Scandalul evaziunii fiscale de la MediaPro

Adrian Sarbu si Viorel Victor Ponta.
Adrian Sarbu si Viorel Victor Ponta. (Epoch Times Romania)

În urma percheziţiilor de la studiourile MediaPro din Buftea şi de la alte 25 de imobile, 11 persoane au fost reţinute pentru 24 de ore, fiind acuzate de evaziune fiscală şi spălare de bani. Procurorii susţin că 66 de firme ar fi cumpărat servicii fictive de la societăţi fantomă în scopul deducerii artificiale şi ilicite a TVA-ului şi impozitului pe profit, prejudiciul estimat adus statului fiind de 1,5 milioane de euro.

Reprezentanţii MediaPro au reacţionat în urma reţinerilor şi au transmis că vor coopera pe deplin cu autorităţile şi le vor oferi sprijin în cadrul anchetei care vizează "destructurarea unei grupări acuzate de evaziune fiscală şi spălare de bani". Cei 11 oameni de afaceri au avut contracte cu studiourile de producţie din Buftea care până anul trecut i-au aparţinut lui Adrian Sârbu.

Potrivit evz.ro, aceştia au fost reţinuţi după ce s-au folosit de două sisteme de evitare a plăţii taxelor şi impozitelor, li s-a pus sechestru pe bunuri şi urmează a fi prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Modul de operare

Publicaţia citată susţine că procurorii au dezvăluit cele două metode în care acţiona gruparea. Cei 11 deţineau o serie de firme care aveau ca obiect de activitate producţii media şi de publicitate, iar acestea au încheiat afaceri de achiziţii fictive cu alte 17 societăţi de tip „fantomă”, fiind emise facturi care au fost înregistrate oficial în contabilitate. După care banii erau trimişi în conturile firmelor „fantomă” şi ridicaţi în numerar de reprezentanţii acestora, iar banii se întorceau ulterior la cei 11 oameni de afaceri. Aceasta este prima metodă folosită.

A doua metodă utilizată este următoarea: Cei 11, în calitate de persoane fizice de această dată, au prestat o serie de servicii în domeniul producţiilor media şi de publicitate pentru trustul MediaPro. Din această calitate, aceştia au susţinut în fals că au făcut mai multe achiziţii în numele unor firme de tip „fantomă”, însă anchetatorii cred că acestea nu au existat niciodată, dar trustul media ar fi decontat contravaloarea lor, în conturile firmelor fantomă. În continuare, suspecţi ar fi scos banii din conturile respectivelor firme şi s-au folosit de ei, fără a plăti impozite. Prejudiciul adus bugetului de stat ca urmare a evaziunii fiscale este estimat la 1,5 milioane de euro.

Totodată, procurorii susţin că între 2009 şi 2014, zeci de firme ar fi trecut în contabilitate achiziţii de servicii şi diferite produse de la firme fantomă, în valoare de circa 10 milioane de euro, care nu au ajuns niciodată la beneficiarii contractelor.

Tensiunile dintre Sârbu şi Ponta

Este de remarcat că reţinerile de marţi au loc în contextul unui schimb dur de declaraţii între premierul Victor Ponta şi fondatorului Pro TV-ului, Adrian Sârbu. Premierul s-a declarat profund nemulţumit de modul în care publicaţiile aparţinând lui Sârbu au prezentat dosarul „baronului” de Mehedinţi, Adrian Duicu, acuzat că a făcut trafic de influenţă chiar în cabinetul său, astfel că a lansat o serie de acuzaţii defăimătoare la adresa lui Sârbu.

Reprezentanţii MediaPro au reacţionat în urma reţinerilor şi au transmis că vor coopera pe deplin cu autorităţile

"Nu a fost domnul Duicu, nici Tobă în birou la mine. Singurul care a fost şi de care îmi amintesc este Adrian Sârbu, care mi-a spus că are controale de la ANAF şi dacă pot să le opresc. I-am spus că nu pot, şi de atunci am tot citit ce rău sunt eu. Eu nu opresc la nimeni controalele ANAF, cred că trebuie să-şi plătească taxele", a declarat luni seară premierul Victor Ponta, la postul B1 TV.

"Minte!", a fost replica fostului patron al MediaPro, Adrian Sârbu, care nu a făcut comentarii ulterioare, potrivit Mediafax.

Coincidenţă sau nu, a doua zi, procurorii au desfăşurat cele 66 de percheziţii, inclusiv la studiourile MediaPro din Buftea, care erau deţinute, anul trecut, de Adrian Sârbu.

În urmă cu o lună, Victor Ponta a pretins că Adrian Sârbu i-ar fi propus să-l facă preşedinte, însă el a refuzat, cerându-i în schimb acestuia să-şi plătească taxele.

"Am o neînţelegere cu Adrian Sârbu. Mi-a spus că el i-a făcut pe toţi preşedinţi şi dacă vreau să mă facă şi pe mine. Iar eu i-am spus că prefer să îşi plătească taxele. Eu am avut o pretenţie social-democrată, anume toată lumea să-şi plătească taxele, şi după aia ne împrietenim", a susţinut premierul Victor Ponta în cadrul unei emisiuni la România TV.

În replică, Adrian Sârbu susţine că afirmaţia lui Ponta este o pură fantezie.

„Afirmaţia făcută în interviul servit de România TV este o pură fantezie personală. Cariera politică a domniei sale nu a fost şi nu este obiectul activităţilor mele. Nu am neînţelegeri şi nimic de tranzacţionat cu Victor Ponta şi nici cu camarila sa, deranjaţi până la obsesie de existenţa Gândul şi Mediafax. Victor Ponta nu este nici primul şi nici ultimul politician român care, odată ajuns la putere, confundă media cu Disneyland-ul propagandei”, a declarat Sârbu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne