Ponta şi Tăriceanu "flutură" perspectiva celei de-a treia suspendări a lui Băsescu. Care este miza?

Preşedintele Traian Băsescu riscă o a treia suspendare, susţine şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi premierul Victor Ponta. Motivul? Printre altele, implicarea preşedintelui, în mod făţiş, în bătălia electorală pentru scaunul de la Cotroceni prin susţinerea PMP şi a Elenei Udrea, candidatul acestei formaţiuni la prezidenţiale.
Andrei Pricopie
22.08.2014

alte articole

Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
22.08.2014

Preşedintele Traian Băsescu riscă o a treia suspendare, susţin şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi premierul Victor Ponta. Motivul? Printre altele, implicarea preşedintelui, în mod făţiş, în bătălia electorală pentru scaunul de la Cotroceni prin susţinerea PMP şi a Elenei Udrea, candidatul acestei formaţiuni la prezidenţiale.

Tăriceanu îl acuză pe şeful statului că s-a implicat activ în înfiinţarea Fundaţiei Mişcarea Populară în timp ce a desfăşurarea o "propagandă electorală făţişă şi susţinută pentru PMP şi candidatura Elenei Udrea". Preşedintele Senatului a evidenţiat că întâlnirea de la Cotroceni dintre liderii Partidului Mişcarea Populară, în frunte cu Elena Udrea, şi şeful statului a fost "o reuniune electorală".

"Niciun preşedinte al României nu a cutezat să facă aşa ceva şi, din păcate pentru preşedintele Băsescu, nu este prima dată când încalcă grav prevederile Constituţiei, le desconsideră. Trebuie să înţeleagă că respectarea Constituţiei, a legilor nu este facultativă şi nicidecum campania electorală nu îl scuteşte de îndeplinirea şi respectarea obligaţiilor pe care le are, ca preşedinte, de a nu se implica în viaţa politică a partidelor", a mai declarat Tăriceanu.

Şeful Senatului a admis totuşi că timpul rămas până la data primului tur al prezidenţialelor nu permite fizic derularea întregii proceduri pentru demiterea lui Băsescu, dar forţele politice trebuie să fie pregătite în orice moment.

"Cred că întreaga clasă politică trebuie să aibă o atitudine corectă şi sănătoasă în cazul în care astfel de încălcări se produc şi să ia atitudine şi să acţioneze mecanismele prevăzute de Constituţie, pentru sancţionarea preşedintelui. Eu am convingerea că nu sunt izolat în această atitudine şi acest demers. Sigur că pentru demitere probabil nu mai este timp, dar suspendarea se poate declanşa în orice moment, până în ultima zi a mandatului actualului preşedinte, şi acest lucru este bine să fie ştiut de către opinia publică şi să îl amintim şi preşedintelui", a precizat Tăriceanu.

La rândul lui, premierul Victor Ponta s-a declarat întru totul de acord cu afirmaţiile lui Tăriceanu şi a subliniat că nu trebuie să asistăm pasiv dacă Traian Băsescu va continua să încalce Constituţia.

"Nu contează faptul că mai are trei luni sau trei zile de mandat şi sunt de acord cu tot ce a spus domnul Tăriceanu. Dacă se va încălca Constituţia, putem foarte bine şi avem obligaţia să aplicăm prevederile constituţionale. Dacă domnul Băsescu va exagera din nou cu încălcarea atribuţiilor preşedintelui şi se va manifesta în continuare doar ca şeful de campanie al Elenei Udrea, evident că nu excludem absolut deloc ideea de a aplica prevederile constituţionale privind suspendarea. V-am spus poziţia mea şi pot acum să vă spun că este o poziţie a PSD", a declarat Ponta.

Tăriceanu a dat asigurări că, dacă va avea loc o nouă suspendare a lui Băsescu, nu va accepta să devină preşedinte interimar, pe motiv că este şi candidat la prezidenţiale, astfel că în locul acestuia se va aşeza preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Reamintim că Guvernul a reclamat, în mai, un conflict de constituţionalitate cu Preşedinţia, premierul acuzându-l pe Traian Băsescu că nu îşi respectă "rolul de mediator neutru al vieţii politice" şi se implică în campania europarlamentară a PMP, după ce şeful statului a pozat pe plajă, înainte de alegerile europarlamentare, îmbrăcat în tricou cu slogane electorale PMP, alături de Elena Udrea, la fel de electoral îmbrăcată şi ea.

Judecătorii au decis însă atunci că Traian Băsescu nu a intrat în conflict constituţional cu Guvernul şi au respins sesizarea de neconstituţionalitate a premierului, argumentând că preşedintele trebuie să aibă un rol activ în viaţa politică, ceea ce îi dă dreptul să îşi exprime opinii şi opţiuni politice, acest lucru neîncălcând Constituţia.

Băsescu şi-ar putea pierde privilegiile

Pentru a fi iniţiată procedura de suspendare este necesară o propunere din partea a cel puţin o treime dintre parlamentari. Dacă aceasta este aprobată, în termen de 30 de zile se poate organiza un referendum pentru demiterea preşedintelui. Mai este necesar şi un aviz din partea Curţii Constituţionale, neexistând nicio constrângere de timp prevăzută de lege pentru eliberarea acestuia.

Pentru demiterea preşedintelui ar fi necesare 50%+1 din voturile românilor potrivit legii referendumului care este în vigoare. Însă dacă se va organiza referendum la 15 decembrie, s-ar aplica noua lege a referendumului, care prevede un cvorum de doar 30%, iar cum mandatul lui Băsescu s-ar încheia la 21 decembrie, demiterea acestuia ar fi posibilă.

Potrivit publicaţiei Adevărul, o eventuală demitere a lui Traian Băsescu l-ar împiedica pe acesta să se bucure de privilegiile acordate foştilor şefi de stat:

1. Folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar

2. O indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu

3. Pază şi protecţie, precum şi folosinţa gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare.

Mizele electorale ale suspendării

Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a vorbit vineri despre mizele electorale ale unei posibile suspendări a lui Traian Băsescu:

"Parlamentul ar putea să îl suspende pe preşedintele în funcţie şi să stabilească referendumul de demitere chiar în ziua primului tur al alegerilor prezidenţiale. Astfel, campania electorală se va transforma într-un vot pro sau anti-Traian Băsescu. Cum Elena Udrea se va revendica drept singurul candidat susţinut de preşedintele Traian Băsescu, atunci vom avea următoarea polarizare: anti-Băsescu-Ponta, pro-Băsescu-Udrea.

Să presupunem că votul la referendum va fi: 60% Da, 40% Nu. Dacă Elena Udrea reuseşte să ia jumatate din cei 40%, prin polarizare, atunci va intra în al doilea tur de scrutin cu Ponta. În al doilea tur, chiar dacă Ponta câştigă, Elena Udrea poate lua 35% din voturi (să zicem 3,5 miloane), ceea ce nu e puţin lucru. Dacă electoratul celorlalţi candidaţi anti-PSD se va mobiliza împotriva lui Ponta, atunci Elena Udrea poate câştiga.

În ce priveşte rezultatul referendumului:

- dacă nu se întruneşte cvorumul (50%+1) atunci preşedintele rămâne în funcţie până pe 21 decembrie, şi asta ar putea să-i afecteze şansele lui Ponta în al doilea tur de scrutin.

- dacă se întruneşte cvorumul, atunci preşedintele este demis şi pierde 4 săptămâni din mandat, iar asta îi poate mări şansele lui Ponta în turul al doilea.

Interesant de văzut cum s-ar raporta ceilalţi contracandidaţi la această strategie."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor