Prăjitura Televizor – o reţetă veche cu iz de copilărie

Una dintre prăjiturile favorite ale copilăriei, prăjitura televizor este deosebit de aspectuoasă şi încântă prin gustul delicios, crema fină precum şi prin combinaţia de cacao cu lămâie şi vanilie.
Maria Matyiku
31.07.2017

alte articole

Maria Matyiku
31.07.2017

Această prăjitură se numără printre favoritele doamnei Carmen Vasilescu care afirma: "îmi place foarte mult combinaţia de cacao cu lămâie şi vanilie, îmi place gustul, îmi place cum arată. Nu e foarte greu de făcut dar nici atât de simplă încât să le amesteci pe toate şi le bagi la cuptor."

Prin amabilitatea dânsei, vă prezentăm reţeta veche, moştenită din familie.

Ingrediente:

pentru foile de cacao:

400 g făină,

100 g unt,

100 g zahăr,

1 ou,

200 ml lapte,

1 linguriţa vârf amoniac,

1 praf sare,

30 g cacao,

coaja rasă de la o lămâie

pentru blat:

4 ouă mari,

100 g zahăr,

80 g faină,

15 ml zeama lămâie,

Se face un pandişpan în aceeaşi tavă ca foile

pentru cremă:

250 g unt,

300 ml lapte,

250 g zahăr,

50 g faină,

1 plic zahăr vanilat,

1 lămâie mare

pentru glazură:

150 g zahăr,

75 ml lapte,

30 g unt,

30 g cacao

Modul de preparare:

Prepararea foilor de cacao:

Se amestecă toate ingredientele şi se frământă până ce se încorporează iar aluatul devine elastic şi uşor de lucrat.

Aluatul se împarte în două părţi egale. Se întinde prima jumătate şi se aşează pe dosul tăvii, unsă în prealabil cu puţin ulei şi tapetată cu făină.

Foaia se înţeapă din loc în loc cu o furculiţă apoi se dă la cuptorul preîncălzit la 170 C. Se coace în 10-15 minute. Se procedează la fel cu cealaltă jumătate.

Prepararea blatului:

Se freacă bine gălbenuşurile împreună cu zahărul, apoi se adaugă pe rând făina.

Separat se bat spumă albuşurile cu un praf de sare. Când spuma este tare, se toarnă sucul de lămâie şi se adaugă treptat gălbenuşurile, amestecând încet cu o spatulă sau lingură de lemn.

Aluatul se toarnă în aceeaşi tavă în care s-au copt foile, după ce în prealabil a fost tapetată în interior cu hârtie pentru copt.

Se dă la cuptorul încins la 170 C pentru 30 de minute.

Pandişpanul se testează cu scobitoarea: dacă iese uscată, blatul este bine copt.

Pentru prepararea cremei, făina se amestecă mai întâi cu puţin lapte rece până când devine o pastă de consistenţa smântânii. Restul de lapte se pune la fiert, amestecând din când în când să nu se prindă.

Când dă în clocot, se adaugă făina şi se fierbe în continuare până când se îngroaşă. Se ia de pe foc şi se lasă să se răcească.

Între timp, se freacă untul cu zahărul şi vanilia până ce devine ca o spumă, apoi se adaugă în crema de făină răcită, adăugând câte puţin din zeama de lămâie.

Se amestecă uşor până când totul se încorporează.

Urmează apoi asamblarea prăjiturii. Pe prima foaie de cacao, se întinde jumătate din cremă, apoi se pune blatul pe care se întinde apoi cealaltă jumătate de cremă. Peste cremă se aşează cea de-a doua foaie de cacao.

Prepararea glazurii

Într-o cratiţă se pune la fiert laptele cu zahărul. După ce dă în clocot se adaugă untul tăiat cubuleţe şi cacao şi se amestecă la foc mic. Se lasă la fiert aproximativ 5 minute, după care se ia de pe foc.

Se toarnă fierbinte peste ultima foaie de cacao şi se întinde uniform.


Opţional, se poate orna cu firişoare de ciocolată albă topită pe aburi sau cu bombonele decorative.
Vă dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor