Lăzăroiu: „Cred că se pregăteşte cea mai urâtă înşelătorie din ultimii 25 de ani!"

Sebastian Lăzăroiu
Sebastian Lăzăroiu (onlinestudent.ro)

"Politicienii au resurse inepuizabile de minciună şi cinism" opinează fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, avertizând că românilor de peste hotare li se pregăteşte "cea mai urâtă înşelătorie din ultimii 25 de ani."

În plină polemică legată de votul de la distanţă, fostul consilier prezidenţial reaminteşte că membrii Comisiei de Cod Electoral au votat (în unanimitate), ca circumscripţia diaspora să aibă doar 7 parlamentari, condiţii în care degeaba s-ar mai arăta partidele dispuse să nu se mai opună votului prin corespondenţă/electronic, căci românii din afara ţării tot vor fi subreprezentaţi la nivel de legislativ:

Cred că se pregăteşte cea mai urâtă înşelătorie din ultimii 25 de ani. Cred că politicienii au resurse inepuizabile de minciună şi cinism. Comisia parlamentară pentru elaborarea Codului electoral a bătut deja palma pentru votul pe liste şi numărul de circumscripţii. Circumscripţia diaspora va avea 7 parlamentari.

Acestea fiind stabilite, deja nu cred că se va mai opune cineva votului prin corespondenţă. Pentru că nu mai contează dacă votează un milion sau trei milioane de români din afara graniţelor. Ponderea lor în Parlament e fixă: 1,6% sau 7 mandate. Spre comparaţie, un milion de voturi din ţară cumpărate cu găleţi vor valora 70 de mandate de parlamentar.

Când se va trage linie vor spune: aţi vrut vot prin corespondenţă? V-am dat. Puteţi să votaţi şi de două ori fiecare, că tot 7 mandate de parlamentar aveţi alocate. Şi nu uitaţi, PNL e deja complice la înşelătoria asta. Pentru că au votat cot la cot cu PSD decupajul circumscripţiilor. Singura corectură care se mai poate face este ca voturile românilor din afară să fie alocate circumscripţiilor electorale în care au adresa din buletin. Dar n-o să vedeţi aşa ceva”, atrage atenţia Lăzăroiu pe Facebook.

Reamintim în context că Alina Gorghiu, co-preşedintele PNL,s-a plâns recent de faptul că PSD se opune votului prin corespondenţă, în condiţiile în care, în Comisia de Cod Electoral, liberalii şi social-democraţii au votat la unison pentru subreprezentarea de zece ori a diasporei, optând pentru votul pe listă cu o circumscripţie pentru Diaspora, care va conţine 4 deputaţi şi trei senatori.

"Se păstrează o circumscripţie în Diaspora cu, atenţie! 4 deputaţi şi 3 senatori, adică un judeţ mai măricel aşa. Doar că în diaspora trăiesc 3 milioane de votanţi (cel puţin), adică o şesime din totalul electoratului. Cum probabil vor rămâne patru sute şi ceva de parlamentari (nu cred că mai e vreun naiv care visează la 300), o şesime ar însemna cam 70 de parlamentari pentru diaspora, adică de zece ori mai mult decât a alocat astăzi Parlamentul. Cu alte cuvinte, Diaspora va fi subreprezentată de 10 ori [sublinierea noastră, n.r]. Vă amintiţi desigur ziua de 17 noiembrie 2014, când toţi liderii politici îşi smulgeau hainele de pe ei de dragul nedreptăţiţilor români din diasporă. Unii îşi puneau cenuşă în cap, alţii agitau pumnul strâns şi cereau demisia lui Ponta. Azi şi-au dat mâna şi au rezolvat-o şi cu Diaspora. Nu uitaţi că eu v-am spus primul: votul prin corespondenţă nu va putea fi obţinut decât în stradă.", comenta la momentul respectiv Sebastian Lăzăroiu votul Comisiei de Cod Electoral.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne