UDMR, pe cale să iasă de la guvernare. Kelemen Hunor nu s-a înţeles cu Ponta

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, nu a ajuns la niciun acord în discuţia purtată miercuri, la Guvern, cu premierul Victor Ponta pe tema implicării MAE într-un procesul intentat de UDMR Comisiei Europene. Mai urmează o ultimă discuţie, iar în cazul în care nu se ajunge la un compromis, maghiarii sunt pregătiţi să plece de la guvernare.
Andrei Pricopie
09.07.2014

alte articole

Hotel Intercontinental, Victor Ponta a participat la dezbaterea ” Să înţelegem mai bine reforma electorală”. În imagine, Kelemen Hunor, UDMR (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
09.07.2014

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, nu a ajuns la niciun acord în discuţia purtată miercuri, la Guvern, cu premierul Victor Ponta pe tema implicării MAE într-un proces intentat de UDMR Comisiei Europene. Mai urmează o ultimă discuţie, iar în cazul în care nu se ajunge la un compromis, maghiarii sunt pregătiţi să plece de la guvernare.

Kelemen Hunor este profund nemulţumit de faptul că Ministerul Român de Externe, prin Titus Corlăţean, a luat poziţie în favoarea Comisiei Europene, în procesul intentat de UDMR respectivului for, după ce CE a respins un proiect de iniţiativă cetăţenească care prevedea autonomie lingvistică şi culturală pentru minorităţile autohtone. CE a susţinut că un astfel de proiect încalcă Tratatul de la Lisabona, care prevede că asemenea chestiuni ţin de competenţa statelor membre, nu de competenţa europeană, în consecinţă, astfel de probleme trebuiesc reglate prin legi naţionale.

UDMR va discuta vineri, în şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, despre posibilitatea ieşirii de la guvernare, după ce miercuri dimineaţă Kelemen Hunor şi premierul Victor Ponta nu au ajuns la niciun compromis şi vor mai avea o discuţie, a declarat pentru Mediafax secretarul general al UDMR, Kovasc Peter.

Premierul Ponta a declarat, luni seară, că a declarat că a discutat atât cu Titus Corlăţean, cât şi cu Kelemen Hunor despre nemulţumirile UDMR şi a subliniat că va încerca să găsească o soluţie pentru că nu-şi doreşte ca UDMR să iasă din coaliţia de guvernare, însă a subliniat că o problemă de stat nu poate fi negociată. Premierul s-a arătat nemulţumit de faptul că dialogul dintre cei doi a fost unul public şi a subliniat faptul că indiferent de decizia UDMR nu ar exista o problemă de majoritate parlamentară.

Comentând situaţia, vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu a precizat: "Pretenţiile pe care UDMR le are acum sunt pretenţiile pe care le-a avut mereu, este ceea ce cere de foarte mulţi ani şi statul român nu o să îi dea niciodată ceea ce îşi doreşte, fiindcă oricum minorităţile în România au mult mai multe drepturi decât în orice altă ţară europeană. Nu putem să aducem populaţia română în dezavantaj faţă de minorităţile naţionale care trăiesc alături de populaţia României. Faptul că cei de la UDMR condiţionează participarea la guvernare nu este o noutate pentru noi, întotdeauna au făcut acest lucru, au făcut această presiune pe partidele româneşti în momentul în care au fost într-o coaliţie la guvernare şi bineînţeles de fiecare dată partea română a găsit o soluţie de a ieşi din încorsetare, spunându-le că oricând se găseşte o soluţie şi fără ei. Eu cred că se va stinge destul de repede această ceartă din Guvern pentru că UDMR va înţelege că se poate găsi o soluţie şi fără ea".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor