Cine conduce de fapt România? Demiterea lui Scutaru şi un video al şedinţei CSAT stârnesc controverse

11 august 2014, Alianţa Creştin Democrată, desmnarea candidatului pentru  funcţia de Preşedinte al României. În imagine, Klaus Iohannis
11 august 2014, Alianţa Creştin Democrată, desmnarea candidatului pentru funcţia de Preşedinte al României. În imagine, Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Administraţia Prezidenţială anunţa vineri, în cadrul unui comunicat sec, eliberarea din funcţie a consilierului prezidenţial pentru securitate naţională şi şefului Departamentului de Securitate Naţională de la Cotroceni, George Scutaru şi înlocuirea acestuia cu Ion Oprişor, consilier de stat la Secretariatul CSAT. Surprinzătoarea decizie a stârnit ample speculaţii. O înregistrare video a începutului şedinţei CSAT de miercuri oferă indicii despre tensiunile de la Cotroceni.

Înregistrarea, preluată de publicaţia Flux 24 de pe youtube, îl arată pe preşedintele Klaus Iohannis dând mâna cu cei prezenţi în sală şi adresându-li-se formal "dle prim-ministru, domnule ministru, domnule director etc" în timp ce trecea prin faţa fiecăruia.

O singură persoană a fost complet ignorată de Klaus Iohannis, preşedintele trecând pur si simplu pe lângă ea fără măcar să-i arunce o privire - generalul Ion Oprişor, care văzând că este ignorat, pocneşte din călcâie, dar o face cu ochii-n jos. Preşedintele trece însă mai departe pentru a da mâna cu următorul general aflat la rând.

Evenimentul are loc cu 48 de ore înainte ca Administraţia Prezidenţială să anunţe, sec, înlocuirea lui George Scutaru, fost coleg de partid al lui Iohannis, cu generalul Ion Oprişor.

Filmarea a alimentat speculaţiile pe această temă. Ce semnificaţie are gestul lui Iohannis? A fost oare un gest prin care şi-a manifestat nemulţumirea faţă de decizia care trebuia să o ia 48 de ore mai târziu? A fost Iohannis forţat să facă această înlocuire? Dacă da, cine a comandat această înlocuire? De ce a fost mai exact demis Scutaru? Întrebările pot evident continua, însă este puţin probabil să aflăm răspunsurile de la Klaus Iohannis, cunoscut pentru discreţia cu care abordează astfel de probleme.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.