Prăbuşirea Americii: Chen Guangcheng primit în SUA cu pompă de Obama, alungat de la New York University de lobby-ul chinez

Avocatul disident chinez, Chen Guangcheng, primit cu mare pompă de SUA ca reguciat politic, după o lungă perioadă de arest la domiciliu în China, a fost mazilit de la New York University în urma unor presiuni ale lobby-ului chinez.
Disidentul chinez Chen Guangcheng vorbeşte la Consiliul pentru Relaţii Externe pe 31 mai 2012 în New York. (Don Emmert / AFP / Getty Images)
Matthew Robertson
19.06.2013

Avocatul disident chinez, Chen Guangcheng, primit cu mare pompă de SUA ca reguciat politic, după o lungă perioadă de arest la domiciliu în China, a fost mazilit de la New York University în urma unor presiuni ale lobby-ului chinez. Cazul face lumină asupra imensului lobby chinez care a ajuns să controleze practic porţiuni din administraţia şi mediul academic americane.

Chen Guangcheng a declarat că a fost forţat să renunţe la bursa de la Universitatea New York (NYU), din cauza presiunilor Beijing-ului, probabil ca răspuns la pledoaria sinceră a lui Chen pentru drepturile omului din China.

Ştirea a apărut duminică seara, la trei zile după rapoartele iniţiale care confirmau că Chen a plecat de la NYU în condiţii supecte, şi care au fost negate rapid de un purtător de cuvânt al NYU şi chiar de profesorul care l-a adus pe Chen în Statele Unite, în exil.

"Încă din toamna anului trecut, în august şi septembrie, Partidul Comunist Chinez începuse deja să folosească tot felul de mijloace pentru a exercita o presiune enormă asupra NYU. Aşa încât, după ce locuisem în Statele Unite doar trei sau patru luni, NYU a început deja să discute cu noi despre plecarea noastră", a spus Chen în declaraţie.

Iniţial i s-a cerut să plece până la sfârşitul lunii iunie, însă termenul a fost prelungit până la 15 iulie ca urmare a plecării sale în Taiwan cu soţia sa timp de două săptămâni la 23 iunie.

"Activitatea comuniştilor chinezi în cercurile academice din Statele Unite este mult mai intensă decât ceea ce oamenii îşi imaginează, iar unele cadre nu au altă opţiune decât să se auto-cenzureze,", a spus Chen. Declaraţia a fost făcută în limba engleză şi chineză, şi nu a fost publicată oficial on-line, a fost în schimb trimisă direct la mass-media. Declaraţia a fost blocată până la 12:01 la 17 iunie, dar New York Times şi alte mass-media au raportat până atunci.

"Independenţa academică şi libertatea academică în Statele Unite sunt acum foarte mult ameninţate de o dictatură", scrie în declaraţie.

Naraţiunea în declaraţie diferă de tonul conversaţiei dintre Epoch Times şi un asociat apropiat al lui Chen din 13 iunie, când vestea că Chen urma să părăsească NYU a fost semnalată pentru prima dată de New York Post. Asociatul nu a dezvăluit că Chen şi soţia lui au crezut că presiunea din partea regimului chinez a determinat universitatea să îi ceară lui Chen să plece.

Declaraţia lui Chen nu a detaliat în mod special de ce a crezut el că NYU a fost pusă sub presiuni politice, nici modalităţile concrete în care ar fi fost presat. O situaţie raportată de New York Times, care a avut loc la Washington, când doi agenţi ai NYU l-ar fi împiedicat pe Chen să susţină un interviu cu Radio Asia Liberă, l-a înfuriat, conform relatărilor.

Chen a contrasemnat recent o scrisoare cu laureatul Premiului Nobel pentru Pace arhiepiscopul Desmond Tutu, care a inclus critica aspră a abuzurilor regimului chinez asupra drepturilor omului, inclusiv referirea la persecuţia religioasă, tortură, lagăre de muncă forţată, şi recoltarea de organe. Împreună cu scrisoarea au fost o petiţie şi un videoclip pe youtube asociat cu filmul Free China (China Liberă), care documentează persecutarea a doi practicanţi Falun Gong, o disciplină spirituală puternic suprimată în China. Filmul a devenit imediat "foarte" sensibil din punct de vedere politic pentru regimul chinez. Nu este clar dacă această scrisoare, publicată la 4 iunie, a precipitat creşterea presiunii.

Într-o conversaţie telefonică scurtă joi, soţia lui Chen, Yuan Weijing, nu a dorit să spună când li s-a cerut să părăsească NYU, şi nici scrisoarea nu furniza aceste informaţii. Nici Chen şi nici Yuan, nu au răspuns la un mesaj târziu duminică seară.

NYU a finalizat recent un campus în Shanghai, care se anticipează a fi o sursă de venituri pentru instituţie; New York Post a afirmat iniţial că acest campus a fost folosit pentru a pune presiune asupra NYU pentru a-l destitui pe Chen. Universitatea a respins această afirmaţie prin faptul că a fost de acord să-l primească pe Chen după începerea întemeierii campusului. Chen a făcut o serie de remarci sincere despre drepturile omului în China, în cele 13 luni cât a fost la NYU. Într-o conversaţie anterioară, un asociat apropiat al lui Chen a spus că acesta s-a simţit presat de către universitate să nu fie atât de deschis.

Purtătorul de cuvânt al NYU John Beckman a lansat o declaraţie duminică, care a căutat să respingă ceea ce pretinde Chen. "Suntem foarte descurajaţi să aflăm de declaraţia domnului Chen, care conţine o serie de speculaţii despre rolul guvernului chinez în luarea deciziilor de către NYU, care sunt atât false cât şi contrazise de fapte concrete", a spus el. NYU a fost "nedumerită şi întristată" de situaţie, scria declaraţia.

Chen Guangcheng a fost orbit în copilărie şi ca adult a învăţat singur legea şi a folosit-o pentru a apăra victime ale abuzurilor violente asociate cu politica unui singur copil. Activitatea sa i-a atras din partea autorităţilor comuniste o pedeapsă cu închisoarea de patru ani, care a expirat în 2010, şi a fost apoi pus ilegal sub arest strict la domiciliu.

În luna aprilie a anului 2012 a fugit cu ajutorul asociaţilor săi din casa de la ţară foarte bine păzită, şi a căutat refugiu la Ambasada SUA din Beijing. După negocieri tensionate între SUA şi diplomaţii chinezi, i-a fost permis să vină în Statele Unite să ocupe o poziţie care i-a fost oferită de NYU.

La finalul declaraţiei sale, Chen a declarat că regimul chinez încearcă să "mă facă atât de ocupat străduindu-mă să îmi câştig existenţa încât să nu am timp de avocatură în domeniul drepturilor omului, dar acest lucru nu se va întâmpla."

El a continuat: "Nici pericolele cu care m-am confruntat în China, nici dificultăţile actuale cu care ne confruntăm, nu-mi vor pleca capul în faţa răului sau a minciunii. Voi face mereu tot ce pot pentru compatrioţii mei din China, care încă nu sunt liberi şi care sunt acum oprimaţi".

Cazul lui Chen Guangcheng survine după o altă ieşire în decor a administraţiei americane - cazul Wang Lijun. În februarie 2012 Wang Lijun, un oficial de top al Partidului Comunist Chinez, s-a refugiat la Consulatul American din Chengdu, înarmat cu o grămadă de dosare compromiţătoare despre activitatea Beijing-ului, cerând azil politic. Wang Lijun era la vremea respectivă urmărit de şeful său şi avea bănuieli că acesta dorea să-l omoare. Wang Lijun a stat o noapte în clădirea Consulatului, în timp ce afară, fostul său şef, Bo Xilai, trimisese vehicule blindate pentru a tensiona situaţia.

SUA a declinat cererea lui Wang Lijun de azil şi a omis să dezvăluie amănunte despre conţinutul dosarelor lui Wang Lijun şi despre cazul în sine.

DECLARAŢIA lui Chen Guangcheng privind plecarea de la NYU

Recent, au existat unele rapoarte că familia mea şi eu părăsim NYU, şi prietenii atât din China cât şi din alte părţi din străinătate sunt foarte îngrijoraţi de acest lucru. Aşadar, vreau să mulţumesc în special prietenilor mei. În acelaşi timp, vreau să explic câteva lucruri cu privire la ceea ce s-a întâmplat:

1. Este adevărat că NYU ne-a cerut să plecăm înainte de sfârşitul lunii iunie.

2. De fapt, încă din luna august şi septembrie, comuniştii chinezi începuseră deja să aplice o uriaşă presiune necruţătoare asupra NYU, atât de mult încât după ce am fost în Statele Unite doar trei sau patru luni, NYU a început deja să discute cu noi despre plecarea noastră.

3. Lucrarea comuniştilor chinezi în cercurile academice din Statele Unite este mult mai mare decât ceea ce oamenii îşi imaginează, iar unele cadre nu au altă opţiune decât să se înfrâneze. Independenţa academică şi libertatea academică din Statele Unite sunt ameninţate crunt de un regim totalitar.

4. Sunt foarte recunoscător faţă de NYU pentru ajutorul primit atunci când familia mea a fost într-o perioadă dificilă şi pentru sprijinul său bun pe care ni l-a acordat atunci când am ajuns prima dată în Statele Unite. Mulţumim profesorului Cohen şi altor prieteni pentru că au încercat tot ce le-a stat în putere să ne ajute. Această asistenţă ne-a permis să avem o tranziţie lină către Statele Unite. Pentru aceasta, ne-am dorit întotdeauna să mulţumim preşedintelui NYU în persoană. Din păcate, până în prezent, încă nu au avut ocazia să-l întâlnesc. Deşi NYU a aranjat multe dintre activităţile noastre, până în prezent, aceasta nu a aranjat o întâlnire pentru noi cu preşedintele. Prin urmare, îmi pot arăta recunoştinţa faţă de el doar în acest fel.

5. Conducătorii comunişti din China speră să folosească aceste mijloace pentru a tulbura viaţa noastră normală, şi chiar vor să mă facă atât de ocupat încercând să-mi câştig existenţa încât să nu am timp de avocatură în domeniul drepturilor omului, dar acest lucru nu se va întâmpla. Nici pericolele cu care m-am confruntat în China nici dificultăţile actuale cu care ne confruntăm, nu-mi vor pleca capul în faţa răului sau minciunilor. Voi face mereu tot ce pot pentru compatrioţii mei din China, care încă nu sunt liberi şi care sunt acum oprimaţi.

Vă mulţumim!

Chen Guangcheng

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor