Guvernul "copy-paste": Dublarea indemnizaţiilor persoanelor persecutate de comunişti, un proiect copiat de la liberali

Victor Ponta
Victor Ponta (Florin Chirilă / Epoch Times România)

Deşi trimis Parlamentului de Guvern, actul normativ care prevede dublarea indemnizaţiilor pentru persoanele persecutate politic în regimul comunist, este, în fapt, o iniţiativă a PNL-ului copiată integral, de cabinetul Victor Ponta, cu expunere de motive cu tot, arată Gândul.info.

Potrivit sursei citate, Guvernul Ponta a copiat integral proiectul de lege iniţiat de PNL, inclusiv expunerea de motive, şi l-a depus în Parlament în aceeaşi zi în care a transmis şi un punct de vedere negativ la iniţiativa liberalilor, pe motiv că situaţia economică nu permite un astfel de demers.

Ajuns în Parlament sub semnătura lui Victor Ponta, proiectul legislativ a trecut rapid, deşi a fost depus cu cinci luni mai târziu decât al PNL, iar pe 1 aprilie a fost promulgat de preşedintele Klaus Iohannis, mai arată Gândul.

Iniţiativa legislativă care propunea dublarea indemnizaţiilor persoanelor persecutate politic după instalarea comuniştilor la putere în România a fost înregistrat la Senat în data de 11 iunie 2014, semnat de un grup de parlamentari PNL, în frunte cu Crin Antonescu.

Iniţiativa liberalilor a fost însă plimbată pe la comisii vreme de 5 luni (în condiţiile în care termenul pentru adoptarea tacită a unor proiecte legislative simple este de 45 de zile) pentru ca pe 3 noiembrie, Guvernul să transmită un punct de vedere nefavorabil, pe motiv că proiectul nu prevede sursele de finanţare:

"Având în vedere evoluţia prognozată a indicatorilor macroeconomici, în contextul economic actual, precum şi angajamentele asumate de România în acordurile cu organismele financiare internaţionale, măsurile propuse nu pot fi acceptate”, suna refuzul lui Victor Ponta.

În aceeaşi zi, sub semnătura aceluiaşi Victor Ponta, la Senat a fost depus un proiect legislativ iniţiat de Guvern, care copia integral legea iniţiată de PNL. Chiar şi expunerea de motive este un copy-paste în proporţie de 99,99%, Guvernul actualizând doar cuantumul indemnizaţiilor la data depunerii.

Cele două proiecte au ajuns pe ordinea de zi a Senatului în aceeaşi zi, insă doar cel al Guvernului a fost adoptat pe 15 decembrie. Proiectul PNL a fost amânat până pe 25 februarie, când a trecut şi el de Senat.

Pe 11 martie 2015, legea propusă de guvern a fost adoptată de Camera Deputaţilor, fiind promulgată şi publicată în Monitorul Oficial, pe 2 aprilie.

Legea vizează aproape 50.000 de persoane care au avut de suferit în regimul comunist şi stabileşte o indemnizaţie lunară de 400 de lei pentru fiecare an de detenţie, strămutare, deportare sau prizonierat, 200 de lei pentru fiecare an de internare abuzivă în spitalele de psihiatrie sau domiciliu obligatoriu. În baza aceluiaşi act normativ, soţul supravieţuitor beneficiază de o indemnizaţie lunară de 400 de lei. Măsurile vor intra în vigoare cu 1 iulie 2015.

Deşi mulţumiţi că, în final, s-a reparat, chiar şi în mica parte, o nedreptate făcută celor care au suferit în regimul comunist, liberalii îi acuză pe premierul Ponta şi pe social-democraţi de abuz pe motiv ca "au încălcat regulamentele parlamentare care prevăd clar că, în situaţia în care există două sau mai multe proiecte de lege pe acelaşi subiect, acestea se dezbat împreună şi se adoptă în final un singur proiect compilat din textele celor supuse dezbaterii.”

"Cred că legea noastră a fost trimisă la sertar pentru ca guvernul să scoată propria sa lege ca să-şi mai spele păcatele”, a mai declarat, pentru Gândul, deputatul PNL Ioan Tămâian, unul dintre iniţiatorii proiectului liberalilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.