Se apropie momentul când inteligenţa roboţilor o va depăşi pe-a oamenilor
alte articole
Pe fondul unei evoluţii explozive a tehnologiei, din ce în ce mai mulţi oameni au început să-şi pună următoarea întrebare: vor putea roboţii prelua controlul?
Directorul tehnic de la Google, Ray Kurzweil, un futurist şi inventator renumit la nivel mondial, este de părere că ceea ce acum numim science-fiction va deveni realitate mai repede decât am crede. El a vorbit despre progresele uluitoare făcute în domeniu.
Computerele din zilele noastre sunt de 100 de miliarde de ori mai puternice decât erau acum un secol şi puterea lor creşte constant. Kurzweil crede că ne vor prinde rapid din urmă.
„Computerele deja depăşesc oamenii la capitolul gândire logică, spre exemplu la jucatul jocurilor. Există roboţi conduşi de inteligenţa artificială care se plimbă fără şoferi umani, computerele pot examina o electrocardiogramă şi pot diagnostica cu precizia unui doctor. Aşa ceva nu era fezabil acum câţiva ani. Aşa că lucrurile se mişcă din ce în ce mai repede”, a declarat acesta.
Puterea computerelor „continuă să crească exponenţial, cu puterea hardware-ului care se dublează în fiecare an. Vor ajunge la nivelul de inteligenţă al oamenilor după estimarea mea în 2020 -2029”, a explicat Kurzweil.
Deci maşinile vor egala şi vor depăşi puterea creierului nostru în doar 15 ani? Kurzweil nu crede că se va termina acolo.
„După calculele mele, prin 2045, vom fi multiplicat inteligenţa civilizaţiei noastre de un miliard de ori prin fuzionarea cu această tehnologie inteligentă pe care o creăm. Aceea va fi o transformare singulară foarte profundă - când vom putea să ne multiplicăm vast propria noastră inteligenţă".
Se vor uni omul cu robotul până ajungem la mijlocul acestui secol? Dacă da, oare ce înseamnă acest lucru pentru noi?
Profesorul canadian de filozofie John Leslie susţine că „în următori ani vom avea computere care sunt mai inteligente decât oamenii, care vor prelua controlul asupra vieţilor noastre şi există o posibilitatea evidentă ca lucrurile să ia o întorsătură foarte greşită”.
Leslie crede că realizarea de roboţi super-inteligenţi şi computere ar putea avea repercursiuni grave asupra noastră. Ar putea oare maşinile pe care le creăm să preia controlul asupra planetei noastre?
Potrivit lui John, nu „terminatorii” prezintă un pericol real pentru supravieţuirea noastră, ci mai degrabă faptul că aceste computere vor prelua controlul asupra sistemului, inclusiv asupra forţelor distructive, precum bombele nucleare de exemplu.
Ar putea o maşină să declanşeze în mod deliberat un holocaust nuclear? Este un scenariu terifiant.
"Ce se întâmplă dacă calculatoarele ajung şi depăşesc capacităţile umane de a scrie programe de calculator?", a întrebat filozoful Huw Price şi fondatorul Skype, Jaan Tallinn, într-un studiu recent privind riscurile de extincţie a speciei noastre.
Cei doi au susţinut că realizarea unui aparat capabil de a construi un alt aparat mai inteligent decât el ar fi ultima invenţie pe care ar face-o omul vreodată, deschizând calea pentru un viitor dominat de calculatoarele inteligente, care ar lăsa omenirea cu mult în urmă.