Băsescu suspectează protocoale secrete în spatele noului Guvern

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Invitat în studiourile Pro Tv-ului, la emisiunea "După 20 de ani", preşedintele ţării, Traian Băsescu a acuzat posibile protocoale secrete în spatele formării noului Guvern şi i-a transmis premierului că ar trebui să treacă pe la Cotroceni pentru a fi reînvestit.

Băsescu l-a acuzat pe premier de ipocrizie politică, arătând ridicolul situaţiei în care acesta s-a pus. După ce a a refuzat cererea lui Antonescu de a îl numi pe Iohannis vicepremier, afirmând că nu poate merge în Parlament pentru o modificare simplă, respectiv pentru un singur om (numirea lui Iohannis trebuind aprobată de Parlament), Ponta se găseşte acum în situaţia de a merge în Parlament pentru o vastă modificare de structură guvernamentală. Modificarea structurii guvernamentale şi intrarea în guvern a UDMR, cu propria agendă politică pe rol, vor atrage după sine modificarea programului guvernamental, ceea ce înseamnă ca Ponta trebuire reconfirmat ca premier:

"Aici avea dreptate Crin Antonescu într-o interpretare consistentă a Constituţiei, că această schimbare prin aducerea UDMR practic înseamnă un nou Guvern care trebuie să vină pentru învestitură, şi de ce nu şi un premier redesemnat", a declarat Băsescu.

Întrebat dacă premierul Victor Ponta ar trebui să fie desemnat din nou ca premier şi, pentru asta, premierul ar trebui să ajungă din nou la Cotroceni, Băsescu a confirmat:

"Dacă vrea să respecte democraţia, da. Şi va trebui să mă consult să văd dacă voi crea un astfel de precedent sau nu. A fost Guvernul Tăriceanu, care a guvernat minoritar, dar el nu a modificat programul de guvernare. Acum se modifică programul de guvernare, pentru că UDMR va cere să fie introdusă în programul de guvernare Legea minorităţilor, va avea probleme cu însemnele locale şi dreptul de arborare a steagurilor minorităţilor, va vrea utilizarea limbii materne în sănătate şi în instituţiile centrale, uitând că orice cetăţean român indiferent de etnie trebuie să cunoască limba naţională, va cere modificări la Legea referendumului în aşa fel încât comunităţile locale să poată declanşa referendumuri care să fie valide.... e o listă întreagă care modifică programul Guvernului. Ar trebui să vină, dacă nu vine, va fi o încălcare a Constituţiei, probabil voi ataca la CCR hotărârea Parlamentului”, a spus Băsescu, care a ţinut să menţioneze că nu l-ar mai desemna pe Victor Ponta premier încă o dată.

Şeful statului suspectează "protocoale secrete" în spatele noului Program guvernamental şi l-a criticat pe Ponta pentru opţiunea de a guverna alături de UDMR, care a mai avut în trecut ”solicitări excesive”.

”N-aş vrea să aflăm că avem un protocol secret. Premierul va trebui să-mi răspundă. Nu ştiu, dar vreau să previn. Am văzut protocoale secrete. Aceşti oameni cred că se poate guverna cu protocoale secrete. Mă interesează să fie reflectată complet negocierea cu UDMR care uneori are solicitări excesive. Sper să nu îndrăznească să meargă mai departe. În sănătate să se poată adresa în limba maghiară, dar adresează-te, frate, cu translator. Să li se răspundă în relaţia cu autorităţile în limba maghiară” a afirmat Băsescu pe platourile PRO TV.

Ruperea USL

Abordând subiectul ruperii USL-ului, preşedintele a reiterat faptul că Ponta se face vinovat de ruperea coaliţiei şi a arătat că pe premier îl va costa scump ambiţia de a scoate din coaliţie PNL:

"Nu au vrut să negocieze o mică funcţie pentru Iohannis, în schimb vor negocia mereu prefecţi la Covasna şi Harghita, dreptul de arborare a steagului secuiesc. M-am dovedit un slab analist politic, nu am crezut până nu am văzut în ruperea USL."

Preşedintele s-a declarat încă surprins de "prostia" liderilor USL care au rupt coaliţia, afirmând că nu înţelege cum doi oameni politici "care se pretind responsabili, având o majoritate, au renunţat la această majoritate."

Alegerile prezidenţiale

Din punctul de vedere al lui Băsescu, în calitate de şef de partid, Ponta va fi obligat să candideze din partea PSD. Între Crin şi Antonescu, categoric Băsescu ar alege răul cel mai mic, ceea ce înseamnă că în mod categoric nu l-ar vota pe Ponta dacă se va bate cu Antonescu în turul II.

"Ponta va trebui să candideze, pentru că este un principiu care pentru mine a funcţionat tot timpul: şeful partidului trebuie să-şi asume cele mai grele candidaturi. Cum se uită oastea aia la tine când tu te piteşti când vine vorba de candidaturi? Ori eşti liderul lor, ori nu eşti! Dacă ar fi între Crin şi Ponta cursă, azi, în mod categoric Ponta ar ieşi! "

În sine, şeful statului îl vede şi pe Iohannis având şanse bune la prezidenţiale, însă, dacă va fi ca la alegeri să iasă după sufletul său, tandemul Boc candidat la prezidenţiale şi câştigător iar Băsescu premier ar fi o perspectivă deloc de neglijat.

"Nu spun că nu mă văd prim-ministru. De ce să resping ideea asta? În mod cert, aş fi capabil să fiu prim-ministru infinit mai bun decât oricare. Nu revendic poziţia de premier, dar nu o exclud. Într-un tandem Boc la prezidenţiale, om în care aş avea foarte mare încredere, un Boc candidat la prezidenţiale şi câştigător... Eu nu aş mai putea deveni încă o dată preşedinte, că nu am voie, deci modelul Putin-Medvedev nu funcţionează.", a declarat Băsescu la "După 20 de ani."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne