Cristian Preda: Intrarea UDMR într-un guvern de stânga

Europarlamentarul Cristian Preda a vorbit sâmbătă, pe blogul personal, despre intrarea UDMR pentru prima dată într-un guvern de stânga.
Cristian Preda (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
01.03.2014

Europarlamentarul Cristian Preda a vorbit sâmbătă, pe blogul personal, despre intrarea UDMR pentru prima dată într-un guvern de stânga.

Preda amintea că în octombrie 2012, atunci când la Bucureşti avea loc congresul PPE, în sala de la Palatul Parlamentului puteau fi văzuţi, alături de liderii europeni de centru-dreapta, şi politicieni UDMR, inclusiv Kelemen Hunor, tânărul lider al formaţiunii.

„Era ceva firesc, fiindcă, deşi include o platformă socialistă puternică, una liberală mai degrabă discretă şi una, ultra-minoritară, creştin-democrată, UDMR e membră a familiei populare. Tot în zilele Congresului se mai petrecea ceva: şeful UDMR semna un acord secret cu Ponta, care prevedea ca UDMR să sprijine USL, în cazul în care alianţa dintre dottore şi Antonescu nu ar fi beneficiat de o majoritate după alegerile din decembrie”, a precizat Preda.

Însă cum USL a avut majoritate, înţelegerea nu a mai produs efecte, fiind făcută publică chiar în seara scrutinului. Cristian Prea afirmă că acum, după ce PNL „a trântit uşa guvernării”, PSD caută aliaţi.

„I-a găsit, din câte se pare, între maghiari. Acordul din 2012 a fost scos din sertar. Culmea e că săptămâna viitoare, ca un făcut, se ţine iar un congres PPE, la Dublin, unde UDMR va avea, cum se cuvine, delegaţi. Foarte probabil, Kelemen & co. vor veni acolo ca parteneri ai unui premier care spunea deunăzi despre PPE că susţine campanii rasiste, iar despre participarea lui Băsescu la Congresul de la Bucureşti că e neconstituţională”, a adăugat europarlamentarul.

În opinia lui Preda, este greu de crezut, de altfel, că acordul PSD-UDMR „va fi (integral) public”.

„E mult mai probabil că el să aibă o parte ascunsă, urmând modelul din 2012. Fiindcă UDMR are ca principală exigenţă renunţarea la procesele împotriva steagurilor secuieşti şi dirijarea de bani pentru primari de la Dragnea, în vederea campaniei. Nu cred că PSD va asuma aşa ceva public. Nu se ştie dacă modelul de colaborare va fi pactul din 2001-2004, când UDMR sprijinea guvernul lui Năstase în Camere sau dacă, aşa cum s-a întâmplat în 1996-2000, în 2005-2008 şi 2009-2012, maghiarii vor avea şi portofolii”, a explicat acesta.

„Ar fi prima dată când UDMR ar participa efectiv la un guvern de stânga, fiindcă până acum n-a fost vorba decât despre cabinete de centru-dreapta”, a concluzionat Cristian Preda.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor