Preda despre intrarea UDMR la guvernare: Marko Bela s-a înscris în cursa pentru declaraţia politică a anului
alte articole
În contextul în care luni vor avea loc negocierile oficiale cu PSD, cel mai probabil UDMR îşi va anunţa intrarea la guvernare alături de alianţa nou înfiinţată USD (PSD-PC-UNPR).
Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU) a decis, sâmbătă, la Târgu Mureş, în unanimitate, împuternicirea Consiliului Permanent al Uniunii de a purta negocieri referitoare la intrarea la guvernare a UDMR.
Fostul preşedinte UDMR Marko Bela a susţinut că ar fi "un păcat" să nu intre la guvernare în condiţii corespunzătoare, subliniind că "echipa Ponta nu trebuie lăsată să se chinuiască în continuare".
"Eu consider că în acest moment noi nu trebuie să lăsăm ca această echipă Ponta să se chinuiască în continuare fără noi, ci să creăm o situaţie care să nu fie chinuială nici pentru noi, nici pentru ţară, să aducă rezultatele care au lipsit în ultimii doi ani", a declarat acesta.
În contextul acestei declaraţii , europarlamentarul Cristian Preda a precizat ironic că „Marko Bela s-a înscris în cursa pentru declaraţia politică a anului”, adăugând că „UDMR este pastila care alină durerea pacientului Ponta”.
Cu altă ocazie Marko Bela precizat: "Fără noi nu e reformă în ţară, fără noi nu există progres. Cei care au oferit rol de guvernare UDMR s-au gândit şi la acest rol de forţă stabilizatoare a UDMR, nu doar la cifre".
Pretenţiile UDMR pentru a intra la guvernare: două ministere, al Culturii şi al Mediului, un post de vicepremier, opt sau nouă posturi de secretar, trei sau patru şefi de agenţii şi deconcentrate, dar şi prefecţi în judeţele Harghita, Covasna şi Mureş.
Mai mult, la reuniunea liderilor UDMR s-au repus pe tapet pretenţiile maghiarilor de înfiinţare a Universităţii de medicină în limba maghiară la Târgu Mureş, prevăzută de trei ani în Legea Educaţiei însă blocată până acum de guvern. Pe lista "pretenţiilor legitime" pe care le va avea UDMR-ul pentru a sprijini PSD-ul şi din Guvern şi în Parlament va fi obţinerea permisiunii maghiarilor din România de a-şi folosi simbolurilor naţionale plus retragerea proceselor pe care prefecţii din judeţele cu populaţie maghiară le-au intentat primarilor care au arborat pe primării steagul secuiesc. Rămân, de asemenea în discuţie, toate celelalte prevederi din protocolul semnat în 2012, referitoare la revizuirea Constituţiei, reorganizarea teritorială şi reglementarea drepturilor culturale.
„Toţi - Ponta, Voiculescu, Gabriel Oprea, Kelemen Hunor - vor guverna împreună în numele "stabilităţii" şi al "interesului naţional". Devine ruşinos să mai foloseşti aşa cuvinte, le-au confiscat cu neruşinare şi crede lumea că eşti în bandă cu ei”, a declarat recent Mihai Neamţu.
„Victor Ponta a dat ordin prefecţilor să se retragă din procesele intentate primarilor care au arborat drapelul secuiesc, după ce, exact acum cinci luni spunea că nu va permite niciodată aşa ceva. Cale liberă pentru UDMR să participe la guvernare alături de cel pe care Kelemen Hunor îl numea "tumoarea canceroasă a politicii româneşti" - Dan Voiculescu”, a adăugat Mihail Neamţu.
Preşedintele Traian Băsescu a precizat duminică seară că şi el a spus despre Voiculescu acest lucru (că este cancerul politicii româneşti - n.r.).
„Acum ei (UDMR şi PC - n.r.) se pupă, eu măcar am intrat în război cu Voiculescu. Acum o să meargă pentru că sunt cooptaţi la guvernare, îi bagă Voiculescu şi la Antena 3, îl spală şi pe Kelemen şi o să devină foarte buni politicienii maghiari şi oameni de nădejde. Eu nu spun că nu sunt aşa, am guvernat bine cu ei şi nu am nimic cu ei atâta timp cât nu fac excese”.
Protocolul secret
În opinia lui Cristian Preda, este greu de crezut că acordul PSD-UDMR „va fi (integral) public”.
„E mult mai probabil că el să aibă o parte ascunsă, urmând modelul din 2012. Fiindcă UDMR are ca principală exigenţă renunţarea la procesele împotriva steagurilor secuieşti şi dirijarea de bani pentru primari de la Dragnea, în vederea campaniei. Nu cred că PSD va asuma aşa ceva public. Nu se ştie dacă modelul de colaborare va fi pactul din 2001-2004, când UDMR sprijinea guvernul lui Năstase în Camere sau dacă, aşa cum s-a întâmplat în 1996-2000, în 2005-2008 şi 2009-2012, maghiarii vor avea şi portofolii”, a explicat acesta.
„Ar fi prima dată când UDMR ar participa efectiv la un guvern de stânga, fiindcă până acum n-a fost vorba decât despre cabinete de centru-dreapta”, a adăugat Cristian Preda.
Preşedintele Traian Băsescu a precizat duminică că noul program al Guvernului va suferi modificări „consistente”, adăugând că ştie câteva elemente „excesive” care vor fi susţinute de UDMR şi nu ar vrea să se ajungă la un program de guvernare care are „în spate un protocol secret”.
„Mă interesează ca în programul de guvernare să fie reflectată complet, complet, negocierea cu UDMR. Pentru că uneori solicitările UDMR sunt excesive, dacă privim la istoria acestor solicitări, eu fiind unul dintre politicienii care susţin drepturile minorităţilor în limitele standardelor europene, dar în niciun caz solicitări excesive. Sper să nu îndrăznească să meargă mai departe, în sănătate să se poată adresa în limba maghiară. Eu sunt de acord, dar adresează-te cu translator frate, pentru că altfel medicii care termină la Bucureşti nu pot lucra în Covasna, Harghita şi prin Bihor, prin zonele locuite de maghiari. Nu e posibil aşa ceva”, a declarat Traian Băsescu.
„Mi-e teamă de obiceiul lui Victor Ponta de a avea protocoale secrete. El a avut un protocol secret cu UDMR-ul şi am aflat după alegeri că acesta exista. Eu personal voi fi foarte atent dacă va există un asemenea protocol secret”, a adăugat preşedintele.