Întâlnirea Barack Obama - Xi Jinping şi "bomba" drepturilor omului
În timp ce Barack Obama şi noul preşedinte chinez Xi Jinping îşi strângeau mâinile în Sunnylands - Rancho Mirage, California, Cinema Quad din New York a iniţíat vizionarea unui film acuzator: "Free China". Subiectul filmului se referă la întemniţarea a doi practicanţi Falun Gong în lagărele de muncă forţată, locuri unde prizonierilor le sunt prelevate organele pentru a fi vândute celor bogaţi ce au nevoie de transplanturi.
Casa Albă nu a avut nimic de a face cu această coincidenţă, dar palma simbolică dată lui Xi aminteşte că problema drepturilor omului nu este dată uitării, în ciuda intereselor economice care împing cele două superputeri la dialog, relatează sâmbătă publicaţia La Stampa.
Proiectul "Free China" a apărut atunci când producătorul Kean Wong s-a întâlnit cu protagonista filmului, Jennifer Zeng. Jennifer - mama unei fetiţe - a fost membru al Partidului Comunist Chinez. Ea practica străvechea cale spirituală de meditaţie Falun Gong, fiind atrasă de valori morale veritabile. Dar, datorită lipsei principiilor morale ale comunismului, practicanta Falun Gong a fost arestată, închisă într-un lagăr de muncă forţată şi torturată în mod inuman pentru a o determina să renunţe la credinţa sa.
Kean Wong a ajutat-o să obţină azil politic în Australia, unde Zeng a scris o carte despre drama practicanţilor Falun Gong. Când, Kean l-a întâlnit pe regizorul Michael Perlman, autorul filmului "Tibet: Beyond Fear", i-a spus acestuia povestea lui Jenifer. Astfel s-a născut filmul "Free China".
Filmul ilustrează povestea impresionantă a lui Jenifer, la care se adăugă odiseea medicului Charles Lee, un cetăţean american de origine chineză, care la rândul lui a fost închis în lagărul de muncă "Laogai" pentru că a încercat să transmită informaţii necenzurate chinezilor.
Jennifer a povestit despre torturile la care a fost supusă: "În prima zi am fost ţinuţi în închisoare ghemuiţi timp de şaisprezece ore. Supuşi bătăilor şi umilinţelor am fost duşi la infirmerie pentru efectuarea unor examene medicale amănunţite. Ciudat! – mi-am zis – mai întâi ne torturează şi apoi au grijă de noi. De fapt, testele erau utilizate pentru a identifica deţinuţii ale căror organe urmau sa fie prelevate". Jennifer a mărturisit, de asemenea, umilinţa de a fi renegată de proprii prieteni după ce a cedat torturilor gardienilor care-i cereau să renunţe la practicarea Falun Gong: "A trebuit să îngenunchez pentru a mă întoarce la fiica mea. Toţi se uitau la mine ca la o trădătoare. Îmi amintesc ultima noapte înainte de a fi eliberată, când mi s-a cerut să particip la convertirea (renunţarea la practicarea Falun Gong în urma torturii - n.r.) unei fete de nouăsprezece ani. Mi-a venit să plâng iar în mintea mea mă întrebam: eu ies afară (din lagăr - n.r), dar ce folos, dacă între timp aceşti tineri rămân aici să fie torturaţi în locul meu?”.
Maşina propagandei comuniste chineze i-a afectat şi fiica, căreia i se dădea să citească materiale ce defăimau grosolan imaginea practicii Falun Gong. Astfel, după ce Jenifer a fost arestată, fiica ei nu mai vroia să-şi vadă mama: "În timp ce eu eram în închisoare, i s-a spus că am fost o mamă rea pentru că am aparţinut unei secte care a ucis copii. Când m-am întors acasă, am găsit un bilet pe masă în care scria că mai bine ar fi să abandonez Falun Gong".
Filmul povesteşte despre tratamentele groaznice la care sunt supuşi practicanţii Falun Gong şi despre faptul că Partidul Comunist a început să persecute acest grup spiritual când a realizat că numărul practicanţilor Falun Gong era mai mare decât cel al membrilor partidului comunist chinez şi al organizaţiilor lui afiliate (gen UTC, pionieri, etc - n.r.).
Dar regizorul Michael Perlman a pus lucrurile într-o perspectivă chiar mai profundă: "Noi nu putem face afaceri cu China în timp ce sunt încălcate cele mai elementare drepturi ale omului. Vrem ca autorităţile chineze să fie puse sub presiune prin intermediul petiţiei pe care o puteţi semna online".
Wong a explicat că "Occidentul este complice. De exemplu, Cisco a construit zidul informatic care izolează internetul din China. Avem acum tehnologia de a trece peste acest zid pentru a aduce libertatea de informare cetăţenilor chinezi. Dacă la acest lucru s-ar adăuga presiuni din partea guvernelor şi a companiilor care fac afaceri cu Beijing-ul, încetinirea creşterii economice alături de problema drepturilor omului, ar putea produce o mare schimbare".
În sala unde se viziona filmul se afla liderul unei companii de comunicaţii, care ridicându-se în picioare, indignat, a spus: "Cisco a făcut acest lucru? Am o mulţime de contracte cu ei, data viitoare când o să-i văd voi avea o discuţie serioasă cu ei”.
Pentru liderul chinez Xi Jinping nu a fost plăcut faptul că vizionarea filmului "Free China" a avut loc în perioada vizitei sale in SUA. Chiar mai mult, noul preşedinte chinez a fost avertizat printr-o petiţie: "Visul Chinei poate fi realizat numai atunci când drepturile omului vor fi respectate pentru toţi cetăţenii ţării". Arhiepiscopul Desmond Tutu şi disidentul Chen Guangcheng se află printre semnatarii petiţiei.
Palma simbolică dată lui Xi s-a transformat astfel într-o petiţie ce aduce problema drepturilor omului în prim plan. Se vor ralia oare si celălalte ţări ale lumii demersului început la New York? Timpul ne va spune...