Lucian Bode: Ajutorul de stat pentru CE Hunedoara - mărul otrăvit prin care Ponta va ucide acest complex

Lucian Bode, fost ministru al Economiei.
Lucian Bode, fost ministru al Economiei. (Facebook)

Intenţia Guvernului Ponta de a scoate din Trezoreria Statului 100 de milioane de lei, pe o perioadă de 6 luni, cu titlu de ajutor de stat individual pentru salvarea Complexul Energetic Hunedoara (CEH), nu este altceva decât mărul otrăvit prin care Victor Ponta va ucide acest complex, a opinat miercuri deputatul PNL Lucian Bode, fost ministru al Economiei.

"În spatele acestui act normativ se ascunde de fapt intenţia Guvernului Ponta de lichidare a CEH. Aşa cum se precizează în proiectul de act normativ, ajutorul de stat trebuie fie returnat în maxim 6 luni de la acordare, fie compania este obligată să prezinte un plan de restructurare. Dacă compania nu prezintă planul de restructurare sau dovada restituirii ajutorului de stat individual pentru salvare, atunci CEH are obligaţia să prezinte un plan de lichidare", a explicat Lucian Bode.

Fostul ministru arată că, pe de o parte, indicatorii financiari ai CEH (peste 900 mil lei datorii, peste 300 mil lei pierderi planifcate, zeci de mil. de lei credite nerambursate) confirmă ca certitudine imposibilitatea companiei de rambursare a ajutorului de stat în cele 6 luni, iar, pe de altă parte, planul de restructurare a fost solicitat de Guvern prin vocea fostului ministru al Energiei dl. Răzvan Nicolescu, în termeni ultimativi (max. o lună) încă din noiembrie 2014, lucru care ne conduce la ideea că, în condiţiile în care acest plan de restructurare ar fi fost posibil de realizat, el era deja făcut public.

"În concluzie, fără posibilitatea restituirii ajutorului de stat în cele 6 luni şi fără un plan de restructurare, CEH va fi lichidat de Guvernul Ponta. Atragem atenţia Guvernului Ponta asupra pericolului separării activităţii miniere de cea energetică în cadrul CEH (condiţie imediată pentru acordarea acestui ajutor de stat). Practic, prin separarea diviziei miniere de cea energetică, guvernul va închide toate minele din Valea Jiului. Din păcate pentru cei aproape 6500 de angajaţi ai CEH, după 3 ani de guvernare Ponta, soluţia PSD-ista este lichidarea companiei", a subliniat Lucian Bode.

De altfel, fostul ministru al Economiei a evidenţiat că acest lucru se întâmplă după ce în 2012 guvernarea PSD-ista a preluat o companie restructurată, fără datorii (4,8 mild. lei, reprezentând datoriile istorice, au fost "şterse"), o companie care în 2012 realiza un profit de 37 mil. lei. Astăzi, Guvernul se pregăteşte să o lichideze.

"Bineînţeles, în stilul deja cunoscut, Guvernul Ponta va transfera responsabilitatea falimentării CEH către altcineva, de ce nu către FMI, BM, CE, inoculând această percepţie absurdă prin activul PSD Hunedoara (un sondaj efectuat de o publicaţie locală din judeţul Hunedoara arată că responsabili pentru situaţia de la CEH sunt: 70% FMI, 20% parlamentarii judeţului, 5% conducerea CEH, 5% Guvernul României?!?)", a adăugat politicianul.

PNL solicită Guvernului Ponta ca, în al 12-lea ceas, să prezinte de urgenţă în Parlamentul României noua Strategie Energetică, în care să fie definit mixul energetic (diversificat şi echilibrat), stabilind totodată importanţa cărbunelui în asigurarea securităţii energetice a României, un obiectiv esenţial atât pentru funcţionarea economiei cât şi pentru cetăţeni.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne