Cristi Danileţ: În noul Cod Penal principiile anticorupţie par neglijate

Cristi Danileţ, judecător şi membru al CSM.
Cristi Danileţ, judecător şi membru al CSM. (Epoch Times)

Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) abordează, într-un interviu la emisiunea "Evenimentul zilei", problema luptei împotriva corupţiei şi condamnările în dosarele unor politicieni de top, precum şi atacurile pe care le-au făcut liderii USL în ultimele zile la adresa Justiţiei. El afirma că "în noul Cod Penal principiile anticorupţiei par cumva neglijate".

Întrucât în noul Cod Penal, conflictul de interese a fost mutat în capitolul infracţiunii de serviciu, confiscarea averii nu se va mai putea face în cazul conflictului de interese.

Cristi Danileţ susţine că a găsit nereguli la propunerile neintrate încă în vigoare la noul Cod Penal. În opinia lui Danileţ, dosarele ar trebui urgentate. În opinia membrului CSM, în noul Cod Penal par neglijate principiile anticorupţie, fiind prevăzute pedepse mai mici pentru corupţie. În ce priveşte Confiscarea Extinsă, aceasta fiind valabilă la corupţie, este permisă cercetarea averii nejustificate în ultimii 5 ani atât la inculpat cât şi la rudele apropiate. În noul Cod Penal, de la 1 februarie este scoasă infracţiunea de conflict de interese din categoria infracţiunilor de corupţie, şi ca urmare averea nu va mai putea fi cercetată.

Judecătorul Danileţ a afirmat că CSM împreună cu Înalta Curte au propus sugestii de îmbunătăţire a noului Cod Penal, printre care şi anunţarea infractorului înainte de interceptare.

Danileţ a precizat că ministrul Justiţiei a asigurat că se vor face modificările printr-o ordonanţă de urgenţă, dar ordonanţa nu a fost încă elaborată. El a subliniat faptul că pentru a funcţiona Justiţia, trebuie să existe instrumentele necesare pentru a lupta împotriva corupţiei. Românii constată că politicieni sau oameni de afaceri consideraţi până nu demult intangibili au acum dosare penale, deci Justiţia este activă.

La întrebarea cum rezistă sistemul în faţa declaraţiilor şi presiunilor, Danileţ a menţionat că este trist că în România corupţia a cuprins toate instituţiile publice, şi ca urmare, procurorii şi judecătorii au de-a face cu dosare ale oamenilor importanţi.

Danileţ arată că în presă se încearcă atacarea judecătorilor, subliniind că un astfel de atac îl constituie declaraţia premierului cu privire la Năstase. CSM a solicitat ca Inspecţia Judiciară să verifice toate declaraţiile făcute de premier în acest caz şi să se cerceteze dacă declaraţiile referitoare la dosarele care stagnează sunt adevărate. El precizează că ar trebui să nu mai existe suspiciuni în legătură cu faptul că procurorii şi judecătorii fac dosare numai politicienilor din anumite partide. Totodată, subliniază faptul că pe el personal nu îl interesează din ce partid fac parte infractorii. Totodată, face cunoscut faptul că în Justiţia din România s-au format tineri bine pregătiţi, care nu au avut de a face cu sistemul comunist.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne