Traian Băsescu îl impulsionează pe Ciorbea: "Trebuie prevenită începerea unor procese - doctoratul la fără frecvenţă"

Preşedintele Traian Băsescu a reluat miercuri seară, în cadrul unei conferinţe de presă la Cotroceni, subiectul modificărilor aduse de Guvern Legii Educaţiei, printr-o ordonanţă de urgenţă, exprimându-şi speranţa că Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, va ataca cât mai rapid respectiva ordonanţă la Curtea Constituţională.
Palatul Cotroceni, ceremonis de decorare a domnului Hans Gert Pottering, preşedintele Fundaţiei ” Konrad Adenauer” de către Preşedintele României, Traian Băsescu (Epoch Times România)
Loredana Diacu
09.07.2014

Preşedintele Traian Băsescu a reluat miercuri seară, în cadrul unei conferinţe de presă la Cotroceni, subiectul modificărilor aduse de Guvern Legii Educaţiei, printr-o ordonanţă de urgenţă, exprimându-şi speranţa că Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, va ataca cât mai rapid respectiva ordonanţă la Curtea Constituţională.

Ordonanţa, adoptată de guvern fără dezbateri publice aduce 97 de modificări legii educaţiei şi a fost considerat de specialişti în domeniu drept "un pact naţional" împotriva învăţământului. În urmă cu cinci zile, preşedintele Traian Băsescu i-a adresat o scrisoare Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, cerându-i acestuia să analizeze posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale a României cu privire la Ordonanţa Guvernamentală de Urgenţă.

"Vreau să cred că Avocatul va face acest pas, chiar dacă e evident că nu o face cu bucurie", a declarat Băsescu miercuri, în conferinţa susţinută la Cotroceni, explicând că, pe lângă scrisoarea sa, au fost şi intervenţii ale societăţii civile, ale altor politicieni, care ar putea constitui o motivaţie în plus pentru Victor Ciorbea să facă această întâmpinare cât mai rapid, luând în calcul faptul că anul şcolar va începe în septembrie iar Curtea Constituţională are şi ea vacanţă.

Mai mult, ar trebui prevenită începerea unor procese, precum doctoratul la fără frecvenţă, a arătat Băsescu: "Ştiu că Ponta nu are mare respect pentru doctorat, având în vedere cum l-a obţinut, prin plagiat, dar nu trebuie să extindă experienţa lui la scara naţională.", l-a persiflat şeful statului pe premier, a cărui lucrare de doctorat a fost declarată plagiat de specialiştii din cadrul Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti.

"Prin OUG sunt modificări aduse Legii Educaţiei care au fost deja declarate neconstituţionale la anterioare analize ale CCR.", a mai afirmat Băsescu, că o concluzie pe tema ordonanţei adoptate de guvern.

Reamintim că ordonanţa privind învăţământul adoptată de Guvern aduce nu mai puţin de 97 de modificări la legea educaţiei, una dintre cele mai notabile fiind că oferă posibilitatea persoanelor private de a înfiinţa universităţi particulare, fondatorii respectivelor instituţii având posibilitatea de a-şi însuşi patrimoniul instituţiei, patrimoniu rezultat din taxele studenţilor pentru care nu au plătit impozite şi TVA, universităţile private fiind instituţii nonprofit. Mai mult, OUG-ul prevede organizarea unei a treia sesiuni de bacalaureat, pregătirea elevilor fără bacalaureat la facultate, posibilitatea trecerii terenurilor cluburilor elevilor în domeniul autorităţilor locale, organizarea de doctorate la formele de învăţământ cu frecvenţă redusă etc.

Ştiu că Ponta nu are mare respect pentru doctorat, având în vedere cum l-a obţinut, prin plagiat, dar nu trebuie să extindă experienţa lui la scara naţională.

Conform fostului ministru al Educaţiei Miron Miclea, respectiva ordonanţă de urgenţă recentralizează şi politizează excesiv sistemul de învăţământ, vulnerabilizează sistemul de doctorate, universităţile particulare nu se mai supun legii, pe scurt, "este o grozăvie".

Puternic criticată de specialiştii în domeniu şi de societatea civilă, ordonanţa a atras şi atenţia lui Băsescu, care i s-a adresat lui Victor Ciorbea, singurul în măsură să conteste ordonanţe guvernamentale la CCR, în calitatea sa de Avocat al Poporului, cerându-i acestuia să îşi facă datoria de apărător al drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice în raporturile acestora cu autorităţile publice.

În scrisoarea sa către Avocatul Poporului, Băsescu arată că respectiva OUG nu doar că aduce o serie de modificări legislative cu un puternic impact negativ în sfera învăţământului, ci reprezintă şi o încălcare a principiului separaţiei puterilor în stat, Guvernul substituindu-se în mod absolut nejustificat Parlamentului. Conform Constituţiei, ordonanţele de urgenţă pot fi adoptate "numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată", ceea ce nu a fost cazul modificărilor aduse de Guvern Legii Educaţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor