că, recent, comentând ajutorul de stat pe care Guvernul urma sa-l acorde CEH, fostul ministru al Economiei, Lucian Bode arată că acest demers nu este altceva decât mărul otrăvit prin care Victor Ponta va ucide acest complex.

"În spatele acestui act normativ se ascunde de fapt intenţia Guvernului Ponta de lichidare a CEH. Aşa cum se precizează în proiectul de act normativ, ajutorul de stat trebuie fie returnat în maxim 6 luni de la acordare, fie compania este obligată să prezinte un plan de restructurare. Dacă compania nu prezintă planul de restructurare sau dovada restituirii ajutorului de stat individual pentru salvare, atunci CEH are obligaţia să prezinte un plan de lichidare", a explicat Lucian Bode.

Fostul ministru arată că, pe de o parte, indicatorii financiari ai CEH (peste 900 milioane lei datorii, peste 300 milioane lei pierderi planifcate, zeci de mil. de lei credite nerambursate) confirmă ca certitudine imposibilitatea companiei de rambursare a ajutorului de stat în cele 6 luni, iar, pe de altă parte, planul de restructurare a fost solicitat de Guvern prin vocea fostului ministru al Energiei Răzvan Nicolescu, în termeni ultimativi (maximum o lună) încă din noiembrie 2014, lucru care ne conduce la ideea că, în condiţiile în care acest plan de restructurare ar fi fost posibil de realizat, el era deja făcut public.

"În concluzie, fără posibilitatea restituirii ajutorului de stat în cele 6 luni şi fără un plan de restructurare, CEH va fi lichidat de Guvernul Ponta. Atragem atenţia Guvernului Ponta asupra pericolului separării activităţii miniere de cea energetică în cadrul CEH (condiţie imediată pentru acordarea acestui ajutor de stat). Practic, prin separarea diviziei miniere de cea energetică, guvernul va închide toate minele din Valea Jiului. Din păcate pentru cei aproape 6500 de angajaţi ai CEH, după 3 ani de guvernare Ponta, soluţia PSD-istă este lichidarea companiei", a declarat Lucian Bode.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor