Ponta, către Băsescu: Nu va merge niciodată guvernul la Cotroceni, guvernul e la Piaţa Victoriei

Invitat de preşedintele Traian Băsescu la Palatul Cotroceni să discute problemele pe care le implică promulgarea legii privind reducerea CAS-ului cu 5 procente, premierul Victor Ponta i-a refuzat invitaţia acestuia, subliniind că, dacă şeful statului refuză să promulge legea, aceasta va reveni automat în Parlament, unde va fi votată din nou "cu unanimitate" şi nu o va mai putea respinge a doua oară de la promulgare.
Andrei Pricopie
10.07.2014

alte articole

30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Victor Ponta (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
10.07.2014

Invitat de preşedintele Traian Băsescu la Palatul Cotroceni să discute problemele pe care le implică promulgarea legii privind reducerea CAS-ului cu 5 procente, premierul Victor Ponta i-a refuzat invitaţia acestuia, subliniind că, dacă şeful statului refuză să promulge legea, aceasta va reveni automat în Parlament, unde va fi votată din nou "cu unanimitate" şi nu o va mai putea respinge a doua oară de la promulgare.

„Nu va merge niciodată guvernul la Cotroceni, guvernul e la Piaţa Victoriei. Dacă vrea preşedintele, acolo poate să treacă", a declarat Victor Ponta, potrivit hotnews.ro.

Premierul a adăugat că dacă preşedintele Traian Băsescu îl va chema pentru consultări, se va duce, însă nu are ce discuta despre reducerea CAS pentru că e o lege votată de Parlament.

„Mă duc la orice consultări dacă îi este drag de mine - mie nu îmi e drag de el - mă duc să discut pe orice probleme instituţionale doreşte, dar ce să ne consultăm pe legea CAS dacă aceasta este aprobată de Parlament ?”, a declarat premierul Ponta, adăugând că este dispus să se întâlnească cu preşedintele şi chiar „cu teroriştii” dacă acest lucru este bine pentru ţară, însă în ceea ce priveşte reducerea CAS, şeful statului trebuie să se consulte, cu Parlamentul, nu cu Guvernul, pentru că legea a fost votată de parlamentari.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Palatul Cotroceni, că legea de reducere a CAS este o „o măsură electorală pentru că nu are sustenabilitate”. Şeful statului se teme că premierul Ponta va apela din nou la diverse taxe care vor afecta negativ populaţia pentru a depăşi riscul de derapaj macro pe care îl aduce cu sine reducerea CAS cu 5 procente.

Îngrijorat de efectul promulgării legii, Băsescu a decis să apeleze la art 86 şi va invita guvernul la consultări. Preşedintele poate consulta guvernul în probleme urgente sau de importanţă deosebită, iar aceasta este în opinia lui o problemă de importanţă deosebită.

„Vreau să înţelegeţi şi riscurile. Avem riscuri de deteriorare a echilibrelor macro, obţinute cu sacrificii uriaşe pentru populaţie, pe care le regret şi acum, dar care au trebuit făcute. Ar fi păcat să ajungem din nou în 2015 în situaţia din 2010, tot ca urmare a unor măsuri nesăbuite ale unui premier, atunci Tăriceanu. Tot măsuri electorale pe care românii le-au plătit extrem de scump. Şi aceasta e o măsură electorală pentru că nu are sustenabilitate. Avem un risc de derapaj macro consistent care ar putea fi evitat numai prin mărirea taxelor pe proprietate, cred că asta e ţinta, dar e o mare eroare, foarte mulţi pensionari nu vor putea plăti”, a subliniat preşedintele.

Un alt risc este, în opinia lui Traian Băsescu, deraierea acordului cu FMI, ceea ce ar reprezenta o mare problemă şi România va pierde cele 10% adăugate de UE la proiectele de fonduri de coeziune.

„Cât timp avem acord cu FMI, se adaugă 10% la contribuţia UE, ceea ce înseamnă că la autostrăzi şi căi ferate, unde contribuţia UE e 85%, acum este 95%. Riscurile sunt foarte mari, de aceea nu voi promulga legea până la o discuţie foarte serioasă cu Guvernul legată de modul în care se poate acoperi reducerea CAS, care e foarte bună pentru companii, problema e să nu punem în risc stabilitatea macro a ţării”, a adăugat Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor