USL în plin război al declaraţiilor: Dragnea vs Iohannis

Liviu Dragnea vs Klaus Iohannis
Liviu Dragnea vs Klaus Iohannis (Ioana Florea/Epoch Times)

Liberalii au refuzat marţi formula de restructurare a Guvernului propusă de premierul Ponta, respectiv ca fiecare partid să aibă câte un vicepremier, astfel că restructurarea a rămas în aer. Cum niciuna din părţi nu cedează, USL trece din nou printr-o situaţie extrem de tensionată, ziua de joi debutând cu un război politic al declaraţiilor între PSD şi PNL, care însă de data aceasta nu mai este purtat în prim plan, după cum am fost obişnuiţi, de preşedinţii celor două partide, ci este rândul secunzilor din partide, respectiv Liviu Dragnea şi Klaus Iohannis, care au ieşit în faţă cu declaraţii care mai de care mai tranşante.

Iohannis: PSD trebuie să aleagă, între PNL şi PC

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, care ar urma sa ocupe funcţiile de ministru de Interne şi de vicepremier susţine că liberalii au cedat destul în faţa celor de la PSD.

"Noi credem că este bine să accepte ceea ce am propus noi. Orice altceva este pentru noi inacceptabil şi este o tragere de timp. Nu am discutat ieşirea de la guvernare. Noi nu putem să acceptăm ca PC să fie pus pe picior de egalitate cu PNL. Nu putem accepta să aibă vicepremier. Nu mai repede de luni ne vom întâlni cu PSD. Categoric vom avea aceeaşi poziţie, noi nu am încercat să luăm ceva din spaţiul altora, noi am venit cu nişte propuneri pe care le considerăm bune pentru a înlocui oameni de-ai noştri, nu oameni de-ai lor. Cu siguranţă, numărând parlamentar cu parlamentar, se pot crea tot felul de scenarii. Şansele scad exponenţial pe măsură ce timpul trece. Scad şansele de finalizare cu succes a negocierilor”, a declarat joi Klaus Iohannis în cadrul unei conferinţe de presă la Sibiu.

Iohannis, care subliniază că el nu este „mărul discordiei”, sugerează că „dacă mai avem răbdare, revine PSD şi renunţă la o solicitare care nu este bună”. Însă pesediştii trebuie să ştie că „PNL nu este dispus să renunţe. Noi am avut nişte solicitări minimale care se refereau la propunerile noastre. Ba mai mult, am acceptat în principiu, ca nişte posturi de ministru delegat să fie transformate în posturi de miniştri plini, dar mai departe de atât nu vom merge. PC a cerut postul de vicepremier. Cine altcineva să-l fi cerut? Credeţi că umblă cineva cu postul la vicepremier aşa la pachet? Din punctul nostru de vedere, e limpede: nu vrem nimic de la alţii. Este o ecuaţie simplă, clară, în care nu cerem nimic de la alţii”, a adăugat Iohannis.

Iohannis a avertizat PSD că trebuie să aleagă „între noi şi ei”, pentru că liberali nu acceptă ca PNL şi PC să fie pe „picior de egalitate”, şi a afirmat că PSD a venit la negocieri cu „pretenţii care nu sunt chiar în regulă” şi trebuie să îşi schimbe poziţia politică.

Dragnea: Nu vrem să excludem PNL, dar se poate guverna şi fără!

Poziţia pesediştilor a fost expusă de preşedintele executiv al partidului, vicepremierul Liviu Dragnea. Acesta a declarat joi că discuţiile PSD-PNL nu reprezintă negocieri pe funcţii, pentru că „în Guvern nu suntem la talcioc”, explicând că premierul Ponta a propus o formulă guvernamentală care include un vicepremier în plus, nu preluarea unei funcţii de la alt partid.

Dragnea a declarat că discuţiile purtate cu liberali nu pot fi catalogate drept negocieri şi prin urmare nu se poate pune problema unor concesii.

„Este vorba de un model guvernamental prezentat de primul-ministru, pentru că din moment ce noi nu vrem să luăm vreo funcţie de la niciun partid, nu avem ce să negociem, să le spunem daţi-ne nouă o funcţie, vrem noi să vă dăm altă funcţie. Nu am făcut niciodată lucrul ăsta şi nu o să-l facem niciodată, pentru că nu suntem în cadrul Guvernului la talcioc. Atâta dezbatere şi atâta tensiune şi atâta patimă din partea unora că mai apare un post de vicepremier... Dar de ce, Doamne iartă-mă? Atât timp cât nu se ia de la niciun partid...”, a precizat Liviu Dragnea.

Preşedintele executiv al PSD a susţinut că liberalii vor trebui să propună miniştri pe actuala structură a Guvernului în cazul în care refuză să accepte propunerea avansată de premier, iar dacă refuză avertizează că se poate ajunge „la orice”.

„Până la urmă, dacă colegii de la PNL nu acceptă propunerea premierului, propunerea noastră, înseamnă că rămânem cu această structură a Guvernului şi vor trebui să propună miniştri pe actualele portofolii ministeriale. Dacă nu o să dorească lucrul ăsta, sigur că putem ajunge la orice. Eu sper să nu ajungem acolo”, a declarat acesta.

Referitor la postul de vicepremier propus de Ponta care ar urma sa fie ocupat de PC, Dragnea a explicat: „Nu e vorba de un post al PSD sau vreun moft al PSD. Este o propunere logică a primului ministru. Sunt patru partide reprezentate în acest Guvern, sunt patru partide în coaliţie, pentru care parlamentarii trebuie să voteze când mergem cu restructurarea Guvernului şi e firesc ca în Guvern să existe patru vicepremieri, câte unul pentru fiecare partid politic."

Iar ca să facă lucrurile mai clare, Dragnea a ieşit un pic din sfera diplomaţiei şi a sugerat că noua alianţă Uniunea Social Democrată (USD) - PSD PC UNPR - poate asigura guvernarea, aritmetic vorbind, şi fără PNL.

Nu vrem să excludem PNL, dar se poate guverna şi fără!", a precizat preşedintele executiv al PSD, adăugând că totuşi nu doreşte să se ajungă la această situaţie.

În replică, Iohannis i-a transmis lui Dragnea: Greu la deal cu boii mici. Ar fi o guvernare chinuită. În calculul domnului vicepremier care este de un an şi jumătate şi nu se simte devalorizat deloc, intră şi UDMR, altfel nu iese la calcul. La negocieri nu am avut hârtii pe masă, doar alune. Arahide sărate. Cu ieşirea de la guvernare pe masă cu alune nu a venit nimeni”.

Pentru a se sublinia posibilitatea de care dispune PSD, a intervenit şi purtătorul de cuvânt al partidului, Cătălin Ivan, care a declarat într-o intervenţie la Realitatea TV că „avem o criză în interiorul Uniunii şi nu înţeleg de ce nu se doreşte deblocarea acestei situaţii. Dincolo de calculul matematic... Nu este vorba de matematică, este vorba de responsabilitatea politică pe care ne-am asumat-o împreună."

Lupta dintre purtătorii de cuvânt

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a apărat PC, criticând atitudinea liberalilor faţă de colegii lor de alianţă.

„Este o atitudine surprinzător de neserioasă, de puerilă, pentru că PC-ul a fost foarte dezirabil pentru PNL până de curând. Erau în ACD, lucrau împreună, era acea Alianţă de Centru Dreapta. E foarte ciudat cum, în foarte scurt timp, PC-ul şi Daniel Constantin au devenit indezirabili pentru Crin Antonescu”, a declarat Ivan.

Totodată, Ivan a subliniat că „PSD nu trebuie sa aleaga intre PNL si PC! Oamenii ne-au votat in 2012 ca Uniunea Social Liberala, iar PSD alege această formulă. Domnul Klaus Iohannis se află intr-o eroare scuzabilă, pentru că, in 2012, domnia sa nu era in USL, ba chiar a fost la Sibiu in competitie cu USL. Am incredere că situaţia actuală va fi rezolvată foarte rapid, iar domnul Iohannis va începe să lucreze in Guvern in scurt timp, aşa cum a şi anunţat premierul Ponta. Astfel încât să revenim cu toţii la prioritatile noastre”.

În replică, purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a declarat în cadrul unui comunicat de presă că „dacă din punctul de vedere al PSD, pretenţiile Partidului Conservator, ale lui Daniel Constantin şi Dan Voiculescu sunt mai importante decât actul guvernării şi proiectul USL, să o recunoască deschis prin vocile sale autorizate”.

Traian Băsescu atenţionează USL

Preşedintele Traian Băsescu atenţionează liderii USL să găsească repede o soluţie la actualele dispute din alianţă, pentru a nu se ajunge la o criză politică, menţionând că s-a creat un climat de instabilitate menit să afecteze credibilitatea ţării, instituţiile şi cetăţenii.

"Preşedintele României, Traian Băsescu, lansează un apel către liderii Uniunii Social-Liberale (USL) să găsească de îndată o soluţie la actualele dispute din interiorul alianţei pentru a nu se ajunge la o criză politică. România are nevoie de stabilitate şi de un guvern pe deplin funcţional, care să poată gestiona în mod eficient problemele ţării şi să asigure o bună guvernare", se precizează într-un comunicat al Preşedinţiei.

"Disfuncţionalităţile apărute în alianţa de guvernare după anunţul privind demisia mai multor miniştri liberali, precum şi intenţia exprimată de prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, de a schimba structura actuală a Guvernului au creat un climat de instabilitate menit să afecteze, deopotrivă, credibilitatea ţării, instituţiile publice, mediul de afaceri şi cetăţenii. Preşedintele Traian Băsescu roagă liderii USL să dea dovadă de responsabilitate", se mai arată în comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne