Predoiu despre recesiune: „Transparenţa şi luciditatea nu sunt caracteristice actualei guvernări”
alte articole
Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu l-a acuzat miercuri pe premierul Victor Ponta că în ciuda faptului că ţara este oficial în recesiune, acesta dă dovadă de imobilitate şi iresponsabilitate, singura sa preocupare fiind aceea de a fi cât mai multe ore pe zi vedetă de televiziune şi de a promova o politica de „cadouri electorale”.
„Deşi i-a trebuit ceva timp premierului Ponta pentru a înţelege şi recunoaşte că rezultatele trimestrului al II-lea arată intrarea României în recesiune tehnică, se pare că nu a fost îndeajuns şi pentru luarea unor măsuri. Pericolul reinstalării recesiunii pe termen lung este evident, dar Ponta continuă să trateze acest lucru cu nonşalanţă şi iresponsabilitate, fără să fie preocupat de luarea unor măsuri urgente de preîntâmpinare a dezastrului. În afara preocupării sale de bază, aceea de a fi cât mai multe ore pe zi vedetă de televiziune, pe Ponta nu-l preocupă altceva decât politica de „cadouri electorale”, fără a ţine seama de daunele aduse bugetului şi, implicit, de agravarea stării de recesiune”, a declarat Cătălin Predoiu, într-un comunicat.
Liderul PDL a remarcat că premierul Victor Ponta se află în plină campanie electorală, ceea ce înseamnă că nu putem aştepta de la acesta o reacţie obiectivă privind scăderea economiei în trimestrul al II-lea al anului, cum de altfel nici măcar miniştrii şi consilierii săi nu se grăbesc să dea explicaţii şi prognoze logice. „Transparenţa şi luciditatea nu sunt caracteristice actualei guvernări”, a acuzat Predoiu.
Ce ar trebui să înţeleagă Ponta prin intrarea în recesiune tehnică
„Lui Ponta şi guvernului său ar trebui să le fie clar că nu au reuşit să rezolve probleme esenţiale ale economiei româneşti şi nici să găsească politici reale de relansare economică în folosul interesului general al populaţiei. Chiar dacă se laudă că exporturile şi consumul merg bine, iar pe prima jumătate de an Produsul Intern Brut a crescut cu 2,4%, există serioase motive de îngrijorare”, a explicat prim-vicepreşedintele PDL.
Deşi exporturile sunt acum cu 8 miliarde de euro peste nivelul din iunie 2010, Predoiu a evidenţiat că pentru cei care nu au acum un loc de muncă viitorul nu sună prea bine, în contextul în care rata şomajului nu a coborât sub 7%, ceea ce înseamnă că găsirea unui loc de muncă rămâne o problemă. Oficial, sunt 700.000 de români care îşi caută un loc de muncă, cu 19.000 mai mulţi decât acum patru ani.
„O posibilă explicaţie este că străinii investesc mult mai puţin în ţara noastră. În prima jumătate a anului, companiile străine au adus doar 1,1 miliarde de euro în România, faţă de 1,8 miliarde în aceeaşi perioadă din 2010. Îngrijorător este şi nivelul restanţelor la împrumuturi, care a ajuns la 11,3 miliarde de lei, în iunie, de aproape trei ori mai mari decât la mijlocul anului 2010. Este un semn clar că avansul de 2,4% pe care l-a avut Produsul Intern Brut în prima jumătate de an se simte numai şi numai în statistici, fără nici o relevanţă pentru buzunarul cetăţeanului”, a adăugat acesta.
Ce ar trebui să facă Ponta şi guvernul său
„Evident, nu ar trebui să plece de la „soluţia” găsită de către Ponta, aceea de a da vina pe recesiunea din zonă euro şi de a preconiza reorientarea relaţiilor noastre economice externe prioritar cu China, Turcia şi chiar cu Africa. Extinderea relaţiilor cu China şi cu alte ţări asiatice este binevenită, dar nu ca o alternativă la UE, aşa după cum a prezentat-o prim-ministrul. Relaţiile extracomunitare nu sunt „o descoperire miraculoasă” şi nici „un substitut al relaţiilor intracomunitare”. Extinderea relaţiilor extracomunitare funcţionează în alte ţări UE doar că o complementaritate a atributelor pe care le au ca ţări membre ale comunităţii europene”, susţine Predoiu.
Liderul democrat liberal este de părere că adevăratele măsuri imediate, cu efect real asupra preîntâmpinării agravării situaţiei de recesiune ar trebui identificate de guvern, în primul rând, în complexul de factori care au condus la apariţia acestei situaţii. În opinia acestuia, înainte de toate, guvernul ar trebui să analizeze faptul că balanţa de plăţi pe primul semestru ne arată o ieşire suplimentară de un miliard de euro ca profit repatriat de companiile străine.
„Banii, în acest caz, sunt cea mai mică problemă. Problema cea mare e fenomenul: investitorii îşi retrag profiturile în chiar momentul în care reinvestirea lui e scutită de impozit. Este pur si simplu dovada lipsei de încredere pe care politica economică a guvernului Ponta o transmite investitorilor”, a subliniat Predoiu.
De unde apare neîncrederea într-o economie cu salarii garantat mici, a unei ţări care se împrumută ieftin? Predoiu a citat analizele unor experţi neangajaţi politic care arată că există următoarele elemente:
1. Anularea avantajelor fiscalităţii pe cota unică (mică) prin imprevizibilitatea şi caracterul haotic şi reactiv al fiscalităţii generale. Taxa pe stâlp şi supraaccizarea combustibililor sunt doar două exemple de scăpare a lucrurilor de sub control: atunci când o “cerere neelastică” cum e cea de combustibil (adică oricât ar creşte preţul, marfa se cumpără pentru că nu te poţi lipsi de ea) înregistrează o scădere atât de abruptă, însemnă că până şi legile economice se grăbesc să facă excepţii într-o atare economie. Toate acestea au afectat preponderent marii jucători din economie – cei cu cifre de afaceri de sute de milioane de euro.
2. Iminenţa ruperii acordului cu FMI.
3. Fiscalitatea e atât de lipsită de strategie, încât a ajuns un fel de sabie a lui Damocles deasupra mediului de afaceri intrat aici cu un plan precis şi cu marje mici de abatere.
„Pe primul semestru, învestiţiile străine au scăzut cu 10% faţă de perioada similară a anului trecut. O scădere atât de abruptă se mai înregistrase (după ieşirea din recesiunea anilor 2009-2011) în semestrul al II-lea al anului 2012 – după criza politică din vara aceluiaşi an. Echilibrarea deficitelor s-au făcut exclusiv pe scăderea investiţiilor. Absorbţia fondurilor europene a crescut numai în declaraţiile politice ale ministrului Teodorovici”, a declarat Cătălin Predoiu.
Plecând de la aceste elemente care arată cauzele intrării în recesiune, liderul democrat-liberal susţine că se pot identifica măsurile pe care Ponta ar fi trebuit deja să le prezinte şi să le pregătească aplicarea.
„Trebuie acţionat cu rapiditate în direcţia creării unui mediu economic şi financiar favorabil creşterii competitivităţii firmelor româneşti prin relaxarea sistemul fiscal, eliminarea accizării carburantului, ca şi revenirea asupra introducerii taxei pe echipamente/utilaje, trebuie eliminate urgent găurile negre prin finalizarea privatizărilor. Evident, se cere şi o remaniere guvernamentală mergând pe linia creşterii competenţei şi profesionalismului miniştrilor din domeniul politicii fiscal şi de tragere a fondurilor comunitare”, a concluzionat acesta.