Lăzăroiu: În ce condiţii poate cădea Guvernul Ponta dacă pierde prezidenţialele
alte articole
În condiţiile în care unii prezidenţiabili vehiculează ideea că, dacă vor câştiga funcţia de preşedinte, vor schimba guvernul lui Ponta, fostul ministru al Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a vorbit joi despre posibilitatea realizării acestui lucru în practică.
"Poate cădea guvernul Ponta dacă pierde alegerile prezidenţiale? În ce condiţii? Să pornim de la următoarele premise: 1. Preşedintele nu poate demite premierul 2. Premierul poate pleca prin demisie, moţiune de cenzură sau dacă se începe urmărirea penală şi primeşte aviz de la Preşedinte sau Parlament (dacă e pentru fapte dinaintea mandatului de premier atunci preşedintele, dacă sunt fapte din timpul mandatului atunci Parlamentul)", a precizat Lăzăroiu.
De urmărirea penală se ocupă Justiţia, demisia este o decizie personală a premierului, iar moţiunea de cenzură are succes dacă există o majoritate anti-guvernamentală în Parlament.
"Va fi Ponta urmărit penal? Încă nu ştim. Îşi va da Ponta demisia? Foarte puţin probabil. Va fi demis prin moţiune de cenzură? E scenariul mai probabil, dar realitatea din "teren" nu arată deloc optimist. Când s-a constituit, guvernul Ponta de după plecarea liberalilor avea în jur de 53% în Parlament, însă între timp s-au mai adăugat cei de la PPDD şi un grup de vreo 30 de parlamentari liberali, deci presupun că acum au cam 60% în Parlament. Singurul partid care în mod evident nu s-a integrat în actuala majoritate este UDMR. La o adică, dacă PSD pierde prezidenţialele, UDMR poate dezerta. Doar că: 1. majoritatea PSD rămâne confortabilă şi fără UDMR 2. niciun partid românesc nu poate accepta pretenţiile UDMR, care au devenit din ce în ce mai extinse, pentru a-l momi într-o nouă majoritate. UDMR îşi va juca la maximum cartea, deşi, repet, nu prea are ce oferi pentru ca, şi fără ei, PSD are majoritate", a evidenţiat acesta.
În orice caz, dintre toţi candidaţii actuali, Lăzăroiu crede că singurul care poate promite credibil o moţiune de cenzură este candidatul PNL-PDL, pentru ca, împreună, cele două partide au în jur de 30% în Parlament (dar mai e mult până la 51%).
Deşi ştie că "speranţa moare ultima", fostul consilier prezidenţial îndeamnă electoratul să nu viseze prea departe pentru că, cel mai probabil Ponta va rămâne premier şi dacă pierde, iar PSD nu îşi va permite să-l schimbe după alegeri pentru că orice mişcare bruscă îi poate scoate de la guvernare. Scenariul cel mai optimist în viziunea acestuia ar fi ca, după 2015, să avem un preşedinte care să se opună încă doi ani încercărilor de restauraţie, timp în care să cultive un partid care să câştige alegerile parlamentare din 2016, care să dea premierul şi o nouă majoritate.