Familia dizidentului chinez Chen este maltratată de către poliţie iar nepotul său este în închisoare

Activistul orb pentru drepturile omului Chen Guangcheng şi Geng He soţia avocatului pentru drepturile omului Gao Zhisheng, discută despre provocările în China. (S la D), David Kramer, Freedom House, Edward McMillan-Scott, vicepreşedinte al Parlamentului European, Chen, traducătorul şi Geng He. (Gary Feuerberg / The Epoch Times)
Mioara Stoica
30.04.2013

Rudele lui Chen Guangcheng, disident chinez care se află în Statele Unite de anul trecut, sunt persecutate sistematic de către poliţie. El însuşi împreună cu fratele său au denunţat aceste abuzuri, declarând că ofiţerii de poliţie care staţionează în mod permanent în apropierea casei lui au atacat de multe ori cu pietre şi sticle imobilul.

Între timp, organizaţia drepturilor omului, Freedom Now, într-o scrisoare trimisă la ONU denunţă starea gravă de sănătate a nepotului lui Chen care se află în închisoare, informează marţi agenţia ANSA.

Chen Guangcheng a petrecut patru ani în închisoare pentru organizarea unui proces colectiv împotriva abuzurilor – mai exact împotriva avorturilor forţate - comise de autorităţile regimului din oraşul Linyi, provincia Shandong. După eliberarea sa, el a fost ţinut sub arest la domiciliu până ce a reuşit să fugă la Ambasada SUA din Beijing, unde a solicitat azil.

Atunci când Chen Guangcheng a fost internat la Spitalul Chaoyang din Beijing, pentru un traumatism suferit la picior în cursul evadării sale, peste 400 de poliţişti au fost trimişi să-l păzească, conform afirmaţiilor unui angajat al spitalului. Mulţi activişti pentru drepturile omului care au încercat să-l viziteze au fost arestaţi.

Un petiţionar a declarat pentru ziarul The Epoch Times că, atunci când un activist pentru drepturile omului, un petiţionar sau un dizident părăseşte închisoarea, casa lui devine următoarea închisoare; dacă merge la spital, atunci spitalul devine următoarea închisoare.

Cu excepţia Ambasadei SUA, toată China este o mare închisoare, a declarat petiţionarul, iar temnicerul este Comitetul pentru Afaceri Politice şi Legislative (CAPL), care supraveghează aparatul judeţean de securitate internă.

Autorităţile chineze au cheltuit peste 200 de milioane de yuani (31,6 milioane de dolari) din anul 2008 pentru a persecuta familia lui Chen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor