Preda: Când vine vorba despre Udrea, Traian Băsescu relativizează autoritatea statului de drept

Elena Udrea a candidat la prezidenţiale pentru a scăpa de procurorii DNA pe perioada toamnei, iar Traian Băsescu şi-a abandonat principiile care l-au consacrat atunci când a fost vorba despre susţinerea acesteia, relativizând astfel autoritatea statului de drept, susţine europarlamentarul Cristian Preda, în cadrul unui interviu acordat luni jurnaliştilor de la paginadepolitica.ro.
Cristian Preda (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
10.03.2015

Elena Udrea a candidat la prezidenţiale pentru a scăpa de procurorii DNA pe perioada toamnei, iar Traian Băsescu şi-a abandonat principiile care l-au consacrat atunci când a fost vorba despre susţinerea acesteia, relativizând astfel autoritatea statului de drept, susţine europarlamentarul Cristian Preda, în cadrul unui interviu acordat luni jurnaliştilor de la paginadepolitica.ro.

"Ca şi alţi politicieni, Udrea a folosit poziţiile politice ocupate pentru a influenţa afaceri şi decizii în interes privat. Arestarea ei e o povară uriaşă pentru PMP. Aş zice că e chiar mai grav decât în cazul altor formaţiuni. De ce? Pentru că PMP a fost fondat, la inspiraţia lui Traian Băsescu, pentru a alcătui o alternativă la partidele corupte", a precizat Cristian Preda.

Tema anti-corupţiei a fost foarte prezentă la iniţierea PMP, afirmă europarlamentarul, care aminteşte că oameni precum Marian Preda, Teodor Baconschi, Elenina Nicuţ sau Adrian Papahagi au susţinut public, alături de fostul preşedinte Traian Băsescu, idealul unei justiţii autonome şi eficace. A venit însă Elena Udrea, care a "bulversat totul".

"Candidatura ei prezidenţială era deja un scut în faţa DNA, în eventualitatea că o cheamă în toamnă să dea seama. Asta a fost bănuiala mea şi i-am împărtăşit-o lui Siegfried Mureşan, care a preferat să o susţină până la capăt pe fosta ministră. Inclusiv atunci când Udrea a cerut excluderea mea. Dincolo de chestiuni personale, susţinerea pentru corupţi dă foarte prost şi pentru imaginea PMP în Europa", a subliniat Cristian Preda.

Principala problemă a PMP este, în opinia acestuia, solidaritatea cu fosta preşedintă a formaţiunii: "Mă tem, însă, că membrii partidului preferă să o susţină pe Udrea, riscând să ajungă precum PSD în vremea solidarităţii cu Bivolaru. Par să aibă mai multe probleme cu mine decât cu ea".

Lipsa de curaj a membrilor PMP de la vârf, solidaritatea lor servilă cu Udrea, refuzul dreptului său la apărare atunci când a fost exclus din formaţiune – toate astea sunt motivele invocate de Cristian Preda care l-au determinat să creadă că PMP a abandonat linia reformiştilor.

"De altfel, Papahagi şi Baconschi au plecat, Funeriu s-a izolat după ce a pierdut competiţia pentru şefia partidului, apoi a apărut într-un dosar la DNA, Marian Preda a demisionat şi s-a dus la Macovei. Iar Traian Băsescu n-a găsit nimic mai bun de făcut decât să abandoneze linia pentru care l-am susţinut, relativizând, atunci când a fost vorba despre Udrea, autoritatea statului de drept. Nu pot subscrie acestei linii", a evidenţiat europarlamentarul.

"După ce PMP a ajuns o remorcă pentru ambiţia Elenei Udrea, ultimele gesturi par să fi transformat partidul într-o grupare care nu practică o politică raţională. Nu este exclus să adopte o linie populistă", a concluzionat Cristian Preda.

Pentru a citi interviul integral intraţi aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor