Negocierile cu delegaţia FMI, CE şi BM au eşuat. Premierul Victor Ponta explică motivele

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, negocierile purtate cu delegaţia comună a FMI, CE şi BM au eşuat pentru ca instituţiile respective au insistat asupra creşterii "abrupte" a preţului la gaze din aprilie, precum şi asupra restructurării masive a companiilor energetice Hunedoara şi Oltenia, aspecte găsite inacceptabile de către Guvern.
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
09.02.2015

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că negocierile purtate cu delegaţia comună a FMI, CE şi BM au eşuat întrucât instituţiile respective au insistat asupra creşterii "abrupte" a preţului la gaze din aprilie, precum şi a restructurării masive a companiilor energetice Hunedoara şi Oltenia, măsuri inacceptabile pentru Guvern.

Deşi a subliniat că multe dintre obiectivele importante pentru România din noul acord sunt îndeplinite, premierul Victor Ponta a explicat că "au rămas două puncte asupra cărora nu avem un acord privind măsurile de luat în perioada imediat următoare: în primul rând continuarea agendei de liberalizarea preţului la gaz, creşterea preţului la gaz."

"România nu mai are o piaţă reglementată, au rămas consumatorii casnici, gospodării şi centralele de energie termică (CET-uri) care folosesc gaz. Solicitarea delegaţiei se referea la o creştere din 1 aprilie destul de abruptă, de la 53, 3 lei pe megawatt la 62, o creştere pe care o credem nesustenabilă", a declarat Victor Ponta, citat de B1 Tv.

În ceea ce priveşte restructurarea masivă a companiilor energetice Hunedoara şi Oltenia, Guvernul Ponta 4 este de părere că o astfel de decizie nu va avea ca efect salvarea industriei producătoare de energie pe bază de cărbune şi a locurilor de muncă, ci, dimpotrivă, ar diminua semnificativ importanţa acestui sector în câţiva ani în România.

"Sper să ne înţelegem, dar în interesul României. Suntem de acord cu măsuri de eficientizare, dar nu vom accepta măsuri care să ducă la dispariţia acestui sector esenţial pentru siguranţa noastră energetică şi dezvoltarea economico-socială a unor regiuni, Hunedoara, Gorjul în special, dar şi tot ce ţine adiacent", a precizat Victor Ponta, citat de Mediafax.

Premierul a afirmat că, pentru moment, nu va fi semnată o scrisoare de intenţie, însă a dat asigurări că până la 1 aprilie vom veni cu calcule sustenabile", urmând ca cele două puncte de divergenţă să fie rezolvate.

Delegaţia FMI-CE-BM se află la Bucureşti pentru consultări şi a treia evaluare a acordului stand-by cu România, care ar urma sa expire în luna septembrie a acestui an. România are în derulare un acord stand-by de 2 miliarde de euro cu FMI pe care autorităţile l-au tratat ca având caracter preventiv, fără să acceseze fonduri până în prezent.

Scopul înţelegerii este de a proteja economia românească de eventuale şocuri pe pieţele financiare şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor